În loc de școală, cămin de bătrâni

În loc de școală, cămin de bătrâni

Primăria Cluj-Napoca vrea să transforme clădirea în care a funcționat pe vremuri o școală, în cămin de bătrâni.

Este vorba despre clădirea de pe Calea Baciului numărul 18, unde până în 2010 a funcționat Școala generală cu clasele I-VIII nr. 9.

Consilierii locali au aprobat astăzi proiectul privind ”solicitarea avizului conform al ministrului Educației și cercetării în vederea schimbării destinației imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, Calea Baciului nr. 18”.

Potrivit documentației, clădirea are subsol și parter, la subsol fiind arhivă și hol, iar la parter 7 săli de clasă, sală profesorală, bibliotecă, 2 birouri, cinci holuri, grupuri sanitare și debara. Dar și un teren – curte de 4000 de metri pătrați. Avizul din partea ministerului se cere pentru ”realizarea unui centru rezidențial de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice”.

”Obiectivul nostru este să realizăm un cămin de bătrâni în Cluj-Napoca, una dintre posibilități este locația aceasta, fără a se limita doar la această locație. Avem în vedere să oferim pe lângă ceea ce există, Centrul Consiliului Județean de pe Bulevardul 21 Decembrie pentru persoane cu probleme speciale, și un cămin de bătrâni care să facă față provocărilor pe care acest oraș le are și a oferi din această perspectivă condiții calitative pentru bătrânii din acest oraș, pentru ca copiii care își au părinții acasă să îi știe că sunt în siguranță și în condiții decente. Acea clădire și acel teren se pretează la o asemenea destinație având în vedere și locația pe care o propunem. Și în consecință, dacă vom avea sprijinul ministrului Educației vom putea demara un astfel de proiect foarte repede”, a spus primarul Emil Boc în ședința CL Cluj-Napoca.

În ultimii 10 ani s-a mai încercat reconversia acestei clădiri pentru alte servicii, dar fără succes. Astfel, în 2010 s-a obținut avizul Ministerului Educației ca aici aici să funcționeze Centrul Național de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit 6 Nord-Vest, pe o perioadă de 10 ani, dar ulterior acest centru a renunțat la a mai prelua imobilul.

Apoi, în 2013 primăria a încercat să implementeze aici proiectul ”Centru social și comunitar integrat pentru incluziunea comunităților defavorizate din Zona Metropolitană Cluj”, primind avizul ministerului pentru o perioadă de 15 ani. Proiectul trebuia făcut pe fonduri europene, astfel că, imobilul trebuia să fie în proprietatea municipiului, lucru realizat printr-o sentință judecătorească, anul trecut. Doar că proiectul pe fonduri europene nu s-a mai făcut.

Acum Direcția de asistență socială din primărie a cerut atribuirea imobilului pentru un viitor centru de bătrâni.

Comenteaza