Garda lui Dragnea, chemată să salveze cartierele de case de superblocurile imobiliarilor

Garda lui Dragnea, chemată să salveze cartierele de case de superblocurile imobiliarilor
Corpul de control al ministrului Liviu Dragnea a verificat, la final de octombrie, situaţia blocului între case de pe strada Romulus Vuia, ansamblu proiectat de arhitectul Mircea Dinculescu şi impus printr-o decizie a instanţei, în prezent în şantier.

Atât Primăria Cluj-Napoca cât şi Inspectoratul de Stat în Construcţii au tratat cu superficialitate cazul, de aceea a fost nevoie de o verificare de la Bucureşti. Prefectura a intentat în luna septembrie o acţiune în instanţă pentru anularea autorizaţiei de construire. Acţiunea a fost înregistrată, însă acum prefectura aşteptă şi raportul corpului de control al Ministerului Dezvoltării Publice şi Administraţiei Locale.

Proprietarii din Gruia s-au plâns de la începutul anului că şantierul autorizat, în opinia lor, abuziv, de Primăria Cluj-Napoca la nr. 8-10 pe strada Romulus Vuia le crează neplăceri (probleme cu zgomotul, canalizarea şi numărul de etaje), ba mai mult, că acesta se execută după bunul plac al constructorilor, fără să respecte proiectul, iar clădirea deja executată a ajuns să aibă şapte etaje, nu patru, cât au fost autorizate.

Prefectura Cluj a intrat pe fir şi a anunţat, în septembrie, că va ataca în contencios administrative autorizaţia de construire pentru ansamblul de pe Romulus Vuia. "Acţiunea a fost înregistrată, însă deocamdată nu s-a fixat termenul de judecată. Va mai dura două, trei luni până la prezentarea în instanţă", au menţionat reprezentanţii prefecturii.

Subprefectul Mihnea Iuoraş a declarat pentru ZIUA de CLUJ că, la finalul lunii octombrie, corpul de control al ministrului Liviu Dragnea a efectuat un control amplu la Cluj, la Inspectoratul de Stat în Construcţii, însă a făcut verificări şi cu privire la blocul de pe Romulus Vuia nr. 8-10, tocmai pentru că autorităţile clujene au tratat cu superficialitate cazul. Primăria a elibearat, după cum a menţionat Prefectura încă din luna septembrie, o autorizaţie cu un etaj în plus faţă de proiectul iniţial, iar Inspecţia de Stat în Construcţii a permis ca blocul să se înalţe după bunul plac al constructorilor. „Deocamdată nu a fost definitivat raportul corpului de control. Noi nu aveam toate actele, aşa că cei de la Bucureşti au mai cerut completări de la primărie. Aşteptăm rezultatele controlului şi sperăm să avem date pentru a stopa abuzurile comise de dezvoltatorii ansamblului", a mai spus Iuoraş.

Inspecţia în Construcţii a constatat, anul acesta, după ce blocurile între case au răsărit din fundaţia unui imobil cu parter din cartierul Gruia printr-o decizie a instanţei care a obligat primăria la eliberarea autorizaţie de costruire, că ele sunt mai înalte decât ar trebui. În urma unui control mixt realizat în acestă toamnă, s-a constatat în teren că beneficiarul a înălţat cota zero a imobilelor la aproape doi metri deasupra solului, astfel că blocurile de la nr. 8-10 de pe Romulus Vuia au ajuns de la patru etaje autorizate, la şapte.

Potrivit primăriei, pentru parcelele de pe Romulus Vuia nr. 8-10 există două autorizaţii de construire, pentru Adamco Grup, David Simion Alexandru şi soţia, Voichiţa, nr. 122 din 13 octombrie 2011, respectiv nr. 1438 din 19 decembrie 2011, eliberate în urma unor sentinţe civile. Acestea au fost emise pentru "extindere clădire existentă pentru realizare imobil cu funcţiuni mixte: locuinţe (27 de unităţi locative), birouri, parcaj auto subteran (38 de locuri) - Faza I: corp C2 cu regim de înălţime subsol, parter, trei etaje plus al patrulea retras şi corp C3 cu regim de înălţime subsol, demisol, parter, trei etaje plus etajul 4 retras, amenajări exterioare şi împrejmuire", respectiv pentru "extindere clădire existentă pentru realizare spaţii comerciale şi birouri. Faza II: corp C1 cu regim de înălţime subsol, parter, trei etaje plus etajul patru retras, amenajări exterioare".

Adamco Grup este o societate înfiinţată în anul 2000, care efectuează servicii de proiectare în construcţii civile şi industriale, potrivit site-ului oficial. Ansamblul a fost gândit în Gruia e arhitectul Mircea Dinculescu. Vasile Adam, beneficiarul construcţiei, a declarat pentru REALITATEA TV Cluj că a a retras construcţia faţă de vecinătăţi. "Normal că vecinilor le stăm pe trahee pentru că nu au obţinut bani sau foloase", a fost declaraţia lui Adam. Acesta a mai precizat că, de vreme ce în instanţă s-a dezbătut trei ani de zile cazul şi s-a obţinut o decizie favorabilă, acesta lucru s-a întâmplat pentru că totul este în regulă.

 

 

Comenteaza