Presiuni asupra funcţionarilor din CJ Cluj! Oleleu cere expertiză pe toate investiţiile

Presiuni asupra funcţionarilor din CJ Cluj! Oleleu cere expertiză pe toate investiţiile
Vicepreşedintele CJ Cluj afirmă că se fac presiuni asupra funcţionarilor publici din forul judeţean, prin zeci de controale şi verificări. El anunţă o expertiză pentru toate investiţiile publice ale judeţului.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Ioan Oleleu, a oferit marţi explicaţii în legătură cu refuzul său de a semna o cerere de finanţare pentru proiectul de dezvoltare intermodal de la aeroportul Cluj şi a acuzat presiuni asupra funcţionarilor consiliului. Aşa cum se ştie, aeroportul aflat în centrul acestui scandal se află în subordinea CJ Cluj.

ZIUA de CLUJ v-a informat în exclusivitate că proiectul a ratat finanţarea europeană şi v-a oferit poziţia lui Oleleu în legătură cu acest proiect încă de la finalul lunii februarie.

Ameninţă cu procese

Vicepreşedintele CJ a declarat marţi că, după acest episod, asupra conducerii executive a CJ şi a unor funcţionari publici cu funcţii de conducere ai instituţiei se fac o serie de presiuni.

„Vreau să vă spun că eu chiar îi felicit pe funcţionarii publici din aparatul de specialitate al CJ Cluj pentru că au făcut tot ce le-a stat în puţinţă din punct de vedere legal ca acest proiect şi alte proiecte, să se deruleze cu respectarea legalităţii. Ei în continuare vor fi acei oameni care ne vor da soluţii tehnice, iar dacă alţi oameni politici au alte interese, am să fiu, oarecum, un susţinător al lor, atâta timp cât îi voi considera de bună credinţă. Din păcate sunt unii oameni de serviciu ei unor instituţii ale statului care fac nenumărate plângeri şi nenumărate solicitări de a fi verificat CJ Cluj, nu avem nici o problemă, aşteptăm toate instituţiile statului să verifice tot ceea ce înseamnă funcţionare la nivelul CJ, dar le atrag atenţia acestor domni de serviciu, că , în condiţiile în care ceea ce ei reclamă, prin acele adrese şi acele solicitări, se va dovedi că nu este adevărat, pentru că nu fac altceva decât să ducă pe o lungă perioadă de timp, la blocarea unei părţi importante a CJ, le atrag atenţia că îi vom acţiona împreună în instanţă", a susţinut vicepreşedintele CJ Cluj.

Liderul judeţean a mai dezvăluit faptul că în perioada următoare va propune plenului CJ Cluj să aprobe realizarea unei expertize pentru toate investiţiile realizate la nivelul judeţului Cluj, acţiune pe care a numit-o „punctul zero".

„Vor fi două paliere, unele investiţii care vor putea fi analizate de către comisiile consiliului, în rest, pentru obiective complexe, voi solicita expertize tehnico-economice. Să vedem odată , dacă aceste investiţii au fost făcute cu respectarea legislaţiei în vigoare sau nu ,iar cei care au greşit să răspundă", a mai spus Oleleu.

La cererea presei, de a da exemple de presiuni făcute asupra unor funcţionari ai CJ Cluj, Oleleu a spus doar atât:

„Avem zeci de controale, din partea diferitelor instituţii, nu am să dau nume în momentul de faţă, nu ne opunem nici unei verificări din partea instituţiilor statului, dau un exemplu care mie mi se pare halucinant, ANI ( Agenţia Naţională de Integritate) ne trimite adrese peste adrese, din care ne cer explicaţii vizavi de anumite activităţi ale unor funcţionari publici din CJ. Nu este de ajuns faptul că solicită conform legislaţiei, dar mai vine şi cu adrese imperative în care ne spune că în regim de urgenţă, deşi noi ştim care sunt termenele legale şi nicioadată nu ne-am dus până la maximul termenelor legale. Eu personal le consider oarecum presiuni pe ceea ce înseamnă aceşti funcţionari publici şi n-am să fiu de acord sub nici o formă cu astfel de lucruri, e vorba de acei funcţionari publici care au funcţii de conducere şi care îi face „persoane non-grata" în ochii anumitor domni".

"Nimeni nu îşi asumase proiectul"

Oleleu a revenit asupra motivelor pentru care nu a semnat, la începutul lunii, cererea de finanţare.

Nu aveam cum să semnez în condiţiile în care ceilalţi parteneri implicaţi în acest proiect (CNADNR, CN CFR SA) nu îşi asumaseră proiectul, nu aveam cum să girez eu prin semnatură CJ Cluj, toate obligaţiile pe care ar fi trebuit să şi le asume toate aceste entităţi implicate în proiect. Pentru a construi „intermodalul" aveam nevoie şi de exproprierea unei suprafeţe de circa 1.000.000 de metri pătraţi de teren. Mai mult , într-unul dintre avizele primite la CJ Cluj, aviz de gospodărire a apelor, se precizează că „având în vedere faptul că hala Cargo Aeroport este amplasată peste albia Someşului, este nevoie ca pista de decolare-aterizare să se realizeze, după devierea Someşului, concomitent sau înainte de acest lucru.

Obiectivul Cargo Aeroport era prevăzut să se realizeze în perioada 2016-2017, era clar că în acest moment trebuia să alocăm fonduri importante de bani pentru exproprieri, undeva între 16 şi 20 de milioane de euro, iar apoi pentru finalizarea pistei de 3500 de metri şi apoi pentru Cargo Aeroport, circa 16 milioane de euro", a explicat marţi Ioan Oleleu.

Vicepreşedintele consiliului judeţean a vorbit şi despre cei 800.000 de euro alocaţi deja de CJ Cluj pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru acest proiect intermodal.

Având în vedere sumele plătite de către CJ Cluj, 800.000 de euro până în momentul de faţă, avem obligaţia legală (am şi un document al aparatului de specialitate în acest sens), de a clarifica dacă acele sume de bani au fost decontate fără a se respecta tot ceea ce înseamnă legislaţie, vom face demersurile necesare ca cei vinovaţi să răspundă de acest lucru, şi în special ne interesează recuperarea sumelor de ban", a declarat Ioan Oleleu.

Oleleu afirmă că unii dintre colegii săi din CJ Cluj au refuzat să citească punctul de vedere al aparatului de specialitate al forului judeţean în acest caz.

„Există foarte mulţi oameni, spre surprinderea mea, inclusiv factori decidenţi, din CJ Cluj, care, atunci când am încercat să le dau acest material pentru a discuta pe seama lui, mi-au spus „Nu am primit", „Nu vreau să primesc" şi cu toate că nu vor să primească, o să le fac adrese, pentru că e nevoie să discutăm orice proiect şi orice problemă pentru că eu consider că nu există problemă care nu se poate rezolva", a spus Ioan Oleleu, fără să facă nominalizări.

Oficialul CJ mai spune că va discuta cu toţi liderii politici din CJ Cluj pentru că „este nevoie să vedem cei care au avut această finanţare ( n.red. - beneficiar a fost aeroportul Cluj) ce au făcut până în momentul de faţă, e nevoie să clarificăm dacă şi-au respectat clauzele contractual"

 

Proiectul „intermodal" ar fi trebuit să ducă în final la construirea mai multor obiective care să faciliteze transportul de călători şi marfă între aeroport şi gara Someşeni, printre care un terminal cargo la aeroport, o legătură pentru pasageri între staţia CFR călători-aeroport, legături auto între cargo CFR şi cargo aeroport şi terminal cargo CFR.Reprezentanţii aeroportului au estimat valoarea totală a obiectivelor la 71 de milioane de euro, din care ei sperau ca UE să finanţeze 60 de milioane de euro. Proiectul va putea fi depus pentru finanţare în perioada următoare, în exerciţiul financiar 2014-2020. dar nu se ştie exact nici când, nici cât va finanţa Uniunea Europeană.

 

 

Comenteaza