Video Primaria Cluj vrea taxă auto de centru. Cum va funcţiona

Primaria Cluj vrea taxă auto de centru. Cum va funcţiona
| Foto: Primăria Cluj-Napoca

La nivelul municipiului Cluj-Napoca există peste 200.000 de maşini şi doar 50.000 de locuri de parcare, astfel că presiunea pentru construcţia de noi parking-uri este una cât se poate de mare. Trei astfel de garaje sunt deja în construcţie, un al patrulea se pregăteşte de şantier, iar alte 8 sunt în diverse etape de realizare a documentației. 

Noile parking-uri promise de municipalitate ar urma să aducă câteva mii de noi locuri de parcare, în special în cartierele oraşului, însă tot insuficiente pentru numărul de maşini existente în municipiu. Cele mai grave probleme de trafic sunt şi vor continua să fie în zona centrală. Scumpirea parcărilor nu va rezolva situaţia în totalitate, astfel că autorităţile locale se gândesc la instituirea unei taxe auto de centru. 

"De ce nu, o taxă de intrare în centru? Nu am discutat încă despre acest moment, analizăm acest lucru, dar nu înainte de a oferi oamenilor alternative. Tehnic este simplu de implementat: sunt camere video în centru care citesc numărul de la plăcuţa de înamtriculare (ca şi cele pentru rovinietă).

Este foarte simplu: ai intrat, nu ai plătit, îţi vine acasă amenda. Soluţii tehnice există, noi trebuie să fazăm foarte clar momentul. Vei putea plăti prin SMS, vei putea face un abonament, dar este foarte prematur să vorbim despre momentul acesta.

Haideţi să ne concentrăm pe centura metropolitană şi măsurile imediate: creşterea tarifelor la parcare în zona centrală este prima modalitate. O a doua măsură este extinderea spaţiilor pietonale (Kogălniceanu, Napoca, Regele Ferdinand, Tipografiei), după ce vom face aceste lucruri veţi vedea că folosirea zonei centrale de către maşini este din ce în ce mai mică. Uitaţi-vă la Piaţa Unirii!", a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, la viacluj.tv

Patru parking-uri, gata în 2020 

În cartierul Mănăştur au început deja lucrările pentru parking-urile supraterane de pe strada Primăverii, de la numerele 8 şi 20. Şantierul pentru noul parking de pe strada Mogoșoaia nr.9 va debuta în 14 februarie 2019 şi, nu în ultimul rând, în martie va începe execuţia garajului din Hasdeu. Aceste patru parking-uri ar urma să fie date în folosinţă la mijlocul anului 2020. 

  • Primăverii 8 -  266 de locuri de parcare
  • Primăverii 20 - 400 locuri de parcare
  • Mogoșoaia 7 - 9 - 292 de locuri de parcare
  • Hasdeu (Păstorului 67-69) - 320 de locuri de parcare 

VEZI şi Cum va arăta parking-ul Mogoşoaia. Lucrările încep în 14 februarie 2019 

Parking privat în centrul Clujului

Un alt parking va fi va fi ridicat pe strada Avram Iancu nr. 23-24, în apropierea Cimitirului Central din Cluj-Napoca. Beneficiarul proiectului este Casa de Pensii a Bisericii Reformate. Conform proiectantului - biroul de arhitectură Dico şi Ţigănaş - garajul suprateran ar urma să dispună de 333 de locuri de parcare, între care şi locuri speciale destinate persoanelor cu dizabilităţi, plus locuri de parcare pentru biciclete.

Încă şase parkinguri în proiect, altul blocat

Conform administraţiei locale, alte șase parkinguri sunt în diverse faze de realizare a documentației. Este vorba despre proiectele de pe străzile Albac - Azuga, Trotușului, Gheorghe Dima – vest, Sighișoara, Liviu Rebreanu și Piața Cipariu. Un alt parking este gândit pe terenul Institutului Oncologic, pe Republicii – Ion Creangă, însă proiectul e blocat de Ministerul Sănătăţii: "refuză să ne dea drept asupra terenului". 

În parcările de la Polivalentă şi Cluj Arena suflă vântul 

303 locuri de parcare sunt disponibile în parcarea de la Cluj Arena şi alte 340 la subsolul Sălii Polivalente (BT Arena), însă gradul de ocupare zilnic este de sub 50%. "Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, suntem obişnuiţi să mergem cu maşina până în farmacie, primărie sau magazin. Aceste lucruri trebuie să se schimbe. Deşi avem două parcări mari la 10 minute de centru, nu suntem obişnuiţi să mergem pe jos", a punctat Tarcea.

  • Cluj Arena - 2 lei/oră, 60 lei/lună
  • Sala Polivalentă - 1 lei/oră, 40 lei/lună
Comenteaza