Licitaţia pentru trama stradală atribuită către Diferit ajunge în instanţă

Licitaţia pentru trama stradală atribuită către Diferit ajunge în instanţă
Imob Lux Construct a atacat în instanţă decizia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) şi licitaţia pentru modernizarea tramei stradale de acces la zona industrială atribuită
de către primărie asocierii Diferit-Kiat.

Administraţia locală spune că până la o decizie a instanţei nu va semna contractul, dar va cere soluţionarea cauzei în regim de urgenţă, fiind vorba despre un proiect cu finanţare europeană, cel pentru asfaltarea arterelor de pe traseul liniei de travai plus Calea Baciului şi Căpitan Grigore Ignat.

Imob Lux Construct (ILC) - societate "de casă" a Primăriei Sectorului 5 Bucureşti - condusă de Marian Vanghelie - a ofertat pentru contractul de modernizarea a tramei stradale, la licitaţia organizată de primăria clujeană. Oferta sa a fost, însă, descalificată, dar societatea a contestat rezultatul procedurii de atribuire la CNSC, contestaţia fiind respinsă pe motiv că e tardivă.

În 17 martie, ILC a formulat o plângere în instanţă împotriva deciziei CNSC. "Considerăm că analiza ofertei asocierii Diferit-Kiat a fost făcută superficial, declarând-o acceptabilă şi conformă, în condiţiile în care ofertantul nu îndeplineşte cerinţa de experienţă similară solicitată prin documentaţia de atribuire, iar oferta conţine preţuri fictive care nu sunt rezultatul liberei concurenţe. În această situaţie s-ar fi impus respingerea ofertei", arată, în cadrul plângerii, directorul general Victor Ţene. ILC solicită instanţei să anuleze raportul procedurii de licitaţie şi a actelor subsecvente, să declare oferta Diferit ca neconformă, plus cheltuieli de judecată.

"Contractul cu asocierea Diferi-Kiat nu a fost semnat. Aşteptăm decizia instanţei. În astfel de cazuri, fiind vorba şi despre un proiect cu finanţare europeană, procesul nu durează mult şi, cum s-a mai întâmplat, probabil se va cere judecare în regim de urgenţă", au menţionat reprezentanţii primăriei.

Licitaţia pentru modernizarea tramei stradale de acces la zona industrială a fost adjudecată de asocierea Diferit-Kiat pentru 53 de milioane de lei, în februarie. Este vorba despre un contract în cadrul unui proiect al administraţiei locale clujene finanţat din bani europeni, în valoare de 90,6 milioane de lei, cu durată de implementare de 31 de luni, care a început să curgă de la finalul lui 2012, atunci când s-a semnat actul de finanţare.

Diferit a câştigat contractul cu primăria în defavoarea unor societăţi controlate de milionarii constructori din Bucureşti (Construcţii Erbaşu - 53,5 milioane de lei), de gruparea clujeană Aşchilean-Gânscă (Nordconforest-57,9 milioane) sau de grupul francez Vinci (Viarom Construct - 58,1 milioane). Ofertele Napoca, ARL (Strabag) şi ILC au fost respinse deoarece "nu au îndeplinit cerinţele caietului de sarcini (nu au prezentat prin propunerea tehnică fişele tehnice completate - mobilier urban, stâlpi de iluminat stradal şi calcul luminotehnic - cerinţă obligatorie a caietului de sarcini)", a precizat Biroul mass-media al primăriei.

Decizia comisiei de licitaţie a fost atacată, însă, de ILC, care a depus în 13 februarie o contestaţie la CNSC prin care a cerut anularea parţială a raportului procedurii pe motiv că oferta declarată drept câştigătoare nu respectă caietul de sarcini: oferă preţuri fictive pentru organizarea de şantier sau cu transportul deşeurilor, prezintă personal angrenat şi în alte proiecte, nu face dovada tuturor punctelor de lucru.

ILC este cunoscută ca o "abonată" a banilor de la Primăria Sectorului 5, a titrat presa centrală. Societatea apare şi în raportul corpului de control al primului ministru privind neregulile constatate la Regia de Termoficare Bucureşti, cu un contract adjudecat nelegal. CNSC a decis pe 4 martie, după ce pe lângă primăria clujeană a intervenit şi Diferit, să respingă contestaţia celor de la ILC, catalogând-o ca fiind tardivă. CNSC nu a intrat pe fondul contestaţiei şi a respins-o pentru că a fost depusă în afara termenului legal de contestare a rezultatului licitaţiei.

Diferit este cunoscută ca o "abonată" a primăriei clujene. Are, începând din 2009, un contract substanţial de la administraţia locală pentru asfaltarea şi întreţinerea străzilor din municipiul Cluj-Napoca, pe patru ani şi 400 de milioane de lei, dar şi contracte de câteva zeci de milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi a Autostrăzii Transilvania, încheiate cu Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Diferit a lucrat şi în trecut cu administraţia clujenă, în timpul primelor două mandate ale primarului Emil Boc.

Etichete
Comenteaza