Inevitabilul s-a produs. A crescut preţul pentru ridicarea deşeurilor

Inevitabilul s-a produs. A crescut preţul pentru ridicarea deşeurilor
Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat într-o şedinţă de îndată convocată de primarul Emil Boc creşterea tarifelor pentru ridicarea gunoiului menajer.

Persoanele fizice vor plăti cu 19% mai mult, iar firmele, de peste trei ori mai mult. Astfel, populaţia va achita începând de joi 8,38 de lei/personană/lună, faţă de 7,05 lei cât era până acum, iar firmele vor plăti 70,34 de lei/mc/lună, comparativ cu 21,15 lei, tariful din prezent.

Primarul Emil Boc a declarat că această decizie a fost necesară pentru că fără ea companiile de salubritate nu ar fi avut bază legală pentru transportarea deşeurilor la Oradea, iar clujenii ar fi rămas cu gunoiul în stradă.

Edilul mai spus că pentru 96% dintre clujenii persoane fizice creşterea este de doar 1,33 de lei/persoană/lună şi că acest preţ este mai mic sau apropiat de cel plătit de multe alte oraşe din România.

Spre exemplu, în Timişoara tariful este de 10,68 lei, în Braşov de 9,06 lei, în Piteşti de 8,74 lei, în timp ce în Constanţa preţul pentru ridicarea deşeurilor este de 7,67 lei. 

11 consilieri locali au lipsit la şedinţă, dar decizia a fost luată cu cvorumul necesar, cu 15 voturi pentru şi două împotrivă (Gabriel Oniga şi Ovidiu Chifor, ambii consilieri PSD).

Consilierii locali ai PSD au criticat măsura propusă de primarul Emil Boc. „PSD nu va susţine creşterea tarifelor pentru activitatea de salubrizare menajeră pe raza municipiului Cluj-Napoca. Vina pentru această situaţie provine din incompetenţa fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe şi a naşului său, Emil Boc, de a gestiona eficient depozitarea deşeurilor publice" a declarat Gabriel Oniga, consilier local al PSD Cluj-Napoca.

„Înainte de a lua o asemenea decizie cred că ar fi fost mai potrivit să organizăm o dezbatere publică pe această temă iar autorităţile să ne explice unde au greşit şi ce se mai poate repara" a afirmat la rândul său consilierul Ovidiu Chifor.

Primarul Emil Boc a spus că s-a consultat cu specialiștii și că nu era nevoie de o dezbatere publică în acest caz pentru că situația creată este una de urgență și pentru că este vorba doar de o modificare de tarife.

Emil Boc a mai spus că deocamdată nu vrea să poarte o discuție despre cine este responsabil pentru întârzierea proiectului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, pe care îl construiește Consiliul Județean Cluj în Feleacu.

Acest centru ar putea fi gata de-abia în anul 2017 sau chiar 2018, iar până atunci deșeurile menajere din Cluj vor trebui transportate la un depozit autorizat din alt oraș. Emil Boc a mai afirmat că primăria caută deja soluții pentru depozitarea gunoiului după data de 15 octombrie, când expiră perioada celor trei luni în care acesta va putea fi dus la Oradea.

Comenteaza