Primăria clujeană, bună de plată pentru mutarea romilor la Pata Rât

Primăria clujeană, bună de plată pentru mutarea romilor la Pata Rât
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut hotărârrea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în privinţa amendării cu suma totală de 8.000 de lei a primăriei clujene pentru mutarea comunităţii de romi de pe strada Coastei la Pata Rât.

Printr-o decizie luată astăzi, ÎCCJ a respins recursul formulat de Primăria Cluj-Napoca la sentinţa civilă din 27.02 2012 a Curţii de Apel Cluj, dând astfel câştig de cauză Consiliului, în procesul de contestare, de către municipalitate, a hotărârii CNCD din 15 noiembrie 2011.

"Prin Hotărârea menţionată, Consiliul National pentru Combaterea Discriminării a decis că fapta constând în <evacuarea comunitatii de romi, dar şi condiţiile relocării în apropierea gropii de gunoi şi a staţiei de deşeuri chimice ale oraşului Cluj-Napoca>, întruneşte elementele constitutive ale discriminării, potrivit art. 2 alin. (1), coroborat cu art. 10 lit. (h), art. 13 alin. (1) şi art. 15 din O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată", se arată într-un anunţ postat pe site-ul CNCD.

"De asemenea, ca urmare a constatării contravenţiei, Consiliul a dispus sancţionarea primarului municipiului Cluj-Napoca cu amendă contravenţională în cuantum de 2000 lei, respectiv 6000 lei şi cu avertisment contravenţional", mai arată reprezentanţii Consiliului.

Romii care locuiau pe strada Coastei din Cluj-Napoca au fost mutaţi la Pata Rât, în locuinţe modulare, în decembrie 2012. Romii au protestat vizavi de condiţiile de locuire oferite; totodată decizia de mutare a romilor în zona de la Pata Rât a fost criticată şi de reprezentanţi ai unor organizaţii care luptă pentru drepturile omului.

Comenteaza