Şmecherie imobiliară: o cocioabă "extinsă" devine duplex pe două niveluri

Şmecherie imobiliară: o cocioabă
O cocioabă de lemn de 20 mp este “extinsă” la un duplex de 150 mp şi înalt cât un bloc de două etaje.

Un avocat a sesizat autorităţile şi susţine că s-a folosit tertipul extinderii pentru că este un teren neconstruibil. Autorizaţia emisă de Primăria Cluj-Napoca este de "extindere şi etajare". Cum era de aşteptat, cocioaba a fost demolată şi se lucrează de zor la noua clădire.

Serviciul Urbanism al Primăriei Cluj-Napoca a emis autorizația nr. 591/03 iunie 2014 pentru "extindere etajare construcție existentă și transformarea în casă familială cu două apartamente, amenajări exterioare" pe parcela din str. Mureșului nr. 19, având ca beneficiari pe Daniel Paraschiv, Aurelia Andreia Paraschiv și Oana Lucia Popa. Noua clădire ar trebui să fie parter plus etaj, cu două apartamente.

Ceea ce se extinde este o cocioabă de nici 20 mp care exista pe terenul aflat între blocuri cu două etaje. De câteva zile au început lucrările la noul imobil, ceea ce a declanşat o reacţie virulentă a vecinilor care au văzut cum în faţa geamurilor le creşte un mic bloc, pe un teren despre care ei ştiau că nu se poate construi. Cinci familii din blocurile cu două etaje de lângă teren au depus plângere la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) prin intermediul avocatului Cosmin Bodescu.

"Întrucât amplasamentul unei clădiri noi nu putea fi încadrat pe terenul respectiv în normele legale în vigoare, s-a recurs, conjunctural, la soluția disimulată de a numi investiția "extindere și supraetajare", spune Bodescu. 

Cum poate fi considerată extindere o lucrare nouă cu suprafață construită de 154,27 mp și suprafața desfășurată de 301,36 mp, față de o construcție existentă cu suprafața de doar 20 mp, compusă dintr-o anexă de lemn care este o ruină, nelocuită și nelocuibilă, cu grad de uzură 100% și care se năruie sub propria greutate?", se întreabă oamenii.

Primăria Cluj-Napoca nu a răspuns până acum plângerii locatarilor de la numerele 21 şi 17A de pe str. Mureşului. Inspectori de la ISC împreună cu subprefectul Dan Codrean s-au deplasat la faţa locului pentru a verifica lucrările.

Comenteaza