Întârzieri în ridicarea gunoiului în Floreşti şi Gilău. Ce spun autorităţile

Întârzieri în ridicarea gunoiului în Floreşti şi Gilău. Ce spun autorităţile
Mai mulţi cetăţeni din comunele clujene Gilău şi Floreşti ne-au semnalat că în ultima lună gunoiul menajer nu a fost ridicat la timp din aceste localităţi.

Oamenii spun că, potrivit contractului, gunoiul trebuia ridicat o dată pe săptămână, dar în ultima perioadă se ridică o dată la două sau chiar la trei săptămâni. Aceasta deşi preţul a crescut de la 6 la 8 lei tocmai pentru a acoperi costurile de transport a deşeurilor către depozitul din Oradea, după închiderea gropii de la Pata Rât.

Foarte multe primării din judeţ au probleme cu depozitarea deşeurilor, în condiţiile în care Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) nu a fost terminat, iar cel mai optimist termen de finalizare este sfârşitul anului 2017. Primarul comunei Floreşti, Horia Şulea, a admis că există probleme cu ridicarea gunoiului dar spune că situaţia deocamdată nu este atât de gravă.

„Gunoiul se ridică într-un ritm mai lent având în vedere că sunt probleme cu depozitarea şi cu transportul. Situaţia nu-i chiar disperată, e o situaţie de deranj, dar ce să-i faci, asta este. Gunoiul nu se ridică conform graficului, dar asta nu înseamnă că nu se ridică", a spus Şulea.

Societatea de salubritate care operează în comunele Floreşti, Gilău, Căpuşu Mare şi Măguri Răcătău este Quatro Eco Salub (QES), care a câştigat în urmă cu câţiva ani un proiect cu finanţare europeană pe acest tip de activitate. Primarul din Floreşti spune că o soluţie ar putea fi deschiderea pieţei şi către alţi operatori de salubritate.

„Există variantă legală prin care dacă un agent economic nu poate să facă faţă în ceea ce înseamnă oferirea unui serviciu, să fie deschisă piaţa, să vină toţi cei care vor dori să vină, astfel încât cetăţenul să fie mulţumit . Va fi un pas destul de greu de făcut, dar de durată şi ar putea să ducă şi o scădere a preţului la gunoi", afirmă Şulea.

Reprezentanţii QES nu au putut fi contactaţi pentru a explica de ce s-au produs aceste întârzieri în ridicarea gunoiului menajer în localităţile pe care le deserveşte firma.

Situaţia a ajuns şi la urechile conducerii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, care construieşte noul CMID. „E o situaţie delicată, am conştientizat-o şi în mod indirect, şi direct. Şi eu locuiesc într-o zonă unde am avut aceleaşi probleme. Şi Floreştiul, şi Gilăul au acelaşi operator de salubritate", a declarat luni, vicepreşedintele CJ Cluj, Călin Tuluc, la postul de radio REALITATEA FM Cluj.

Oficialul forului judeţean a mai spus că a avut discuţii cu primarii de comună din Cluj, iar CJ încearcă să găsească o formulă prin care primăriile să fie ajutate la transportul gunoiului, până la finalizarea CMID.

„Ne-am gândit la un mecanism prin care ADI Eco Metropolitan (asociaţie din care fac parte toate primăriile din judeţ şi CJ Cluj, n. red.) să subvenţioneze transportul către zonele de depozitare finale. Momentan ne gândim la asta, nu avem încă o soluţie finală", a mai spus Tuluc.

Comenteaza