Grădiniţele din mediul rural se mută la oraş

Grădiniţele din mediul rural se mută la oraş
Câteva din proiectele unor gădiniţe, ce urmau să se realizeze în zone rurale, printr-un program susţinut de Banca Mondială, vor fi mutate în Cluj-Napoca, a anunţat inspectorul şef Valentin Cuibus

Programul privind construcţia unor grădiniţe în zona rurală a demarat încă de acum doi ani, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ). Numai că acest program nu prea se justifică, a apreciat actualul şef al IŞJ, Valentin Cuibus. El a arătat că sunt prevăzute grădiniţe în localităţi cu câte 12 copii, în timp ce municipiul Cluj-Napoca se confruntă cu o criză majoră în privinţa spaţiilor destinate preşcolarilor. Programul a parcurs doar etapa de proiectare, astfel că şeful IŞJ Valentin Cuibus se arată încrezător că în urma negocierilor cu Banca Mondială, o parte din grădiniţele rurale vor putea fi transferate în Cluj-Napoca.

Un prim transfer al unui proiect de grădiniţă vizează comuna Bonţida. "Este un exemplu de proiect de grădiniţă care nu se justifică. Pentru că sunt copii foarte puţini în Bonţida, iar o grădiniţă în plus nu-şi are rostul. Iar astfel de exemple mai sunt. De aceea se impune să încercăm ca o parte din cele 18 grădiniţe, incluse în acest program finanţat de Banca Mondială, să le mutăm în municipiul Cluj-Napoca", a explicat şeful IŞJ, Valentin Cuibus. Acesta a explicat că la începutul anului viitor se vor purta negocieri cu reprezentanţii Băncii Mondiale la Bucureşti. "De regulă nu prea se acceptă să fie schimbate regulile în timpul derulării programului. Însă cred că avem totuşi şanse ca măcar vreo trei-patru grădiniţe să fie mutate în municipiul Cluj-Napoca. Deja am discutat şi cu primarul Emil Boc, pentru a identifica spaţiile din municipiu în care am transfera câteva din aceste proiecte", a explicat Cuibus. În mod normal, încă de la început, acest program ar fi trebuit să vizeze zone din municipiu, este de părere inspectorul IŞJ. "Se ştie că în municipiu ne confruntăm cu o criză a spaţiilor pentru grădiniţe. Fie sunt zone în care nu avem deloc grădiniţe, fie cele care sunt, în mare parte, sunt amenajate în spaţii improprii, la parterele unor blocuri, precum cele din Mărăşti de pildă, iar acest lucru este anormal", a subliniat Cuibus.

Prima variantă luată în calcul pentru construcţia unei grădiniţe este zona "Între Lacuri", dar şi cartierul Mărăşti. Cuibus a subliniat că pe lângă acest program care se află în derulare, IŞJ mai plănuieşte, din 2013, să construiască în colaborare cu Primăria, şi alte grădiniţe, în cartierele Mărăşti şi Mănăştur. "Avem solicitări din partea părinţilor pentru aceste cartiere", a spus Cuibus. De asemenea, a mai arătat reprezentantul IŞJ, este nevoie de soluţii şi pentru unele grădiniţe din zona centrală, a căror spaţii au fost revendicate: "Vom încerca să vedem ce putem face. Sunt de părere că este mai bine să construim noi grădiniţe noi, decât să plătim chirie".

 

Etichete
Comenteaza