Investiții în 6 parcuri noi, 7 modernizate! Cea mai mare zonă verde din Cluj, de 21 ha, gata în2021

Investiții în 6 parcuri noi, 7 modernizate! Cea mai mare zonă verde din Cluj, de 21 ha, gata în2021

Anul 2021 inseamna investitii in zonele verzi ale Clujului. Se realizeaza parcuri noi, in cartiere si la marginea orasului, dar se modernizeaza si unele existente de zeci sau sute de ani.

Parcul Tineretului - se va finaliza la sfârşitul anului 2021

Noua pădure-parc, proiect lansat de Primăria Cluj-Napoca și localizat în zona Bulevardului Muncii, pe o suprafață de 21,3 hectare, va cuprinde:

- plantații pentru stabilizarea solului și masive de arbori (1505 arbori);
- perimetral zonei verzi amenajate cu vegetație înaltă se va crea o zonă de protecție cu puieți forestieri (pe o suprafață de 70.000 mp)
- zone de poiană; zone decorative cu activitate densă, alei, mobilier urban
- două clădiri cu funcțiuni publice
- două pasarele care să faciliteze trecerea din partea estică în partea vestică a sitului și viceversa
- punct de belvedere
- tiroliană
- parcare (603 mp)
- grădină urbană închisă (pe o suprafata de 4 517 mp)
- zonă pentru plimbare câini

Prin acest proiect, Primăria Cluj-Napoca urmărește crearea unei zone de recreere care să satisfacă cerințele clujenilor privind modalitățile de petrecere a timpului liber. Toată vegetația propusă are rolul de a crea un spațiu bogat din punct de vedere estetic și coloristic, optim pentru plimbări, drumeții, picnic, plimbări cu bicicleta, socializare, sport. Grădina urbană va veni în ajutorul școlilor și ONG-urilor care promovează cunoșterea naturii și a mediului înconjurător, fiind un spațiu de explorare și experimentare.

Acest parc va oferi pe lângă posibilitatea de relaxare și posibilități de agrement, motiv pentru care a fost propusă realizarea unei instalații de tip tiroliană pe un traseu de 250m lungime (diferență de nivel de 19,50 m).

4 noi parcuri în oraş

Clujul va avea 4 parcuri noi: Parcul Bună Ziua, Parcul Zorilor, Parcul Est și zona verde a CanaluluiMorii-tronson Parcul Rozelor,pentru care au fost demarate etapele preliminare necesare pentru realizarea lor în practică. Pentru Parcul Bună Ziua și Parcul Zorilor au fost aprobate studiile de oportunitate prin care s-au identificat terenurile pe care se vor amenaja aceste parcuri. Pentru Parcul Est a fost lansat un concurs internaţional în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Pentru Zona verde a Canalului Morii tronson Parcul Rozelor (aproximativ 2,5 hectare) este în curs de realizare un studiu de fezabilitate.

Baza sportivă „La Terenuri”

Este vorba despre un teren delimitat de pârâul Calvaria în partea de vest, liziera pădurii Mănăştur în partea de sud, strada Mărişel şi zona ansamblurilor de locuinţe colective construite înainte de 1990 în partea de est şi nord. În prezent, accesul se realizează din strada Mehedinţi şi strada Mărişel.

Această zonă va fi transformată complet, urmărind obiectivul de creștere a calității vieții locuitorilor acestui oraș. Baza sportivă și parcul de agrement „La Terenuri”, cu o suprafață de 4,2 hectare (42.410 metri pătrați), cuprind facilități cu acces liber pentru recreere, sport și relaxare pentru toate tipurile de public, de la copii la cei vârstnici, atât în aer liber cât și indoor (în sală), cu amenajări și dotări urbane de ultimă generație. Baza va oferi clujenilor o suprafață de spații verzi amenajate de peste 18.000 de metri pătrați. Contractul de proiectare și execuție pentru obiectivul „Reabilitare bază sportivă și amenajare parc, zona „La Terenuri” cartier Mănăștur” are o valoare totală de 5,5 milioane euro fără TVA – 26.581.616,15 lei fără TVA (5.537.836 euro la 4,8 lei/EUR.

Parcul Feroviarilor

Proiectul de modernizare a fost întocmit de arhitecţii biroului lui Vlad Sebastian Rusu. În cadrul proiectului sunt prevăzute patru obiective de investiții, și anume: Amenajarea Parcului Feroviarilor, în suprafață de 53.457 mp, prin plantarea de arbori și alte tipuri de vegetație, amplasarea de bănci moderne, echipamente de joacă și de fitness, realizarea unui loc pentru jocuri de masă, instalarea de cișmele, rastele pentru biciclete, iluminat public.

Vor fi realizate de asemenea două lacuri de agrement (unul de 1.088 mp, iar celălalt de 548 mp), despărțite de o platformă de odihnă, de pe care va putea fi admirată priveliștea. Parcul Feroviarilor va oferi un nivel ridicat de biodiversitate, toate amenajările propuse ținând cont de obiectivele legate de protejarea naturii și a mediului înconjurător. Amenajarea străzii Parcul Feroviarilor, prin înlocuirea integrală a pavajului, a mobilierului urban și a sistemului de iluminat, precum și prin plantarea de arbori.


Vor fi amenajate piste pentru biciclete și vor fi amplasate stații de alimentare pentru bicicletele și trotinetele electrice. Amenajarea malurilor Someșului Mic din dreptul Parcului Feroviarilor, prin amenajări peisajere, noi alei pietonale (din lespezi de piatră), vegetație, mobilier urban și iluminat cu sistem led.

Realizarea a două pasarele pietonale. Vor fi realizate două pasarele destinate pietonilor și bicicliștilor, care vor face legătura cu parcul, dinspre strada Traian. Tot pe malurile Someșului vor fi construite două amfiteatre de mici dimensiuni și două platforme pentru odihnă. 

Parcul Feroviarilor a trecut din proprietatea Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei Cluj-Napoca în 2017, după numeroase solicitări ale administrației locale. În perioada scursă până acum a fost aleasă cea mai bună soluție de reabilitare - printr-un concurs internațional și au fost realizate lucrările de proiectare.

Cetățuia se reface în urma unui concurs internaţional. Este încurs de realizare proiectul pentru reabilitarea ansamblullui, peo suprafaţă de aproximativ 10 hectare.

Pădure parc înFăget. Primăria urmează să amenajeze o zonă din Făget sub forma unei păduri-parc.Astfel, printr-un proiec european pentru utilizare apădurilor urbane şi periurbane, urmează să fierealizate o serie de amenajări minimale cu materiale ecologice.

Modernizarea parcurilor Farmec, I.L. Caragiale, Ştefan cel Mare, 14 Iulie şi Primăverii

Astfel, modernizarea parcurilor 14 Iulie şi Primăverii se află la stadiul de realizare SF, parcurile I.L. Caragiale şi Farmec se află la faza de achiziţie publică pentru proiectare şi execuţie lucrări, iar modernizarea parcului Ştefan cel Mare este la faza de obţinere a autorizaţiei necesare pentru începerea lucrărilor.La Cluj-Napoca, în acest moment se află în derulare, în diferite stadii de implementare, proiecte pentru parcuri/zone de agrement care vizează o suprafață de peste 140 ha.

 

 

Comenteaza