Încă o şansă pentru Cinema Favorit FOTO/VIDEO

Încă o şansă pentru Cinema Favorit FOTO/VIDEO
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat vineri, 23 septembrie 2016, exercitarea dreptului de preemţiune pentru cumpărarea spaţiului în care a funcţionat Cinema Favorit.

Primarul Emil Boc a dezvăluit că Marius Hârţ-Foia, administratorul firmei TI Trust, în proprietatea căreia se află imobilul de strada Horea nr. 4, nu a reuşit să vândă la preţul de 380.000 de euro şi că s-a întors să ceară municipalităţii să îşi exercite dreptul de preemtiune.

"Vă solicit să fiţi de acord. Ne-am angajat să continuăm proiectele incluse în programul Cluj Capitală Europeană 2021, iar acest spaţiu face parte din dosarul de candidatură", a spus Boc.

Proiectul a trecut cu unanimitate de voturi. În urmă cu o lună, CL aprobase renunţarea la dreptul de preemţiune.

Clădirea în care a funcţionat Cinema Favorit are o vechime de 116 ani. Palatul Urania a fost printre primele construite în Cluj-Napoca. El a fost gândită astfel încât să găzduiască un cinematograf şi în partea de jos să aibă mai multe restaurante şi o cofetărie.

Cinematograful Favorit din incinta palatului este primul din Cluj şi dintre cele mai vechi din Transilvania; aici au rulat primele filme mute, în vremurile celui de-al doilea război mondial. Clădirea a fost naţionalizată de comunişti, iar cinematograful a primit numele 23 August, iar după 1989 a primit numele de Favorit.

ZIUA de CLUJ a primit, în august 2014, o scrisoare din Argentina de la Alicia Boer, strănepoata celui care a ridicat Palatul Urania, Andras Udvary. Alicia nu ceruse retrocedarea clădirii şi nu se ştie în mâinile cui au ajuns părţi ale imobilului cu care Clujul se mândrea în urmă cu 100 de ani.

Mărturisirile Aliciei Boer, AICI.

Comenteaza