Grevă generală...parţială în administraţia clujeană. Ce ghişee sunt deschise joi

Grevă generală...parţială în administraţia clujeană. Ce ghişee sunt deschise joi
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie(FNSA) a hotărât organizarea grevei generale timp de o zi în administraţia publică locală din România, în data de 30.04.2015. În judeţul nostru participă la grevă angajaţi din primăriile din Cluj-Napoca, Gherla şi Dej şi din alte 30 de comune. Sunt însă şi ghişee la care se va lucra.

Până marţi dimineaţa, cu 48 de ore înainte de declanşarea protestului, la nivel naţional, circa 18.000 de sindicalişti din administraţie, grupaţi în FNSA, semnaseră pentru participarea la grevă.

Aceştia cer creşterea salariilor cu circa 20 % şi liberalizarea acordării începând cu anul 2015 a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii. Potrivit liderilor de sindicat, peste 50 la sută din angajaţii din administraţia publică locală au un venit de până în 975 de lei.

În unele birouri ale Primăriei Cluj se va lucra

Secretarul general al FNSA, Bogdan Şchiop a declarat că vor fi şi unele ghişee la care se va lucra în data de 30 aprilie. „Liderii au convenit ca activitatea să nu fie suspendată în totalitate, adică să fie asigurate funcţionarea birourilor de eliberare a Certificatelor de deces, iar în unele instituţii o să se asigure şi plata amenzilor la 24 de ore cu un ghişeu", a informat Bogdan Şchiop. Reprezentanţii sindicaliştilor spun că fac acest lucru pentru ca oamenii care au asemenea urgenţe să nu aibă de suferit şi că acţiunea grevistă nu este îndreptată împotriva cetăţenilor. În lege nu există o prevedere expresă care să impună asigurarea unei treimi din activitate.

Sindicaliştii au admis că vor fi şi de data aceasta, pe lângă cele două servicii pentru care liderii şi-au dat acordul să lucreze, şi alte departamente unde unii angajaţi nu participă la protest.

De exemplu, la nivelul Primăriei Cluj-Napoca, Centrul de relaţii cu publicul nu are membrii de sindicat şi în consecinţă aici, cel mai probabil, se va lucra joi. De altfel aşa s-a întămplat şi la greva de avertisment din luna februarie a acestui an, aşa cum Ziua de Cluj a relatat la acel moment.

Angajaţii Consiliului Judeţean Cluj nu participă la grevă

„La aceste manifestări de protest participă în general membrii de sindicat, greva este organizată de Federaţie pe bază de semnătură. Cine nu este membru de sindicat şi vrea să lucreze, sau nu participă din solidaritate, alături de colegii lor, va lucra. Asta înseamnă fie că sunt mulţumiţi cu veniturile, fie că au alte motive, de altă natură. La Primăria Cluj-Napoca, avem 770 de semnături pentru grevă, circa 80 la sută. Centrul de informare cu publicul nu mai are membri de sindicat, decât vreo patru, au ieşit din sindicat acum doi ani de zile. Colegii de la sindicatul Civitas al Primăriei încă mai adună semnături", au explicat liderii protestatarilor.

La nivelul judeţului, vor participa la grevă angajaţi din primăriile Cluj-Napoca, Dej şi Gherla şi din alte 30 de comune din judeţ. Două sindicate, de la Primăria Turda (aflat în reorganizare) şi de la Consiliul Judeţean Cluj, nu vor întrerupe lucrul. Liderul sindicatului de la CJ Cluj, Alin Iuga, a declarat pentru Ziua de Cluj, că angajaţii de aici nu sunt mulţumiţi de actualele condiţii de salarizare dar că au ales o altă strategie de luptă sindicală.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa(la care sunt afiliaţi cei din administraţie), filiala Cluj, Valentin Ilcaş, spune că participanţii la grevă se luptă şi pentru drepturile celor care vor lucra. „Vom avea situaţia în care cei mai puţini, circa 20 la sută vor lucra în ziua respectivă şi vor fi plătiţi, iar ceilalţi 80 la sută se vor lupta pentru drepturi şi le vor obţine într-o măsură mai mare sau mai mică, dar vor beneficia toţi . Cei care vor participa la grevă vor avea o zi tăiată din salariu, o să aibă şefii pe cap, o să mai vină şefii la ei şi o să se uite :"A voi ăia sunteţi în grevă, aveţi grijă!", afirmă Ilcaş. Alţi protestatari declară că este doar o întâmplare faptul că, la Primăria Cluj, exact cei de la Relaţii cu publicul nu vor întrerupe lucrul.

"Angajaţi la limita subzistenţei"

Reprezentanţii angajaţilor din primării au explicat care este principala revendicare: „trecerea pe grila de salarizare pe Legea nr. 284/2010 sau creşteri salariale similare celor din învăţământ." „Ce ar reprezenta acest lucru? De exemplu trecerea pe grila de salarizare a Legii 284 ar reprezenta o creştere a salariului de aproximativ 17-18 la sută a personalului din administraţia publică locală, creşterile salriale similare cu cele din învăţământ ar presupune o creştere de 10 la sută de la 1 iulie şi încă una pe finalul anului, tot de 10 la sută", susţin aceştia

Sindicaliştii din administraţie spun că aceste revendicări sunt minimale. „Oamenilor li se cere performanţă, sunt salariaţi care au credite, care au ajuns pur şi simplu la limita subzistenţei. Vorbim de deprofesionalizarea sistemului de administraţie, nimeni nu mai vine să lucreze în primării şi în consilii judeţene pe banii aceştia, în condiţiile în care în 2008 veniturile acestora au fost reduse cu peste 40 la sută Din păcate actualul guvern nu dovedeşte decât că este un demn continuator al politicilor guvernelor anterioare în ceea ce priveşte dialogul social şi nivelul de salarizare al angajaţilor din administraţia publică locală", a mai afirmat liderul de sindicat Bogdan Şchiop.

După greva de o zi de joi, sindicaliştii vor mai organiza în data de 27.05.2015 un miting în Bucureşti la care vor participa minim 3000 de persoane iar apoi vor trece la strângerea de semnături în vederea organizării grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică locală, în luna octombrie 2015.

 

 

 

 

 

 

 

Comenteaza