Păcăleală de 5 stele. Cum a fost păgubit clujeanul cu 720.000 de euro

Păcăleală de 5 stele. Cum a fost păgubit clujeanul cu 720.000 de euro
Curtea de Conturi, în ultimul său raport, arată că Primăria Cluj-Napoca nu a încasat impozite pe una dintre cele mai mari clădiri cu destinaţie comercială din oraş timp de cel puţin doi ani.

Auditul Curţii de Conturi, realizat pentru anul 2013, a arătat că Primăria Cluj-Napoca nu a stabilit şi încasat impozitul pe una dintre cele mai impozante clădiri din oraş. De la deschiderea sa, în 2011, timp de cel puţin doi ani, Grand Hotel Italia nu a achitat niciun leu ca impozit, spun experţii Curţii de Conturi, iar suma pe care ar fi tebuit să o plătească este uriaşă. Practic, între 2011 şi 2013, bugetul Clujului a fost văduvit de 3.197.000 de lei, circa 720.000 de euro (la cursul euro din weekend, 4,4408 lei/euro).

Iată ce scrie Curtea de Conturi, în raportul său:

"Nu a fost stabilit și încasat impozitul pe clădiri, datorat de către SC Grand Hotel SRL Cluj-Napoca, în sumă de 3.197 mii lei, în condițiile în care unitatea administrativ teritorială a eliberat acordul de funcţionare pentru activităţi: "Hoteluri şi facilităţi de cazare, orar non-stop şi activităţi de restaurant, bar, terasă". Începând din luna iulie 2011 până în prezent SC Grand Hotel SRL Cluj-Napoca a depus la Direcţia de impozite şi taxe locale Cluj-Napoca: "Declaraţie - Decont privind sumele încasate reprezentând taxă hotelieră, datorată în temeiul Legii nr. 571/22.11.20013, privind Codul fiscal" din care reiese fără echivoc că entitatea respectivă a desfăşurat activitate hotelieră în toată această perioadă; De asemenea, societatea a obținut în anul 2011 atât autorizaţia de mediu emisă de Agenţia Regională pentru protecţia mediului, Cluj-Napoca cât și Certificat de clasificare a hotelului „GRAND HOTEL ITALIA" ca și hotel de 5 stele, emis de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Cu toate informațiile de care dispunea Direcția de impozite și taxe din cadrul UATM (n.r. Unitatea Administrativ Teritorială Municipul) Cluj-Napoca privind stadiul executării lucrărilor la clădirea hotelului, precum și activitățile desfășurate în această clădire, nu a întreprins măsuri pentru determinarea contribuabilului la declararea și impunerea clădirii în vederea stabilirii impozitului aferent sau impunerea acesteia din oficiu".

Curtea de Conturi a recomandat conducerii primăriei să ia măsuri în vederea regularizării taxei pentru eliberarea autorizației de construire, în funcție de valoare reală a lucrărilor de construcţii realizate de către SC Grand Hotel SRL Cluj-Napoca.

Grand Hotel Italia, clasificat la 5 stele, reprezintă o investiţie de 22 de milioane de euro. Investitorul este omul de afaceri italian Antonio Batani, proprietarul a 11 hoteluri de pe Coasta Adriatică. Hotelul are 180 de camere şi o suprafaţă de peste 30.000 mp.

Printre oaspeţii de seamă ai hotelului au fost echipele de fotbal Manchester United şi Galatasaray Istanbul, care au jucat împotriva formaţiei CFR Cluj în Liga Campionilor. De asemenea, în sala de conferinţe a hotelului se organizează numeroase evenimente mondene.

Raportul Curţii de Conturi a fost apărut recent şi prezintă rezultatele unui audit realizat în prima parte a anului trecut.

Comenteaza