Peste 170 de idei pentru Cluj în cadrul Bugetare participativă 2019. Ultimele ore pentru depunerea proiectelor

Peste 170 de idei pentru Cluj în cadrul Bugetare participativă 2019. Ultimele ore pentru depunerea proiectelor

Duminică, 11 august, este ultima zi în care clujenii mai pot propune online proiecte pentru Cluj-Napoca, prin platforma www.bugetareparticipativa.ro.

Clujenii care au idei pe care ar vrea să le vadă puse în aplicare în oraș, mai au la dispoziție doar câteva ore, asta pentru că etapa de depunere a proiectelor din cadrul procesului de bugetare participativă online se încheie duminică, 11 august, la ora 23:59. Vor fi luate în considerare doar propunerile care sunt depuse prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro.

Aflat la cea de-a 3-a ediție, procesul Bugetare participativă din acest an a demarat în 8 iulie și presupune patru etape:

1. Înregistrarea participanţilor: înregistrarea se face pe platforma online www.bugetareparticipativa.ro, adaptată pentru dispozitivele mobile. Înregistrarea este obligatorie pentru a putea trimite propuneri de proiecte sau pentru a putea vota.
2. Depunerea propunerilor de proiecte: fiecare cetățean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu) prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 Euro (inclusiv TVA).
3. Analiza tehnică şi legală a proiectelor de către municipalitate: propunerile de proiecte vor face obiectul unei analize tehnice şi legale ce va fi realizată de către departamentele din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. În urma acestei verificări, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Toate proiectele declarate eligibile urmează să fie supuse votului cetăţenilor.
4. Votul cetăţenilor: votul are loc în două etape distincte, iar acţiunile necesare pentru implementarea proiectelor care obțin cel mai mare număr de voturi urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2020.

Până la data transmiterii știrii, pe platforma www.bugetareparticipativa.ro au fost depuse 171 de proiecte. Clujenii posibilitatea să depună 6 proiecte – câte unul pentru fiecare domeniu:

  • Alei, trotuare şi zone pietonale;
  • Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
  • Spații verzi și locuri de joacă;
  • Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
  • Infrastructură educațională și culturală;
  • Oraşul digital.

Calendarul procesului este următorul:

8 iulie – 11 august – depunerea proiectelor
12 august – 22 septembrie – analiza proiectelor
22 septembrie – 20 octombrie – vot pe domenii
21 – 27 octombrie – validare vot pe domenii​
28 octombrie – 17 noiembrie – vot final
18 – 24 noiembrie – validare vot final
25 noiembrie – afişare rezultate finale


 Ce își doresc clujenii

Cele peste 170 de propuneri pot fi consultate online. Iată câteva dintre ideile pe care le au clujenii pentru oraș:

Acoperișuri și fațade verzi. "Marea majoritate a cladirilor din Cluj sunt niste blocuri gri si reci (din punct de vedere ecologic). 
Scopul proiectului este acela de a motiva poprietarii de imobile sa isi renoveze imobilele din punct de vedere ecologic prin investitia in panouri solare/gradini urbane". 

Transformarea hidrantelor în cișmele de apă potabilă. "Proiectul urmărește să transforme în sezonul cald 50 de hidrante pentru pompieri în cișmele de apă potabilă, oferind acces la apă în sezonul cald și în perioadele de caniculă. (...) Instalarea robinetului pe hidrant durează sub 30 de secunde și va fi realizat de către angajații Companiei de Apă Someș. Jetul de apă durează 15 secunde și se acționează prin apăsarea unui buton. Apa tâșnește în sus și astfel poate fi băută sau se poate umple un recipient. Robineții de apă vor fi instalați primăvara si demontați toamna pentru a evita înghețarea și deteriorarea în timpul iernii - iarna și cișmelele actuale sunt oprite". 

Proiect pilot parcare verticală. "Propun achizitionarea unei parcari verticale in vederea economisirii spatiului ocupat in prezent de locurile de parcare si redarea acestuia catre locuitori". Costul estimat de cel care a propus proiectul este de 150.000 de euro. "O parcare verticala are o capacitate de pana in 20 de locuri si ocupa doar 4, astfel, restul de 16 putand deveni spatiu verde sau de joaca. Daca solutia de va doveni fezabila, proiectul poate fi extins".

Citește și 11 idei pentru Cluj, în prima zi de Bugetare participativă 2019 și Bugetare participativă 2019. Ce idei mai au clujenii

Alegerea proiectelor

Votul asupra proiectelor are loc online, pe platforma bugetării participative www.bugetareparticipativa.ro , în două etape distincte:

În prima etapă de vot, fiecare cetățean înscris pe platforma bugetării participative poate alege 6 proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele șase domenii stabilite). În această etapă, se vor selecta 30 proiecte, primele trei proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.
În a doua etapă de vot, fiecare cetățean poate alege un singur proiect din cele maxim 30 stabilite în prima etapă.
La finalul celei de a doua etape de vot, vor fi selectate 15 proiecte. Primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcție de numărul de voturi va fi selectat automat, iar restul proiectelor vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte.

Eventualele modificări ale calendarului procesului de bugetare participativă vor fi publicate pe platforma menționată mai sus.

 

Comenteaza