Preşedintele PSD Cluj se implică în conflictul Aeroport - Consiliul Judeţean. Apel către consilieri

Preşedintele PSD Cluj se implică în conflictul Aeroport - Consiliul Judeţean. Apel către consilieri

În ziua în care consilierii judeţeni discută un proiect de hotărâre rpivind schimbarea membrilor Consiliului de Administraţiei de la Aeroportul Cluj, deputatul Horia Nasra le-a transmis aleşilor un mesaj  şi a solicitat o comisie de anchetă.

Iată mesajul liderului PSD Cluj:

"Stimați consilieri județeni,

În 2016, la validarea mandatului ați depus un jurământ cu mâna pe Constituție, jurământ care trebuia/trebuie să vă însoțească în toată activitatea dumneavoastră administrativă.

Având în vedere rolul dumneavoastră în dezvoltarea și administrarea corectă a județului Cluj, vă solicit să acționați pentru clujeni, în spiritul Constituției și nu după carnetul de partid.

În acest sens vă solicit:

1. Să organizați o comisie de anchetă cu privire la deszăpezirea drumurilor județene în perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019, din care să facă parte cel puțin un membru al fiecărui partid politic din Consiliul Județean Cluj și care să analizeze apoi să prezinte public: Dacă prevederile contractuale au fost sau nu respectate, cine sunt vinovații, de ce societatea din subordine DRUMURI ŞI PODURI JUDEŢENE CLUJ S.A. a fost depășită de situație și de ce directorul corigent, dl. Călin Platon, nu a fost demis.

2. Fac un apel către toți consilierii județeni, din toate partidele, PSD, PNL și UDMR să nu mai târască prin vot instituția Consiliului Județean Cluj în conflictele personale ale lui Alin Tișe, de la conflictul deschis cu directorul David Ciceo și până la scandalurile din instituție cu alți directori.

Vă solicit stimați consilieri județeni să analizați cu atenție situația Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” Cluj și să NU mai achiesați la blocarea dezvoltării acestui obiectiv deosebit de important pentru economia județului, așa cum prin lipsa finanțării ați decis în 2018.

Finanțarea proiectelor aeroportului, cea mai performantă instituție din subordine, de către Consiliul Județean Cluj, va atrage în mod natural și suport de la nivel Guvernamental! Nu mai repetați greșeala din anul centenar când Consiliul Județean Cluj nu a alocat niciun ban aeroportului!

Stimați consilieri județeni,

Dintr-o încăpățânare inexplicabilă sau poate din cauza unor presiuni, posibil șantaj, la care este supus Alin Tișe din interiorul instituției, numeroase ședințe ale Consiliului Județean au devenit simple plutoane de execuție politică pentru David Ciceo și alți directori din subordinea sa. Nu mai girați acest război inutil!"

Consiliul de Administraţie al Aeroportului Cluj, decapitat

Consiliul Judeţean discută, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre prin care vor fi schimbaţi toţi membrii CA de la aeroport. Trei dintre ei, acuzați că și-au încălcat obligațiile contractuale.

Potrivit proiectului de hotărâre, vor fi revocate mandatele de membri neexecutivi provizorii ai consiliului de administrație deţinute de Irimie Popa (PSD), Konnert Agnes (UDMR) și Viorel Federiga (PNL) "datorită încălcării obligațiilor contractuale".

De asemenea, "se revocă mandatul de membru neexecutiv provizoriu al consiliului de administrație al domnului Pop Ioan datorită desemnării unui alt reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice". Cel de-al cincilea membru al CA-ului, Mircea Avram (PNL), şi-a dat demisia la finalul anului 2017.

În plus, CJ Cluj vrea să reducă numărul de membri ai CA de la 5 la 3, în paralel cu stabilirea unei indemnizații fixe lunare în sumă brută de 1800 lei pentru fiecare.

Dacă proiectul de hotărâre pe întruni numărul de voturi necesare (50%+1), vor fi numiţi în calitate de administratori neexecutivi provizorii în consiliul de administrație al Aeroportului Internațional Cluj Alina Mirela Petre, reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, Daniel Persu, ca reprezentant al Consiliului Județean Cluj şi avocatul Mihai Răzvan Lăpușan.

Mandatul noilor administratorilor provizorii ar urma să fie valabil 4 luni de la data semnării contractului de mandat.

"Rechizitoriul" membrilor CA

În referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre ce va fi supus la vot în şedinţa CJ Cluj de joi, 31 ianuarie, se menţionează că în activitatea a trei dintrei cei patru administratori provizorii care se află în funcţie (Irimie Popa, Konnert Agnes, Viorel Federiga) "s-au constatat unele disfuncționalități care afectează în mod grav relația cu autoritatea tutelară a căror reprezentanți sunt, aceștia încălcându-și obligațiile stabilite prin contractul de mandat".

În acelaşi document, CJ Cluj oferă şi câteva exemple în susţinerea acuzaţiilor:

1. "Prin adresa nr. 31153/20.09.2018 s-au solicitat Consiliului de administrație informații privind plata de către Aeroport a 24 de amenzi contravenționale aplicate de către ANRMAP în legătură cu procedurile de achiziții publice aferente realizării obiectivelor Pista de 3500 m și APRON 4, menținute de instanța de judecată, în cuantum total de 400.000 lei. Totodată, s-au solicitat informații privind măsurile dispuse pentru recuperarea prejudiciului cauzat Aeroportului de la persoanele responsabile. Adresa a fost prezentată consiliului de administrație în ședința din data de 24.10.2019 (așa cum reiese din procesul verbal de ședință) însă nu s-au comunicat informațiile solicitate și nici nu au fost luate măsuri în vederea recuperării prejudiciilor. Astfel, au fost încălcate prevederile art. 3, lit. a), lit. c) și lit. f) din contractele de mandat încheiate";

2. "Prin adresa nr. 10265/04.07.2018, înregistrată la Consiliul Județean Cluj cu nr. 23105/05.07.2018, Aeroportul a comunicat în vederea aprobării Regulamentul de organizare și funcționare (aprobat anterior de consiliul de administrație). Întrucât forma transmisă pentru aprobare nu îndeplinea prevederile legale, în vederea promovării unui proiect de hotărâre în acest sens s-a solicitat operarea unor modificări. Deși solicitările au fost prezentate consiliului de administrație în ședința din data de 24.10.2019 (așa cum reiese din procesul verbal de ședință), nu s-au comunicat nici modificările solicitate, nici vreun punct de vedere asupra solicitării, făcând imposibilă exercitarea de către Consiliul Județean Cluj a atribuțiilor prevăzute de art. 91, alin. 2, lit. c) din Legea nr. 215/2001. Astfel, au fost încălcate prevederile art. 3, lit. f) din contractele de mandat încheiate;

"În aceste condiții, considerăm că se impune revocarea mandatelor de membri neexecutivi provizorii ai consiliului consiliului de administrație ale domnului  Popa Irimie, doamnei Konnert Agnes și domnului Federiga Viorel datorită încălcării obligațiilor contractuale", susţin reprezentanţii CJ Cluj.

Cine sunt cei trei membri propuşi în CA

Alina Mirela Petre - Director în Direcția pentru Administrarea Participațiilor Statului în Ministerul Finanțelor Publice, fost inspector antifraudă ANAF. Reprezintă Ministerului Finanțelor în CA al Aeroportului Internațional Cluj, în urma deciziei ministrului Orlando Teodorovici.

Daniel Persu - Comandor (r), pilot militar pe avioane supersonic şi elicoptere, fost comandant al Escadrilei 712 Aviație Vânătoare de la Baza Aeriană Câmpia Turzii, fost șef al Secției Securitate Zbor din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene Române. Între 2008 și 2015 a condus Unitatea Specială de Aviație Cluj-Napoca. Reprezintă Consiliului Județean în CA al Aeroportului Internațional Cluj.

Mihai Răzvan Lăpușan - Avocat în Baroul Cluj, specializat în litigii fiscale, comerciale și de achiziții publice, cu experiență în dezvoltarea capacităților instituționale și în sectorul serviciilor publice.

CITEŞTE ŞI:
Plângere penală! Războiul Ciceo - Tişe continuă la parchet
Tișe îi arată lui Ciceo dosarul penal în care acesta este cercetat pentru luare de mită: "Iată care este cea mai mare vulnerabilitate a Aeroportului Cluj"

Comenteaza