O nouă specie de monumente istorice, în Andrei Mureşanu: casa care dispare

O nouă specie de monumente istorice, în Andrei Mureşanu: casa care dispare
Un apel la 112 făcut de un cetăţean, de dimineaţă, a alertat autorităţile clujene cu privire la un imobil de pe strada Braşov nr. 33 care a început să se prăbuşească.

Clădirea este pe jumătate scufundată şi plină de crăpături, după ce beneficiarul a început o lucrare de primă urgenţă pentru consolidarea fundaţiei. Pompierii au balizat zona pentru a nu pune în pericol pietonii, iar Direcţia Regională în Construcţii Nord-Vest a început o anchetă.

Conform locuitorilor zonei, imobilul de pe strada Brasov nr. 33 a fost construit în 1934. "În acea vreme nu se făceau studii geo-tehnice de asemenea anvergură cum se fac azi; este o particularitate a solului din Andrei Mureşanu: există un strat de loes undeva pe la 2 metri şi jumătate adâncime; ce este ancorat în el e ok, ce nu poate ajunge în situaţia casei de aici", a spus un vecin. Pe latura sudică a casei este săpat un şanţ pentru lucrări la fundaţie, iar imobilul s-a înclinat în noapte de marţi spre miercuri, spre Sud.

"Miercuri dimineaţă s-a primit un apel pe 112 de la o persoană fizică care a semnalat că o casă de pe Braşov se prăbuşeşte. Ne-am deplasat la faţa locului. Case era înclinată şi plină de crăpături. Zona a fost balizată, colegii au stat o oră la faţa locului. A fost prezentă şi o echipă de descarcerare, însă nu a fost cazul ca aceasta să intervină deoarece casa nu era locuită, a declarat Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj. Reprezentanţii instituţiei au informat de asemenea proiectanţii, după ce au constatat că săpăturile au fost prea adânci.

Casa de pe Braşov a intrat în şantier după ce administraţia locală a eliberat beneficiarului (Andra Cadiş, conform panoului de şantier) o autorizaţie pentru intervenţii de primă urgenţă la consolidarea fundaţiei. Proiectanţii lucrării sunt Interproiect Cluj, iar constructor societatea Deldan Construct.

Potrivit arhitectului-şef al municipiului, Ligia Subţirică, imobilul de pe Braşov este în zonă protejată, monument istoric. "Li s-a eliberat o autorizaţie după ce au venit cu o expertiză care demonstra că respectiva clădire avea nevoie de consolidări. Casa se află într-o zonă protejată. În actualul Plan Urbanistic General este încadrată ca L3B (zonă de locuinţe cu maxim parter şi două etaje în interiorul perimetrului de protecţie - n.red). Cred că existau trei apartamente în acest imobil. Cei de la Ispecţia în construcţii decid dacă această casă trebuie demolată, având în vedere situaţia din teren. Oricum dacă ar fi aşa, ceea ce pot construi în loc depinde de dimesiunile parcelei, de POT şi CUT. Maxim sunt două etaje, cu aviz de la monumente", a declarat Subţirică.

Cazul imobilului de pe Braşov a ajuns ieri pe masa Direcţiei Regionale în Construcţii (DRC) Nord-Vest care a demarat o anchetă. De asemenea, proiectanţii au fost invitaţi ieri la sediul inspecţiei în construcţii pentru a dicuta situaţia imobilului.

Şeful DRC Nord-Vest, Mihai Lucian Chindlea a declarat pentru ZIUA de CLUJ că ancheta este în derulare, motiv pentru care nu poate preciza dacă este nevoie de demolarea construcţiei sau dacă aceasta prezintă pericol pentru zonă, având în vedere că respectiva casă a început să se scufunde.

Proiectanţii au declarat că este vorba despre un proiect pentru care s-au respectat toate procedurile de avizare. "Ceea ce s-a întâmplat a fost un accident. Demonstrează cât de slabă a fost casa", au menţionat aceştia.

Potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ, beneficiarul proiectului de pe strada Braşov ar fi Fundaţia Montessori din Bucureşti care au o şcoală şi o grădiniţă privată în capitală. Reprezentanţi ai fundaţiei au confirmat în primă fază că deţin un imobil în Cluj, însă că acesta nu este pe numele fundaţiei. Rareş Tudorache, fondator Montessori a declarat că fundaţia pe care o reprezintă deţine o clădire în Cluj-Napoca, însă aceasta este situată pe strada Someşului. Despre imobilul de pe strada Braşov, acesta spune că nu are legătură cu fundaţia sa.

 

Comenteaza