Marius Nicoară: "Mai degrabă monorail decât metrou. Se face mai repede și mai ieftin"

Marius Nicoară: "Mai degrabă monorail decât metrou. Se face mai repede și mai ieftin"

Senatorul PNL Marius Nicoară a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că vrea să facă o consultare publică şi apoi un referendum pentru ca locuitorii din Cluj-Napoca să aleagă ce doresc în oraşul lor, linie de metrou sau monorail.

Ideea metroului a fost lansată de mai multă de vreme de primăria oraşului, iar de curând a fost relansată de PSD Cluj, dar Marius Nicoară susţine că aceste idei nu sunt bune.

"Am văzut că se reîncălzeşte, din punctul meu de vedere, ciorba cu metroul. Primăria a aprobat o finanţare pentru studiul de fezabilitate pentru metrou, PSD vine şi îmbrăţişează această chestiune şi o prezintă ca şi cum ar fi intenţia lor, dar, din nefericire, este un lucru care nu este viabil pentru Cluj din foarte multe motive. În primul rând, un kilometru de metrou costă între 50-60 de milioane de euro. Cu 60 de milioane de euro poţi să faci monorail, idee lansată în campaniile mele", a spus Marius Nicoară.

Potrivit acestuia, monorailul s-ar construi de 5-10 ori mai repede şi ar fi de 10 ori mai ieftin.

"Metroul nu poţi să-l duci decât pe axa est-vest, nu poţi să-l duci în cartierele de pe dealuri, pe când cu monorailul poţi să intri în toate cartierele, nu-i nevoie să faci lucrări deosebite. Un metrou poate fi gata peste 20 de ani, un monorail poate fi gata în 5-6 ani, cu tot cu extensii", a subliniat Nicoară.

Senatorul clujean şi-a prezentat, în aceeaşi conferinţă de presă, şi un bilanţ al activităţii sale parlamentare în ultimul an.

Comenteaza