Investiţii în dezvoltarea infrastructurii de apă în 88 de localităţi din Cluj

Investiţii în dezvoltarea infrastructurii de apă în 88 de localităţi din Cluj
Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj a participat la ședința Adunării Generale a A.D.I. „Asociația Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş - Tisa”, organism în cadrul căruia administraţia judeţeană are calitatea de membru asociat.

Pe ordinea de zi a ședinței A.G.A. la care au participat reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din județele Cluj și Sălaj care și-au delegat gestionarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare către Operatorul Regional Compania de Apă „Someș" s-au aflat două teme de interes major: informarea participanților privind stadiului Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj în perioada 2014-2020, respectiv stadiul preluării de noi unități administrativ-teritoriale în sistem.

„E important ca toți primarii și toate comunitățile locale să cunoască stadiul exact al acestui proiect major cu finanțare europeană. Pregătirea acestuia a fost un proces extrem de complex și de laborios dar și beneficiile vor fi pe măsură, respectiv zeci de localități în plus care vor beneficia de alimentare cu apă sau de sisteme noi de epurare-colectare", a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

În ceea ce privește stadiul Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj în perioada 2014-2020, Compania de Apă Someș lucrează în momentul de față la revizuirea aplicației de finanțare, în urma observațiilor și recomandărilor făcute în acest sens de către Autoritatea de Management - Programul Operațional Infrastructură Mare și JASPERS - organism de asistență tehnică al UE. După finalizarea acestor completări, perioadă estimată la finalul lunii noiembrie, aplicația de finanțare va fi retransmisă AM-POIM în vederea evaluării.

Ulterior, aplicația va intra în procesul de aprobare, astfel încât, în prima parte a anului 2018, Compania de Apă va demara licitațiile internaționale pentru contractarea lucrărilor de executare a lucrărilor, acestea urmând a începe în cea de-a doua jumătate a anului 2018.

„Asocierea regională pentru rezolvarea nevoilor din sectorul serviciilor publice s-a dovedit a fi o rețetă de succes prin intermediul căreia Compania de Apă Someș a reușit să devină un campion al atragerii de fonduri europene. În paralel cu extinderea continuă a rețelei de comunități deservite, ea a reușit să asigure și creșterea continuă a calității și a eficienței serviciilor oferite", a declarat vicepreședintele forului administrativ județean, Vakar Istvan.

Reamintim faptul că prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare - POIM, Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă Someș S.A., împreună cu autoritățile publice din aria deservită, intenționează să atragă de la Uniunea Europeana cea de-a cincea finanțare majoră pentru continuarea seriei de investiții de modernizare și extindere a infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare în județele Cluj și Sălaj. Investițiile propuse în cadrul proiectului vizează lucrări de alimentare cu apă potabilă și realizarea de sisteme de colectare-epurare apă uzată în nu mai puțin de 88 de localități din județul Cluj și, respectiv, 97 de localități din județul Sălaj.

Comenteaza