Licitaţia pentru depozitul ecologic de deşeuri al Clujului, amânată. Cu cât se prelungeşte finalizarea proiectului

Licitaţia pentru depozitul ecologic de deşeuri al Clujului, amânată. Cu cât se prelungeşte finalizarea proiectului
Deschiderea ofertelor la licitaţia pentru finalizarea lucrărilor la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), anunţată pentru luna martie, s-a amânat.

La sfârşitul lunii ianuarie, conducerea Consiliului Judeţean Cluj (foto) a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul pentru licitaţia privind proiectarea şi execuţia celulei de depozitare şi a zonei administrative aferente Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Cluj.

La acea dată, termenul final pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 22 martie, dar acesta a fost prelungit până în 12 mai, din cauza mai multor solicitări de clarificări venite din partea firmelor interesate de această lucrare.

Unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii din judeţ, demarat în 2011, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), este realizat în cea mai mare parte din fonduri europene, de 60 de milioane de euro.

După cinci ani, cele mai mari întârzieri la proiect se înregistrează la construirea CMID, unde CJ Cluj a reziliat în 2014 contractul cu vechiul constructor, asocierea dintre companiile Confort SA, Atzwanger, Ladurner Impianti şi Vel Service. Interesant este faptul că în februarie 2013 asocierea care câştigase licitaţia pentru construirea CMID abia cu un an în urmă a subcontractat lucrarea către o altă asociere de firme, condusă de Napoca Construcţii.

„Celula de depozitare (cel mai important obiectiv al proiectului, n. red.) şi platforma administrativă - stadiul fizic este de aproximativ 34%, din care lucrări neconforme aproximativ 100%. În conformitate cu concluziile expertizei tehnice nr. 101/2014 lucrările executate nu respectă proiectul tehnic şi nu îndeplinesc cerinţele de calitate.

Staţia de tratare mecano-biologică şi staţia de sortare sunt finalizate aproximativ 69%. Expertiza tehnică elaborată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a evidenţiat o serie de lucrări neconforme, precum şi necesitatea remedierii acestora", se arată într-o informare trimisă ZIUA de CLUJ la sfârşitul anului trecut de către forul judeţean.

Practic, de aici vor porni cei care vor câştiga în luna mai 2016 noua licitaţie lansată de CJ Cluj pentru finalizarea acestei investiţii. Contractul de lucrări vizând „proiectarea şi execuţia CMID în judeţul Cluj" are valoarea estimată de 123,6 milioane de lei, iar perioada de execuţie, de 18 luni.

Surse din CJ ne-au declarat că firmele de construcţii participante la licitaţie au cerut mai mult timp necesar unor analize mai amănunţite despre situaţia de pe şantierul CMID, pentru a putea alege cea mai bună soluţie de remediere a lucrărilor neconforme realizate până acum.

Specialiştii CJ Cluj estimează că acest centru va fi gata în 2017. Întârzierile la finalizarea depozitului ecologic de deşeuri le creează, însă, mari probleme multor primării de oraşe şi comune din judeţ, ce plătesc bani mai mulţi ca să transporte deşeurile menajere în alte judeţe din zonă.

Există şi o veste bună. Acest proiect a fost acceptat de către Autoritatea de Management şi de Comisia Europeană şi poate să fie finanţat în continuare, până la atingerea valorii contractate, din exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că nu vor fi pierduţi de la nivelul Clujului banii europeni aferenţi proiectului.

Între timp, în perioada următoare vor fi realizate alte câteva obiective ale proiectului mare, SMID. În 30-31 martie se va face recepţia celor trei staţii de transfer a deşeurilor, iar în 6 aprilie va fi onorat un contract de livrare a echipamentelor pentru colectarea deşeurilor.

Comenteaza