Prefectul a găsit lucrări "de mântuială" la şcoli şi o grădiniţă "de apartament". Ce spun reprezentanţii Primăriei

Prefectul a găsit lucrări
Au mai rămas doar câteva zile până la începutul noului an şcolar, iar şcolile şi grădiniţele din Cluj sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru deschiderea porţilor. În unele unităţi de învăţământ, însă, lucrările sunt încă în plină desfăşurare. Pentru a analiza situaţia şcolilor din oraş, prefectul Gheorghe Vuşcan a efectuat verificări la trei unităţi din oraş pentru a observa stadiul în care se găsesc.

Mai sunt doar câteva zile până când şcolile şi grădiniţele din Cluj îşi vor deschide porţile, motiv pentru care prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, a organizat în cursul zilei de marţi o inspecţie la trei unităţi şcolare Cluj-Napoca, în vederea verificării stadiul în care se află în acest moment lucrările de modernizare şi reparaţii efectuate. Vizita sa vine la câteva zile după ce primarul Emil Boc anunţase că şcolile clujene nu au probleme să-şi primească micii cursanţi.

Vuşcan a inspectat Colegiul Pedagogic "Gheorghe Lazăr", Şcoala Generală "Ion Agârbiceanu" şi o grădiniţă. La cele trei unităţi de învâţământ, prefectul a găsit lucrări nefinalizate, precum şi o serie de nereguli.

Noul an şcolar debutează în mai puţin de o săptămână, însă unele unităţi şcolare din judeţ nu au ajuns cu lucrările la zi şi se află încă în şantier. Fiind conştient de situaţia existentă, reprezentantul Guvernului în judeţ a decis să viziteze mai multe unităţi de învăţământ pentru a semnala situaţia existentă. Lucrările ar fi trebuit finalizate în 1 septembrie.

"În 29 sau 30 august ar trebui să fie totul gata. Din păcate avem foarte puţine pârghii cu contractele pe care le încheie Primăria cu agenţii economici, iar singura pârghie pe care o are Prefectura este ceea ce facem şi astăzi, mergem să verificăm care este situaţia în şcoli şi o să facem o scrisoare către Primăria Cluj-Napoca să le reamintim că sunt anumite şcoli unde lucrurile nu sunt cum ar trebui să fie. Ar trebui să îi cheme pe constructori şi să le pună în vedere că există şi clauze după cum mă gândesc, şi să le aplice, pentru că în caz contrar nu se vor grăbi", spune Vuşcan.

Prima oprire a prefectului a fost la Colegiul Pedagogic Gheorghe Lazăr. Aici prefectul a fost informat atât despre situaţia lucrărilor desfăşurate în incinta sălilor de clasă, dar şi la căminul care aparţine de unitatea de învăţământ. Totodată, au fost aduse în discuţie şi situaţiile existente anii trecuţi.

"La noi în şcoală lucrările nu au fost terminate niciodată mai târziu de 15 septembrie, dar am fost şi în situaţia în care cu cei 70 de profesori pe care îi am luni începea şcoala, iar noi sâmbătă şi duminică noaptea spălam pe jos. Noi am început întotdeauna anul şcolar la timp cu lucrări finalizate, dar cu ce efort. Marea problemă este că lucrările încep în august. Am tot solicitat serviciului Primăriei să ne includă şi pe noi, pentru că dacă vă uitaţi peste drum la Liceul Agricol e un liceu care produce şomeri şi şoferi, liceu la care întotdeauna începeau lucrările în luna iulie, iar în august erau terminate.", relatează directorul Colegiului Pedagogic.

În ceea ce priveşte căminul care aparţine Colegiului Pedagogic, reparaţiile au fost realizate doar în exterior, s-au montat geamuri termopane, s-a tencuit şi s-a vopsit. „E o clădire veche, care din 1972 nu a mai fost reparată, iar lucrările au fost executate din fondurile Primăriei. În ceea ce priveşte căminul, avem un protocol cu UBB, iar aici sunt cazate studente ale facultăţii, fiind un cămin de fete. Toate contractele au ca termen 1 septembrie. Din ce ni s-a garantat, până sâmbătă totul va fi gata. După părerea noastră nu este o problemă gravă, nu ne deranjează foarte tare; bineînţeles, termenul este depăşit.", menţionează directorul şcolii.

Prefectul s-a arătat nemulţumit de lucrările efectuate la cămin, considerând că treaba a fost făcută doar „de mântuială". Acesta a menţionat că cel mai probabil ar fi fost necesară o alocare mai mare de fonduri pentru a acoperi în totalitate lucrările care erau necesare şi care ar fi putut îmbunătăţi clădirea din punct de vedere al confortului termic şi al costurilor care ar fi putut fi reduse."Contractul de reablitare a acestui cămin este de 158 de mii de lei, bani foarte mulţi pentru a zugrăvi exteriorul şcolii. Eu am crezut că de va pune măcar polistiren de 10, o izolaţie care înjumătăţeşte costurile de întreţinere a clădirii, dar văd că numai îi trag o spoială acestei clădiri. Sigur, trebuie să arate bine, dar dacă tot de făcea acestă lucrare trebuia să se facă şi o termoizolaţie. S-au montat geamuri termopan, dar coeficientul de confort termic este nefavorabil, tot frig o să fie sau costurile tot mari o să rămână. Aşa ştim să facem treburile de mântuială.", a declarat prefectul.

Totodată, Vuşcan s-a plâns de faptul că directorii instituţiilor nu reacţionează aşa cum ar trebui în ideea în care lucrările nu sunt finalizare până la termenul limită. "Din păcate reprezentanţii şcolilor nu reacţionează aşa cum ar trebui să o facă, să protesteze nu neapărat la prefect, ci să meargă să protesteze la Inspectorat şi mai departe la Prefectură şi să spună că firma care şi-a angajat lucrările nu este în termen cu finalizarea lor, ceea ce compromite începerea anului şcolar. Nu aş vrea să greşesc, dar ultima informare primită din partea Inspectoratului a fost în 29 august în şedinţa de Colegiu Prefectural, unde jumătate din şcolile în care s-au început diverse lucrări nu erau pregătite, reparaţiile nu erau finalizate. Chiar mai mult de jumătate, 52% la nivel judeţean. Sigur că de atunci s-a mai îmbunătăţit situaşia, sunt unele şcoli unde era mici lucrări de deratizare, care se fac în o zi, două. A mai crescut de atunci procentul şcolilor cu lucrările finalizate, dar spre supărarea noastră şi a părinţilor există şi probleme. În mediul urban sunt maxim 5 locaţii fără aviz sanitar pentru funcţionare, însă în mediul rural sunt mai multe probleme", spune Vuşcan.

Următoarea oprire a prefectului a fost la o grădiniţă din oraş, singura care nu deţine autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică Cluj.

"Am înţeles că părinţii au făcut presiuni la Primărie să rămână această locaţie, dar dacă nu are autorizaţie sanitară, măsura imediată ar fi să o închidem, dacă nu are circuitul alimentelor, că acesta era un motiv invocat şi faptul că nu are cabinet medical, motive pentru care ar fi trebuit să fie închisă. Cu toate acestea, grădiniţa funcţionează în continuare, cel puţin până va fi găsit un spaţiu să fie mutată.", a declarat Vuşcan.

Grădiniţa de pe strada Nirajului se află pe un spaţiu al Primăriei, mai exact în trei apartamente de la parterul unui bloc. Angajaţii grădiniţei menţionează că unitatea şcolară a avut până în urmă cu doi ani toate actele necesare. Apartamentele nu au cum să fie adaptate condiţiilor impuse de lege, în ciuda eforturilor. Pentru un circuit alimentar corespunzător este necesar să ai un loc pe unde să ieşi cu alimentele direct afară. Grădiniţa funcţionează la dorinţa părinţilor de a o menţine şi de a avea în zonă o unitate în care să îi ducă pe cei mici la grădiniţă. Grădiniţa funcţionează în acea locaţie încă din anul 1989, moment în care Primăria a găsit acea locaţie, adapatat-o şi de atunci funcţionează grădiniţa aici. „Sunt 25 de ani de când această unitate funcţionează în condiţii improprii, ar trebui luate măsuri, să fie o igienă corespunzătoare". Angajaţii menţionează, însă, că fac toate eforturile pentru ca lucrurile să meargă bine. "Personalul se străduieşte, dezinfectăm chiar de mai multe ori pentru ca totul să fie curat şi pentru a nu exista probleme."

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca sunt la curent cu situaţia unităţii de învăţământ, însă menţionează că există o cerere mare din partea părinţilor pentru ca acea grădiniţă să rămână deschisă. "Este o structură a unei grădiniţe din zona Gheorgheni-Mărăşti, care a avut istoric sediul la un parter de bloc, practic prin comasarea unor apartamente de la parterul blocului respectiv. Părinţii din zonă insistă ca acea grădiniţă să funcţioneze în continuare, în ciuda faptului că s-a solicitat închiderea acestui spaţiu, care oricât ar fi amenajat nu ar putea să aibă niciodată suprafaţa necesară ca spaţiu pentru copiii pe care îi găzduieşte şi să se dirijeze aceste investitţii către amenajarea unui spaţiu mult mai potrivit, în concordanţă cu prevederile legale actuale. Normele europene prevăd un anumit spaţiu de mp/copil faţă de normele care existau când această grădiniţă a început să funcţioneze, înainte de Revoluţie. În acest moment, părinţii doresc şi insistă ca această stuctură să funcţioneze şi acesta este motivul pentru care Primăria face toate demersurile pentru a acoperi reparaţiile curente necesare", menţionează Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Ultima oprire a prefectului a fost la Şcoala Generală Ion Agârbiceanu din cartierul Mărăşti. În şcoală au fost realizate lucrări pentru amenajarea holurilor şcolii. "În acest an şcolar am finalizat partea de parchetare şi laminare a corpurilor de clădire, a holurilor. Sunt terminate lucrările, iar acum a mai rămas curăţenia.", spune directoarea instituţiei. Surpriza a fost însă modul în care este renovată una dintre sălile de clasă. Părinţii copiilor care învaţă în sala respectivă din unitatea de învăţământ au strâns bani, au cumpărat materiale şi s-au apucat de treabă pentru ca noul an şcolar să le ofere cele mai bune condiţii de studiu copiilor. "Miroasea tare a mucegai şi din cauza asta. Doar pentru copiii noştri facem", spune unii din taţii care au contribuit la reabilitarea sălii.  Părinţii se ocupă personal de vopsirea pereţilor şi de montarea parchetului. Aceştia au luat aceste măsuri în condiţiile în care respectiva sală se află deasupra beciului, iar igrasia creată se pare că le dădea bătăi de cap elevilor. Fără a mai aştepta fonduri din partea autorităţilor, părinţii au decis să pună mână de la mână şi să pornească renovările. „Părinţilor nu le-a convenit atmosfera din clasă şi au solicitat să li se permită sa realizeze această lucrare, dânşii find constituiţi în asociaţie cu persoaânalitate juridică la nivelul şcolii, dânşii se organizează cum doresc, îşi adună banii. Eu colaborez foarte bine cu părinţii, am parte de foarte mult ajutor din partea acestora. Nu este rolul părinţilor să adcă aceste lucrări, dar ei ne ajută", menţionează directoarea şcolii.

"Din punctul de vedere al municipalităţii nu sfătuim părinţii să investească în clasele în care învaţă copiii lor, întrucât municipalitatea face toate demersurile necesare pentru ca anul şcolar să se desfăşoare în condiţii optime în toate unităţile şcolare. Dacă există şcoli în care comitetele de părinţi sau asociaţia şcolii insistă să crească nivelul dotării sau să îmbunătăţească ceea ce înseamnă astăzi condiţii optime din punct de vedere legal pentru şcolile din România nu avem cum să împiedicăm acest lucru", a declarat Ona Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca. 

Întrebat ce măsuri va lua după vizita în cele trei unităţi şcolare din Cluj, prefectul declară că din punct de vedere legat o singură posibilitatea, aceea de a i se adresa primarului municipiului. "După vizita de astăzi, doar atât îmi permite legea, să îi adresez o scrisoare primarului Clujului că încă mai sunt câteva zile în care pot să intensifice controalele şi presiunile asupra constructorului şi să mobilizeze mai multe forţe ca în 15 septembrie sălile de clasă şi toate unităţile de învăţământ să fie pregătite să îşi primească elevii."

În acest an, Primăria municipiului Cluj-Napoca efectuează lucrări de reparaţii la 84 unităţi şcolare din oraş, costurile pentru acestea ridicându-se la suma de 5,8 milioane lei. În urmă cu o săptămână, mai precis în data de 3 septembrie, primarul Emil Boc a declarat că la acea dată doar 62 din cele 84 de unităţi de învăţământ de la nivelul municipiului Cluj aveau lucrările încheiate, urmând ca restul şcolilor să fie gata pentru primirea elevilor până la sfârşitul acestei săptămâni. Lucrările sunt realizate de firmele: ROMBIANCA, SC NOVAS CONSTRUCT CONSULTING SRL, SC CANION, SC SERVINSTAL, SC CONSTRUCŢII, pe baza unui acord cadru încheiat anul trecut pentru o perioadă de doi ani.

„Primăria a stabilit termenul de 1 septembrie ca termne de finalizare a lucrărilor tocmai pentru a evita această marjă de timp până în 15 septembrie, orice întârzieri cauzate de , imposibil de anticipat fie de constructor, fie de beneficiarii lucrărilor, pentru ca aceste să poate fi terminate chiar şi cu o marjă de întârziere de două săptămâni. Practic, în 15 septembrie toate şcolile vor fi pregătite pentru a primi elevii în cele mai bune condiţii pentru anul şcolar următor", menţionează Oana Buzatu.

Comenteaza