Parcul fotovoltaic de pe Dealul Sf. Gheorghe, tras pe dreapta de instanţă

Parcul fotovoltaic de pe Dealul Sf. Gheorghe, tras pe dreapta de instanţă
Polus Real Estate, partenerul Primăriei Cluj-Napoca în proiectul imobiliar Cartierul Tineretului, reconvertit într-un parc fotovoltaic, a anunţat marţi că a scos din joc societatea Green Energy Napoca care a intrat în locul PRE pentru a produce energie verde, în loc de locuinţe.

Mai mult, conducerea PRE vrea dizolvarea şi lichidarea societăţii SC Cartierul Tineretului în care primăria deţine 51% din participaţii. Primăria a autorizat deja parcul fotovoltaic care urma să înlocuiască proiectul Cartierul Tineretului pe Dealul Sf. Gheorghe încă de la finalul lui 2012.

"Reconversia Cartierului Tineretului din proiect imobiliar într-un parc fotovoltaic a fost blocată definitiv de Curtea de Apel Târgu-Mureș", au anunţat şefii PRE, fostul partener al primăriei în proiectul imobiliar. Mai mult, conducerea societăţii precizează că "pentru a-și proteja investiția, PRE  a pornit procedura de dizolvare și de lichidare a SC Cartier Tineretului Cluj SRL, litigiu care a fost suspendat până la recenta decizie, definitivă și irevocabilă, a Curții de Apel Târgu-Mureș".

În asociarea cu primăria, pentru a pregăti proiectul Cartierului Tineretului, PRE a investit, după cum susţine, 8 milioane de euro. Primarul Emil Boc nu a putut fi contactat în cursul zilei de marţi pentru a explica ce impact are anunţul făcut de polus Real Estate asupra parteneriatului primăriei cu Green Energy Napoca (GEN) pentru a face un parc fotovoltaic pe terenul primăriei de pe Dealul Sf. Gheorghe.

Parteneriat primăriei a fost susţinut de omul de afaceri Arpad Paszkany, acţionar cu 13% în PRE, cel despre care acţionarii majoritari ai acestei companii au susţinut că a fost, împotriva voinţei lor, artizan al afacerii de reconvesie a cartierului de locuinţe într-un business cu energie verde.

Nici consilierul PDL Florin Gliga, cel care a avut ultimul mandat dat de Consiliul Local pentru a-i fi reprezentate interesele în firma Cartierul Tineretului (pentru aprobarea situaţiilor financiare, mandat din mai 2013) nu poate spune nimic despre anunţul PRE. Anul trecut, societatea Cartierul Tineretului avea pierderi de peste 400.000 de lei, iar directorul acesteia era Călin Oltean, un apropiat a lui Paszkany.

În societatea Cartierul Tineretului, primăria era parteneră cu PRE pe schema 51% din capital deţinut de Consiliul Local şi 49% de partenerul privat. Societatea trebuia să dezvolte un cartier de locuinţe pe 203 ha de pe Dealul Sf. Gheorghe, teren al primăriei adus ca aport la capitalul social al firmei înfiinţare, Cartierul Tineretului. Proiectul a fost, însă, reconvertit într-un parteneriat de producere de energie verde, pe o nouă societate, GEN, căreia i-au fost cesionate părţile sociale de către PRE.

Proiectul de energie verde de pe dealul Sf. Gheorghe înlocuieşte, de fapt, planul iniţial al Cartierului Tineretului, conform unei hotărâri adoptate de Consiliul Local. Primăria a emis autorizaţia de construire pentru parcul fotovoltaic la finalul lunii octombrie, 2012. De atunci, nu s-a mai făcut nimic în direcţia producerii de energie verde, iar terenul de aproape 200 de hectare pe care trebuie dezvoltat noul proiect, este blocat.

Primăria a anunţat că aşteaptă finalizare litigiilor, iar omul de afaceri Arpad Paszkany, clarificarea legislaţiei privind certificatele verzi. Societatea în care primăria e acţionară, Cartierul Tineretului, este implicată, potrivit unei informări din mai 2013, în 10 dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Acţionarul majoritar al PRE, societatea Iris Ventures Limited (IVL), a declarat în luna mai 2012 război Consiliului Local pentru modul în care a votat reconversia într-un parc fotovoltaic a proiectului imobiliar Cartierul Tineretului, în care cele două părţi au fost asociate.

IVL acuză că Paszkany, acţionar minoritar al PRE, a pus în aplicare un plan infracţional, folosind ca paravan acceptul dat de forul local şi cere instanţei anularea acestor decizii. Prin acest plan ar fi prejudiciat PRE cu peste 8 milioane de euro. În schimb, Paszkany a explicat că litigiile din instanţă nu afectează proiectul parcului fotovoltaic.

Comenteaza