Ministerul Mediului, discuţii la UE pe tema crizei deşeurilor. Clujul a demarat închiderea vechilor rampe, dar încă nu are un depozit nou

Ministerul Mediului, discuţii la UE pe tema crizei deşeurilor. Clujul a demarat închiderea vechilor rampe, dar încă nu are un depozit nou
Ministrul Mediului, Daniel Constatin, a avut, la Bruxelles, discuţii cu comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, despre problemele privind gestionarea deşeurilor în ţara noastră.

Principalele obiective pe care le are România, la nivel european, în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, atingerea obiectivelor de reciclare şi instrumentele economice necesare, situaţia şi problemele legate de închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri neconforme, s-au aflat printre temele de discuţie, informează ministerul de resort printr-un comunicat de presă.

„În ceea ce priveşte situaţia în care se află România din punctul de vedere al îndeplinirii obiectivelor de reciclare, ministrul român al mediului a reiterat faptul că suntem preocupaţi de a indentifica cele mai bune soluţii, printre acestea aflându-se şi măsura recent promovată referitoare la transformarea taxei pentru depozitarea deşeurilor într-o contribuţie plătită pentru neîndeplinirea obiectivelor de reciclare asumate de România ca stat membru UE, acesta fiind un prim pas în lista de măsuri pe care o are în vedere Ministerul Mediului", se menţionează în comunicatul citat.

Un alt subiect discutat a fost cel legat de stadiul elaborării Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi alternativa pe care autorităţile române o au în vedere ca modalitate de gestionare eficientă a deşeurilor, în linie cu prevederile europene.

„Deşi se află în întârziere, data până la care trebuia finalizat fiind 31 decembrie 2016, ministrul Mediului a dat asigurări că, împreună cu celelalte autorităţi publice centrale şi locale implicate, va fi luată cea mai bună decizie în ceea ce priveşte măsurile şi acţiunile necesare atingerii obiectivelor de reciclare. Varianta abordată în discuţie implică şi existenţa unor instalaţii de incinerare cu recuperare de energie termică şi electrică, aceasta fiind în concordanţă cu standardele europene referitoare la protecţia mediului şi a sănătăţii populaţiei", precizează Ministerul Mediului.

Clujul are în construcţie, pe fonduri europene, un depozit ecologic de deşeuri, aflat însă în mare întârziere. Prin acelaşi proiect european sunt finanţate şi închiderile vechilor gropi istorice de gunoi din judeţ.

Recent, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că a fost deblocată situaţia la acest proiect, în sensul că a fost demarată închiderea rampelor vechi, din 1990 încoace, şi că în şase luni acestea vor fi închise. Estre vorba de Cluj-Napoca, Gherla, Dej, Huedin şi Câmpia Turzii.

De asemenea, Tişe a anunţat că a repornit construcţia centrului nou de deşeuri, CMID, care a fost blocat doi ani, s-a relicitat şi semnat contractul, iar noul constructor a început proiectarea şi execuţia. Într-un an, un an şi trei, patru luni, CMID-ul ar trebui să fie gata, pentru că este o urgenţă a Clujului, a mai spus Tişe.

 

 

Comenteaza