Ponta îi face voia lui Boc: se majorează taxele la Cluj?

Ponta îi face voia lui Boc: se majorează taxele la Cluj?
Guvernul a aprobat ieri ordonanţa care dă posibilitatea primarilor să decidă dacă măresc taxele şi impozitele locale cu rata inflaţiei.

Premierul Victor Ponta îl lasă pe primarul de Cluj să aleagă să nu majoreze taxele locale, dar îi anunţă pe cei ce nu vor majora taxele că nu va primi bani de la bugetul de stat. Acesta după ce Boc a atacat în fiecare zi guvernul, acuzând că este cel care doreşte majorarea taxelor şi impozitelor locale.

"Azi adoptăm ordonanţa simplă privind taxele locale. Prin decizia autorităţilor locale taxele fie rămân la nivelul din 2012 ori se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani", a declarat premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de guvern. Premierul a avertizat primarii, inclusiv pe Emil Boc, că, dacă nu majorează taxele, nu vor mai primi fonduri de la bugetul de stat. După şedinţa de guvern, vicepremierul Liviu Dragnea a confirmat că ordonanţa a fost adoptată şi că administraţiile au la dispoziţie 20 de zile pentru a decide dacă menţin nivelul taxelor din 2012 sau dacă le majorează cu rata inflaţiei. Derogarea de la Codul Fiscal priveşte strict anul 2013, din 2014 administraţiile locale sunt obligate să actualizeze taxele locale cu rata inflaţiei, confirm cadrului legal în vigoare.

Înainte de şedinţa de guvern, primarul Emil Boc a declarat, într-o conferinţă de presă, că în condiţiile în care ordonanţa lui Ponta va fi adoptată şi publicată în Monitorul Oficial, va convoca Consiliul Local pentru a lua act de creşterea taxelor cu 16 % operată de guvern şi apoi de a decide menţinerea taxelor şi impozitelor pe anul acesta la nivelul celor din 2012. Primarul a promis ca şedinţa să aibă loc joi s-au vineri, iar după ce consilierii locali vor lua o decizie, se vor deschide casieriile municipalităţii şi clujenii vor putea să-şi plătească dările către bugetul local. Boc a ieşit la rampă încă de duminică şi l-a criticat, somat şi l-a acuzat pe premierul Victor Ponta.

După ce Emil Boc a dat tonul duminică, guvernul şi administraţia prezidenţială au recurs la declaraţii şi comunicate de presă pe tema majorării taxelor şi impozitelor locale. Ponta a arătat către Cotroceni, preşedintele i-a cerut decenţă, Ponta a revenit şi l-a redeclarat vinovat pe Boc. Acesta din urmă a concluzionat: "Prins cu mâţa-n sac, hoţul strigă hoţul!".

Premierul Victor Ponta a prezentat, potrivit site-ul oficial al guvernului, un punct de vedere referitor la atacurile de la Cluj formulate de primarul Emil Boc, fost premier al României, într-o emisiune televizată la care a participat luni. "Domnul Băsescu a înţeles şi a respectat Constituţia, eu am înţeles şi am respectat Constituţia. Singurul care nu a înţeles sau s-a făcut că n-a înţeles a fost domnul Boc. Eu aici nu vreau să-l acuz pe dl Boc. Înţeleg că este o anumită dorinţă acum în PDL să se reaşeze lucrurile. Înţeleg, dl Blaga, cu dna Udrea, cu dl Boc - cine este mai în opoziţie, dl Ungureanu. Este dreptul lor şi este foarte bine să fie cineva. Dar să nu încurcăm oamenii. Aşa făceam şi eu în Opoziţie, sigur că-l criticam pe primul - ministru doar că, spre deosebire de dl Boc, eram mai atent şi sunt mai atent, mai ales faţă de dl Ungureanu, la seriozitatea argumentelor. Cu cât eşti mai serios în critica la adresa guvernului, cu atât eşti mai credibil şi ai succes mai mare. Dar acum eu nu vreau să le dau sfaturi oponenţilor mei", susţinea Ponta.

Comenteaza