Pata Rât, deal înverzit. Rampa de gunoi se închide în 2020. Unde vor fi duse deşeurile

Pata Rât, deal înverzit. Rampa de gunoi se închide în 2020. Unde vor fi duse deşeurile

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, vine cu precizări despre stadiul lucrărilor la închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât şi finalizarea Centrului de Management Inregrat al Deşeurilor (CMID).

"Depozitul neconform de la Pata-Rât este vechea rampă de deșeuri municipale deschisă acum 70 de ani de către Statul român. Prin negocierile de aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat că va construi 8 Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor - SMID, închizând astfel rampele vechi, publice sau private. Astfel, “Pata-Rât” a fost transferat către Consiliului Județean pentru închidere și ecologizare pe fonduri europene. Valoarea totală a lucrărilor aferente construirii noului centru ecologic și a închiderii tuturor vechilor rampe este de 231 milioane euro, în cea mai mare parte fiind folosite fonduri europene", se arată într-un comunicat remis presei. 

CE S-A FĂCUT PÂNĂ ACUM

  • 2015 – a fost atribuit contractul de închidere pentru depozitele Pata-Rât, Turda, Gherla și Huedin; 10 luni – s-a așteptat un răspuns de la Ministerul Mediului privind noile obligații de închidere a depozitului “Pata-Rât”;
  • 2017 – după finalizarea proiectării închiderii celor patru depozite, am semnat contractul de execuție pentru lucrările aferente cantităților suplimentare de deșuri depuse;
  • 2017 – am reglementat modalitatea de închidere și ecologizare a deșeurilor depozitate suplimentar după încheierea contractului;
  • 2017, martie – au început lucrările de închidere la toate cele 4 depozite;
  • 2017, iulie – lucrările de închidere au fost afectatate de o alunecare de deșeuri care a avansat rapid;
  • 2018, martie, - abia după 6 luni. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență prezidat de Prefect emite documentul care ne dă posibilitatea de a începe lucrările de închidere și consolidare în regim de urgență, Consiliul județean putând aplica proceduri mai scurte.
  • 2018, decembrie – s-au finalizat lucrările de închidere a vechilor depozite de la Turda, Huedin și Gherla, rezultatul fiind o zonă verde;

În acest moment se lucrează la cele două șiruri de piloți de stabilizare pe care a fost ridicat un zid de peste 150 metri din beton armat, cu o înălțime de 3,5 metri.

DESPRE LEVIGAT și STAȚIA DE OSMOZĂ

Din cauza alunecării deșeurilor din 2017, cantitatea de levigat a depășit brusc limitele admise prin Avizul de gospodărire a apelor. Ca urmare a noii cantității imense de levigat acumulată în amonte de depozit, am fost nevoiți să instalăm o stație de epurare care funcționează prin procedură de osmoză. Stația de osmoză preia levigatul și îl transformă în apă curată/limpede care curge în pârâul Zăpodie. Mai rezultă nămol concentrat care este colectat, transportat și eliminat de către un prestator. Stația de osmoză funcționează permanent, începând cu 31 mai 2018, iar scurtele întreruperi sunt necesare pentru mentenanță. Pentru a evita orice poluare a râului și/sau mediului, Consiliul județean Cluj va păstra în funcțiune stația până ne asigurăm că vechiul depozit nu va mai genera poluare. Stația de osmoză existentă este cea mai performantă din țară.

În prezent se efectuează lucrările de stabilizare a zonei, cu încheierea acestora cel târziu în luna septembrie 2019. Urmează finalizarea lucrărilor de închiderea a rampei, termenul limită fiind luna martie a anului viitor. După închidere, vechiului depozit de la “Pata-Rât” va deveni un deal înverzit.  Se monitorizează areal timp de 30 ani, în conformitate reglementările de mediu în vigoare. Se monitorizează colectarea levigatului.

UNDE SE VOR DEPOZITA DEȘEURILE?

În prezent, toate deșeurile municipale se duc la rampa RADP iar cele județene, parțial, la rampa temporară a operatorului privat STRICT PREST. După ce întregul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor – SMID va intra în totalitate în funcțiune, toate deșeurile de pe raza județului vor fi depozitate la centrul ecologic cel nou.

Comenteaza