George Trif: Am și eu o poveste cu „criminalii imobiliari”. Alte garaje de bloc transformate în apartamente

George Trif: Am și eu o poveste cu „criminalii imobiliari”. Alte garaje de bloc transformate în apartamente

Un dezvoltator imobiliar a construit ilegal apartamente în loc de parcări la subsolul unui bloc, în urmă cu cinci ani. Primăria l-a dat în judecată, iar instanța s-a pronunțat definitiv – locuințele trebuie demolate în termen de 45 de zile. Primarul Clujului, Emil Boc a calificat situația drept „o crimă urbanistică”.

 „Am și eu o poveste cu „criminalii imobiliari” așa cum au ajuns să fie etichetați în presă astăzi.
Începe așa:

– 26/01/2021: sesizare pe MyCluj pentru că în garajele unui bloc autorizat cu 6 apartamente se montează centrale termice individuale, inclusiv cu conexiune la gaz. (vizibile de la exterior)

— Răspunsul la sesizare menționează că „s-a luat legătura cu proprietarul imobilelor, care nu se afla în această perioadă în ţară, urmând ca ulterior, la revenirea acestuia, să ne permită accesul în imobile şi efectuarea controlulu”

– 28/03/2021: o nouă sesizare pentru că au început să se vadă coșuri de aerisire la centrală și din pod, de data asta răspunsul spune:

— „proprietarul a refuzat accesul polițiștilor locali în imobil solicitând o amânare a controlului, invocând faptul că există pe rol un litigiu în instanță în curs de derulare pentru reglementarea juridică a imobilelor. În consecință, s-a întocmit proces verbal de constatare a contravenției pentru împiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului”,

— Drept rezultat, după două controale, zilele trecute s-au montat 4 cutii poștale noi pentru un total de 10 în 6 luni de „eforturi de investigare”, ducând la noi sesizări depuse.

În Cluj-Napoca există HCL 209/2011 prin care schimbarea destinației garajelor este interzisă, așadar acele apartamente fie vor fi vândute la preț de garaj, fie vor fi închiriate până se rezolvă cumva vânzarea la preț de apartament. In cele 6 luni scurse de la prima sesizare până la montarea celor 4 noi cutii de poștă, probabil au mai răsărit câteva probleme similare în oraș.

Ce vreau să spun prin acest exemplu e că „criminalii imobiliari” sunt un produs direct al modului în care autoritatea publică e percepută de cetățeni, iar când aceasta e într-o degradare continuă inevitabil vor apărea persoane ce vor considera că pot „rezolva” mai repede decât pot „încurca” autoritățile.

Dacă vrem să oprim degradarea autorității publice, ultimul lucru care trebuie făcut e să recurgem la amenințări, iar primul lucru e să susținem un management mai performant în instituția care poate lua măsuri directe împotriva acestor cazuri”, a scris George Trif, pe Facebook.

Comenteaza