Oamenii partidelor din regiile şi societăţile Primăriei şi Consiliului Judeţean Cluj. Cât câştigă şefii şi cine îi susţine

Oamenii partidelor din regiile şi societăţile Primăriei şi Consiliului Judeţean Cluj. Cât câştigă şefii şi cine îi susţine
Este cunoscut faptul că partidele politice, dincolo de „interesul public”, pe care îl clamează în campaniile electorale, au şi propriile interese, printre care acela de a-şi numi oamenii în funcţii de conducere în regiile şi societăţile comerciale în care diverse entităţi publice sunt acţionari majoritari.

Ziua de Cluj vă prezintă astăzi situaţia politicienilor clujeni care se regăsesc în funcţii de conducere la nivel executiv sau în consiliile de administraţie (CA) ale regiilor şi companiilor aflate sub tutela Consiliului Local şi a Primăriei Cluj-Napoca, dar şi sub tutela Consiliului Judeţean Cluj.

Am folosit drept principală sursă de informare declaraţiile de avere şi de interese postate pe paginile de internet ale respectivelor regii sau companii.

Sub tutela Primăriei Cluj Napoca se găsesc Regia Autonomă de Termoficare (RAT), Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), Compania de Transport Public, fosta RATUC, Sala Polivalentă şi S C Cluj Innovation Park SA, societate nou înfiinţată în 2014, cu scopul de a administra Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), aflat încă în construcţie, botezat de presă şi „Buftea de Cluj" sau „Holywood-ul pitic".

Sumele pe care le primesc politicienii din poziţiile de membri ai CA-urilor nu sunt mari, raportat la veniturile globale pe care le realizează cei mai mulţi dintre ei. Din două-trei consilii, care au şedinte o dată pe lună, faci însă un salariu mai mare decât un profesor. În unele cazuri, indemnizaţiile fixe de membri CA, care sunt în jur de 1000 lei brut pe lună, pot să fie dublate de o indemnizaţie variabilă, în funcţie de performanţele economice. Aceste poziţii sunt importante insa pentru puterea pe care le-o dau partidelor în administrarea respectivelor companii. 

Director general al S C Cluj Innovation Park SA a fost numit în martie 2014 de către Consilliul Local prim-vicepreşedintele PDL (acum PNL) Cluj, Alexandru Coroian, care este şi consilier judeţean. Coroian este un adevărat performer al administraţiei publice locale. Pe lângă cele două calităţi amintite mai sus, el mai este, din martie 2014 până în prezent, membru în consiliile de administraţie ale Cluj Innovation Park, RAT Cluj şi RADP Cluj.

Alexandru Coroian este şi inspector de specialitate în Primăria Cluj Napoca, din iunie 2013 până în prezent. Potrivit declaraţiei sale de avere, depusă în 12.06.2014, el încasase în anul fiscal 2013 (n.red.- se declară venitul anului fiscal anterior) un venit de 12.747 lei de la Primăria Cluj, iar potrivit declaraţiei de interese, având aceeaşi dată de depunere, declara câte 1000 lei brut venit pe lună pentru fiecare din cele trei poziţii de membru în consiliile de administraţie amintite.

Membru al CA al S C Cluj Innovation Park SA îl regăsim şi pe Ovidiu Călin, un alt PDL-ist cunoscut (acum secretar general adjunct al noului PNL Cluj - conform declaraţiei de interese din 27.01.2015). Conform declaraţiei de avere a acestuia, având aceeaşi dată, Ovidiu Călin declară un salariu anual încasat de la o altă companie publică, Poşta Română SA, de 58.181 lei, adică circa 4848 lei pe lună.

Tot la S C Cluj Innovation Park SA se mai află în CA doi membri de partid. Este vorba de Raluca Brehar, care, prin declaraţia de interese depusă în 17.12.2014, afirmă că este vicepreşedinte al Organizaţiei Femeilor Social Democrate din judeţul Cluj şi de Mircea Miheştean, care este şi director comercial în societate şi trezorier al PDL Cluj, aşa cum reiese din declaraţia de interese datată 19.12.2014.

Mircea Miheştean fusese până în 2013 şef al Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație (OTIMMC) Cluj-Napoca, unde câştigase un salariu anual de 22.417 lei, care se adaugă unui venit de 29.136 lei, ca responsabil financiar pentru un proiect POSDRU (declaraţie de avere datată 19.12.2014).

La societatea care administrează Sala Polivalentă (deschisă în toamna lui 2014), preşedinte al CA este fostul deputat PDL, Petru Călian, care are şi funcţia de secretar general adjunct al PNL (fost PDL) Cluj.

În CA la Sala Polivalentă a fost numit şi Ovidiu Câmpean, director în cadrul Primăriei Cluj Napoca şi vicepreşedinte al vechiului PDL Cluj. Acesta a anunţat pentru anul 2013 (prin declaraţia de avere depusă în 20.10.2014) un salariu anual încasat de la Primăria Cluj de 42.080 de lei, adică 3506 lei / lună, care se adaugă la o bursă doctorală de 26.050 lei de la UBB.

Site-ul RAT Cluj nu conţinea la data consultării lui de către reporterul Ziua de Cluj date cu privire la declaraţiile de avere ale membrilor conducerii , dar ziarul a primit promisiuni că ele vor fi transmise.

La RADP Cluj director general este începând cu luna iulie 2014, Ioan Pantelimon, care a ocupat funcţia de director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, în timpul guvernului Boc, şi care, la data de 22.08.2014 ( data depunerii declaraţiei de interese) era vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale a PDL Cluj-Napoca). În consiliul de administraţie al RADP figurează un alt PDL-ist, Paul Ionuţ Paşcalău, vicepreşedinte al organizaţiei municipale de tineret a PDL Cluj Napoca, potrivit declaraţiei sale de interese din 15.05.2014.

Pe pagina de internet a CTP Cluj nu au putut fi găsite declaraţiile de avere şi de interese ale conducerii.

Trecând la regiile şi societăţile aflate sub tutela CJ Cluj, trebuie să amintim că doi dintre directorii acestora, David Ciceo, la aeroport şi Dorin Ciatarâş, la compania de apă Someş, şi-au păstrat funcţiile sub mai multe conduceri politice diferite la şefia judeţului.

Pe site-ul aeroportului Cluj am găsit declaraţia de avere depusă în data de 13.06.2014, a directorului David Ciceo, potrivit căreia acesta încasase un salariu anual de 94.645 lei adică 7887 de lei pe lună.

Conform aceleeaşi pagini de internet, membru în CA al aeroportului este şi Radu Raţiu, care în acelaşi timp mai ocupă funcţia de director general al Cluj Arena SA (aflată şi ea în subordinea CJ Cluj), dar şi pe cea de consilier local în CL Cluj Napoca, din partea fostului PDL.

La o altă regie aflată în subordinea CJ Cluj, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj (RAADPP), s-a întors la conducere în toamna lui 2014, Mircea Avram, cel care a ocupat această funcţie în timpul mandatului lui Alin Tişe la conducerea CJ Cluj. RAADPP Cluj nu avea pe pagina de internet declaraţiile de avere şi de interese ale conducerii.

De pe site-ul Companiei de Apă Someş SA aflăm că directorul Dorin Ciatarâş a încasat un venit anual de 97.112 lei, adică 8092 lei pe lună (declaraţie de avere depusă în 15.05.2013). În CA al companiei de apă găsim doi liberali, Liviu Miclăuş, fost consilier judeţean (declaraţie de interese din 13.06.2013) şi Mihai Teaha (declaraţie de interese din 10.02.2013). Despre Mihai Teaha mai aflăm că este membru în consiliul de administraţie al Tetarom SA, o altă societate aflată sub tutela CJ Cluj.

În fruntea Tetarom SA, ca director general se află Viorel Găvrea, care a rezistat şi el mai multor conduceri diferite la CJ Cluj, şi care a încasat un salariu anual de 123.430 lei, adică 10.285 de lei pe lună (declaraţie de avere din 13.06.2014).

Preşedinte al CA al Tetarom este Kerekeş Şandor, fost vicepreşedinte al CJ Cluj, din partea UDMR, în perioada mandatului lui Marius Nicoară la şefia CJ Cluj.

O societate comercială cu mari probleme financiare aflată sun tutela CJ Cluj este Clujana SA. Administrator la Clujana este Molnos Lajos, fost consilier local din partea UDMR (declaraţie de avere din data de 10.07.2014), iar membru al CA Florin Gliga, care este şi consiler local în CL Cluj Napoca, din partea fostului PDL.

Univers T este şi ea o societate comercială ce se află sub coordonarea CJ Cluj. Director este Valentin Lungu, vicepreşedinte al BPM Cluj Napoca al PNL (declaraţie de interese din 12.06.2014), care a raportat un salariu anual încasat de 63.588 lei ca director general şi o indemnizaţie de 4.445 lei ca membru CA (declaraţie de avere din 12.06.2014).

Director adjunct la Univers T este Luca Viorel, secretar PSD Cluj (declaraţie de interese din 12.06.2014), cu un venit anual de 60.491 lei (declaraţie de avere din 12.06.2014). La Univers T este membru în CA şi Csoma Botond, consilier local al CL Cluj Napoca din partea UDMR (declaraţie de interese din 12.06.2014).

Legea 176/2010, privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, Art. 1 stabileşte că:
„(1) Dispozitiile prezentei legi se aplica urmatoarelor categorii de persoane, care au obligatia declararii averii si a intereselor:
(...)
34. membrii consiliilor de administratie, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum si persoanele care detin functii de conducere in cadrul regiilor autonome de interes national sau local, companiilor si societatilor nationale sau, dupa caz, societatilor comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar sau semnificativ;"

Potrivit Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, art. 6,

„ (1) Persoanele responsabile cu implementarea prevederilor referitoare la declaratiile de avere si la declaratiile de interese indeplinesc urmatoarele atributii:
(...)
e) asigura afisarea si mentinerea declaratiilor de avere si ale declaratiilor de interese, prevazute in anexele nr. 1 si 2, pe pagina de internet a institutiei, daca aceasta exista, sau la avizierul propriu, in termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu exceptia localitatii unde sunt situate, adresei institutiei care administreaza activele financiare, a codului numeric personal, precum si a semnaturii. Declaratiile de avere si declaratiile de interese se pastreaza pe pagina de internet a institutiei si a Agentiei pe toata durata exercitarii functiei sau mandatului si 3 ani dupa incetarea acestora si se arhiveaza potrivit legii;"

 

 

Comenteaza