Investiţie finalizată în timp record care mai înghite încă bani din bugetul public

Investiţie finalizată în timp record care mai înghite încă bani din bugetul public
O sumă destul de mare din bugetul judeţului, 1,5 milioane de lei, va fi direcţionată către Campusul teologic "Nicolae Ivan" din Cluj-Napoca şi Centrul misionar Sf. Apostol Andrei. Anul trecut, Consiliul Judeţan a alocat pentru acest obiectiv 1,8 milioane de lei.

Complexul „Nicolae Ivan" a fost inaugurat, la începutul lunii decembrie, 2013, în prezenţa premierului Victor Ponta, care a şi primit, cu această ocazie, cea mai înaltă distincţie din partea mitropolitului Andrei Andreicuţ: „Crucea Transilvană". Numai că lucrările pare că nu sunt complete aici, cel puţin asta susţine liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu. El se pregăteşte să aloce încă 1,5 milioane de lei pentru Campusul teologic "Nicolae Ivan" din Cluj-Napoca şi Centrul misionar Sf. Apostol Andrei. Anul trecut, Consiliul Judeţean aloca tot pentru acesr obiectiv 1,8 milioane de lei, iar în urmă cu doi ani, 2 milioane de lei. Tot anul trecut şi Guvernul Ponta a alocat 3 milioane de lei pentru construcţia complexului teologic, singurul obiectiv din Cluj despre se spune că a fost construit într-un timp record.

Construcţia Complexului „Nicolae Ivan" a fost facilitată în primul rând de către Primăria Cluj-Napoca, care, pe vremea când era condusă de Sorin Apostu, a oferit gratuit Bisericii Ortodoxe amplasamentul de pe strada Coastei. Romii care se adăposteau acolo au fost mutaţi, forţat, la Pata Rât. În ciuda scandalului mediatic iscat de unele organizaţii nonguvernamentale, biserica n-a întâmpinat nici o piedică în calea realizării acestui obiectiv, mai ales că autorităţile locale s-au angajat să sprijine lucrările şi cu fonduri din bugetele locale.

Aşa se face că acest obiectiv de investiţie s-a realizat într-un timp record, iar la finele anului trecut era inaugurat cu mare fast, în prezenţa premierului Victor Ponta care a contribuit la rândul său, din bugetul central, cu 3 milioane de lei. Chiar dacă s-a inaugurat şi este funcţional în acest moment, tot ar mai fi de realizat un centru misionar în cadrul acestui obiectiv. În bugetul pe 2014, Consiliul Judeţean ar urma să aloce pentru Campusul teologic "Nicolae Ivan" din Cluj-Napoca şi Centrul misionar Sf. Apostol Andrei suma de 1,5 milioane de lei.

 

„Nu s-au încheiat lucrările în cadrul complexului teologic. Mai este de realizat un centru misionar, motiv pentru care vom aloca şi în 2014 suma de 1,5 milioane de lei", a spus Uioreanu. El a precizat că acest centru misionar trebuia să se realizeze pe Calea Turzii, numărul 2-14, pe un teren pe care Biserica Ortodoxă l-a primit tot gratuit, de această dată de la Consiliul Judeţean. Suprafaţa de aproape 4.000 de mp a fost acordată pe vremea când preşedinte al administaţiei judeţene era Alin Tişe. Argumentul pentru care s-a atribuit acest teren era acela că Biserica era dornică să construiască din venituri proprii o grădiniţă pentru copii şi chiar şi o sală de sport care să deservească liceele din jur.

Uioreanu spune că primăria n-a emis autorizaţie de construire pentru imobilul de pe Calea Turzii, astfel că centrul misionar se va realiza în cadrul complexului „Nicolae Ivan". Aşa se face că administraţia judeţeană mai alocă şi anul acesta finanţare pentru investiţiile Bisericii Ortodoxe, după ce şi anul trecut a contribuit cu 1,8 milioane de lei, iar în urmă cu 2 ani a alocat 2 milioane de lei. De altfel, şi Consiliul Local a alocat anual bani pentru acest obiectiv. De asemenea, Guvernul Ponta a contribui anul trecut cu 3 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de construcţie. În afara fondurilor destinate acestui proiect de investiţie, Consiliul Judeţean alocă în fiecare an sume consistente pentru susţinerea fiecărui cult în parte. Aşa se face că şi în 2014, cultele religioase vor încasa 800.000 de lei. Biserica Greco-catolică va obţine 600.000 de lei pentru lucrările la catedrala din Piaţa Cipariu. Reformaţii, Unitarienii, Evanghelicii şi Evreii vor împărţi suma de 500.000 de lei. Prin comparaţie, activităţile de tineret din întreg judeţul sunt bugetate cu 350.000 de lei, iar cele culturale cu 650.000 de lei. Pentru activităţile sportive se împarte suma de 1,2 milioane de lei.

Etichete
Comenteaza