News alert Foto "Pata Rât este istorie". Groapa de gunoi a Clujului a fost închisă și devine deal înverzit. Când se deschide CMID

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a anunțat că rampa de deșeuri de la Pata Rât a fost închisă, fapt consemnat și de Garda Națională de Mediu (GNM), care arată că aceasta nu mai poluează.

"În zilele trecute, am intrat în posesia unui document de la GNM, care spune foarte clar că rampa de la Pata Rât nu mai poluează. Ea, din punct de vedere tehnic, este închisă. Pata Rât este istorie. A fost a doua mare rampă de gunoi a României, după București, și una dintre cele mai mari din Europa. Rampa Pata Rât s-a întins pe 22 ha și a avut o cantitate de gunoi de 2,9 milioane mc", a declarat Alin Tișe, președintele CJ, în cadrul unei conferinței de presă de pe acest amplasament.

Tișe a mai arătat că, odată cu închiderea rampei, vechiului depozit va deveni un deal înverzit. "Finalizarea închiderii și ecologizării rampei echivalează cu rezolvarea problemei deșeurilor de la Pata Rât, concomitent cu eliminarea totală a oricărei posibilități de poluare cu levigat.

Inexistența oricărui semn de poluare a fost constatată de GNM care, în urma unei inspecții la fața locului, a consemnat faptul că nu se constată alunecări sau deversări necontrolate de leviga acesta fiind captat prin noul sistem de drenare, cu descărcare în stația de osmoză”.

Odată cu recepția finală a acestei investiții, preconizată în ianuarie, va fi operaționalizat și sistemul de degazare al depozitului, care cuprinde 77 de puțuri și 9 km de conducte de colectare și de transport al biogazului.

Tot în prima parte a anului 2020 CJ estimează că va fi deschisă și prima celulă a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, care așteaptă aviz de mediu. Cheltuielile pentru închiderea și ecologizarea rampei au depășit 53,6 milioane de lei fără taxa pe valoarea adăugată, majoritatea banilor din fonduri europene.

Lucrările au fost întârziate din cauza unor alunecări de teren care au avut loc în 2017, care puneau în pericol Centura Vâlcele - Apahida. Pentru consolidarea depozitului, au fost construiți 700 de piloți forați cu diametrul de 0,6 m și adâncimea de 10 m, un zid de sprijin de 700 m, cu înălțimea de 3,3 m și o lățime de 80 cm. Volumul deșeurilor care au alunecat atunci a fost de 90.000 mc.

Tot din cauza alunecării deșeurilor, cantitatea de levigat a depășit brusc limitele admise prin avizul de gospodărire a apelor. Ca urmare a noii cantității imense de levigat acumulată în amonte de depozit, în apropierea rampei a fost instalată o stație de epurare care funcționează prin procedură de osmoză.

Stația de osmoză preia levigatul și îl transformă în apă curată ce curge în pârâul Zăpodie. Stația de osmoză funcționează permanent din 31 mai 2018. Anul trecut, CJ a mai finalizat închiderea rampelor de la Huedin, Gherla, Dej, urmând să fie închise cele de la Turda și de la Câmpia Turzii, ultimele neconforme din județ.

Comenteaza