Moş-Somaţie de la Primărie pentru proprietarii din centrul istoric

Moş-Somaţie de la Primărie pentru proprietarii din centrul istoric
De la promisiune la practică, inventarul privind imobilele din zona ultracentrală care au nevoie de intervenţii are un nou termen pentru a ajunge pe masa primarului: luni la prima oră.

În decembrie şi ianuarie vor curge somaţiile pentru proprietarii de clădiri din zona centrală pentru a-şi cosmetiza faţadele, a promis joi primarul Emil Boc.

Cum la Cluj timpii anunţaţi de primar şi cei de reacţie a specialiştilor din subrdinea sa curg după legi proprii, cele două săptămâni în care primăria trebuia să aibă gata inventarul faţadelor din centrul oraşului s-au transformat în câteva luni. În mai, inventarul dura două săptămâni, după care administraţia locală putea să înceapă operaţiunea refacerea faţadelor. În noimebrie, inventarul durează doar două zile.

La presiunea PNL, edilul Emil Boc a avansat un nou termen în cadrul şedinţei forului local de joi pentru demararea programului de refaţadizare anunţat ca prioritate pentru 2013. "Inventarul clădirilor care au nevoie de intervenţii la faţade urmează să-l primesc. Luni va fi pe masa primarului", a afirmat Boc.
Edilul de Cluj a menţionat că începând din luna decembrie administraţia locală va da strartul programului de refazadizare. "În decembrie-ianuarie vom emite somaţiile pentru proprietarii de clădiri de a efectua reparaţii", este convins primarul.
Consilierii PNL i-au amintit la şedinţa ordinară a forului deliberative local de joi că este restant cu programul faţadelor şi că, dacă administraţia nu va face nimic, atunci se va trezi în 2015, în anul Capitalei Europene a Tineretului că centrul oraşului va arăra la fel.

Cu perspectiva Capitalei Culturale Europene bătând la uşă, cu certitudinea turiştilor care vor veni în 2015 în Capitala Europeană a Tineretului Cluj-Napoca, cu multele reclamaţii de la clujeni că se simt în pericol pentru că, frecvent, în centrul oraşului pică tencuiala de pe clădirile istorice, cu presingul opoziţiei USL de la dezbaterile pe buget de a aloca bani şi a gândi un proiect pentru „faţa europeană" a oraşului, primăria a venit în sfârşit cu o soluţie pentru refaţadizarea clădirilor.Programul anunţat de edilul de Cluj în luna mai presupune ca 1.000 de clădiri din centrul istoric al Clujului să îşi schimba faţa în următorii cinci ani. Cu voia sau fără voia proprietarilor, dar majoritar pe banii acestora. Pentru partea estetică nu există nicio strategie de uniformizare a centrului, nici pe partea de culori, nici pe partea de firme colorate pe care comercianţii şi instituţiile le au montate pe clădirile din centru. Arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, a declarat că nu pot fi impuse culorile, dar că, în general, se fac proiecte avizate de specialişti şi se inventariază culorile pe care clădirile le-au avut.
"Programul faţada" este împărţit în trei etape - zona ultracentrală cu 101 clădiri în perioada 2013-2014, apoi în 2016-2017 alte 375 de imobile, după care, în 2017-2018 să se reabiliteze alte 480 de clădiri din perimetrul gară - grădina botanică.

O echipă tehnică a primăriei trebuia să inventarieze imobilele din zona ultracentrală, timp de două săptămâni, apoi, după votul regulamentului de refaţadizare de către consiliul local (vot dat în vara acestui an) proprietarii trebuiau notificaţi şi somaţi ca într-un an să îşi refaţadizeze clădirea. Fie din fonduri proprii, fie pe programul primăriei (80% din sumă susţinută de proprietari, 20% fonduri publice, cu posibilitatea achitării lucrării în rate, actualizate cu rata inflaţiei, pe o perioadă de 10 ani, cu ipotecă trecută în cartea funciară). Dacă termenul de un an nu e respectat, administraţia aplică sancţiunea, iar primarul poate dispune, cu votul consiliului local, efectuarea lucrării de către primărie şi apoi recuperarea banilor de la proprietari, cu notificare finanţelor, prin procedura de executare a sumelor restante, conform codului fiscal.
Pentru cele 101 de clădiri din zona ultra-centrală (imobile din Piaţa Unirii, Eroilor, Napoca, Pentru Maior, Avram Iancu), investiţia pentru cosmetica faţadelor a fost estimată la 2 milioane de euro. În bugetul primăriei de anul acesta a fost inclus la capitolul refaţadizare suma de 6,5 milioane de lei, la insistenţele grupului de consilierii USL.

 

 

Comenteaza