Opoziţia întreabă unde au dispărut pepenii, Boc face loterie

Opoziţia întreabă unde au dispărut pepenii, Boc face loterie
USL a cerut administraţiei locale clujene să schimbe foaia cu pepenarii şi să instituie licitaţii publice cu strigare pentru atribuirea locaţiilor de comercializare. Aceasta pentru a elimina suspiciunile cu "mita pepenarilor" vehiculată în dosarul fostului primar Sorin Apostu.

În schimb, primăria a anunţat că modalitatea de atribuire a amplasamentelor pentru comercializarea pepnilor va rămâne aceeaşi. Tragerile la sorţi se vor efectua la începutul lunii iulie. Pentru cele 87 de locaţii puse la bătaie pe domeniul public de către administraţia locală candidează peste 900 de solicitanţi. Primarul Emil Boc nu şi-a dat încă semnătura pentru derularea procedurii.

Practica din 2012 de a se trage la sorţi amplasamentele s-a introdus după ce "mita de la pepenari" a fost un capăt de acuzare în dosarul fostului primar Sorin Apostu, instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Sistemul instituit anul trecut de proaspăt-primarul Emil Boc, prin tragere la sorţi, a generat acuze la adresa primăriei, formulate de pepenarii din Dăbuleni. Unul dintre aceştia a acuzat primăria că a refuzat să le încaseze banii în ultima zi de plată din luna august şi că le-a "furat pâinea de la gură pentru că nu au dat şpagă". Primăria a motivat că procedura instituită implică plata în prima săptămână a lunilor iulie, august, septembrie, a taxei de închiriere a domeniului public, de către titularul contractului, pe baza actului de identitate. "Ca să nu fie discuţii. Dacă nu plăteşte taxa în termenele stabilite, vine următorul de pe listă", motiva primăria. "Sunt şi alte oraşe pe drumul de la Dăbuleni la Cluj unde se pot vinde tot la preţuri bune pepenii. Nu există doar Cluj-Napoca pe hartă. Au soluţia să meargă în comunele de lângă Cluj, unde regulamentul de comercializare nu este aşa de strict", era declaraţia oficială a purtătorului de cuvând al primăriei, Oana Buzatu, pentru cei nemulţumiţi de procedura instituită pentru comerţul cu pepeni. Mai mult, surse din primărie explicau anul trecut că nici pepenarii nu refuză "combinaţii" şi, că după ce câştigă amplasamente, le vând altor consăteni, iar apoi aceştia se trezesc că nu pot plăti taxele, având în vedere că doar titularul desemnat prin tragere la sorţi poate face acest lucru, pe baza actului de identitate.

Săptămâna aceasta, USL a cerut primăriei să renunţe la loteria pepenarilor. "Solicităm instituirea unui sistem transparent şi corect, precum cel al licitaţiilor publice cu strigare pentru atribuirea locaţiilor în care se va desfăşura comerţul stradal cu pepeni. Acestă solutie este absolut necesară având în vedere numărul mare de solicitări din partea producătorilor agricoli, a persoanelor fizice autorizate şi a altor agenţi economici pentru comercializarea pepenilor. Licitaţia este şi o metodă de a aduce venituri suplimentare la bugetul local, dar ne-am obişnuit deja cu faptul că dumneavoastră, domnule Boc, vă lipseşte cu desăvârşire simţul economic. Totodată, vă atragem atenţia şi asupra nevoii de consultare a specialiştilor în urbanism pentru alegerea celor mai potrivite amplasamente, astfel încât puţinii turişti care ne vizitează oraşul să nu rămână cu impresia că o parte din locuitorii oraşului locuiesc vara în corturi pe trotuare şi se hrănesc cu pepeni verzi", a atras atenţia Ioan Bîldea, vicepreşedintele PNL Cluj-Napoca, într-un comunicat de presă.
În replică, administraţia locală a postat pe site-ul oficial detalii privind procedura de lucru cu pepenarii în 2013. Potrivit materialului, Serviciul autorizări-comerţ l-a informat în 19 iunie pe primarul Emil Boc că există 909 solicitări de amplasamente în vederea comercializării de pepeni în sezonul vara-toamnă, în municipiu, pe domeniul public. Propunerea este ca pepenii să se poată comercializa aici începând din 3 iulie până în 30 septembrie. Mai mult, acelaşi serviciu a propus, după verificări în teren, excluderea amplasamentelor situate în Cluj-Napoca pe str. Unirii FN, Bd.Muncii nr.85, P-ţa Hermes, P-ţa Liebknecht, str. Observatorului colţ cu str. Gh.Dima, ca urmare şi a sesizărilor venite de la clujenii din aceste zone. Astfel, pentru 2013 se propune o listă cu 87 de amplasamente, situate pe arterele Calea Floreşti, Observatorului, C-tin Brâncuşi, Piaţa 1 Mai, Donath-Mirăslău, Aleea Padin, Mehedinţi, Bucegi, Bucium, Bd.21 Decembrie 1989, Piaţa Gării-I.L Caragiale, Fabricii, Plevnei, Dâmboviţa, Dunării, Siretului, Tăietura Turcului, Gh. Dima, Piaţa Grigorescu, Piaţa Zorilor. De asemenea, procedura propusă a fost tragerea la sorţi. Pentru aceasta s-au fixat o dată, 2 iulie, şi o comisie care se va ocupa de procedură. Din comisie fac parte: Dacia Crişan - şef Serviciu autorizări-comerţ, Marcel Ielcean - şef Serviciu strategii de informatizare, Sorin Oltean - şef Serviciu inspecţie comercială, Ioan Bogdan - şef Serviciu financiar-salarizare, Monica Fideoan - şef Serviciu-autorizări-comerţ, Adriana Muntean - şef Serviciu juridic-contencios, Ioan Pop, de la serviciul Strategii de informatizare, plus un secretariat format din Cristina Bălgrădean şi Adriana Dinea de la Serviciul autorizări-comerţ.

Toate propunerile Serviciului autorizări-comerţ sunt preluate într-o dispoziţie de primar, nesemnată încă nici de edilul Emil Boc, nici de secretarul Autora Ţărmure, de asemenea nedatată, însă postată pe site-ul primăriei.

Etichete
Comenteaza