Primăria i-a tras clapă şi l-a lăsat fără subvenţia pentru casă

Primăria i-a tras clapă şi l-a lăsat fără subvenţia pentru casă
Istafie Creţ, singurul clujean declarat eligibil pe programul MDRAP de subvenţionare a construcţiei de locuinţe, derulat prin intermediul Primăriei Cluj-Napoca, nu va primi niciun leu de la minister, spun reprezentanţii de la Bucureşti.

Primăria Cluj-Napoca nu i-a trimis dosarul clujeanului la Bucureşti, în 2009, înainte de sistarea programului la nivel naţional. Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), banii, 15.000 de euro, valoarea subvenţiei acordare în cadrul programului pe care a fost declarat eligibil încă din 2006, se decontează doar la cererea autorităţii locale şi se virează la recepţia casei.

Istafie Creţ este unul dintre clujenii declaraţi eligibili de Primăria Cluj-Napoca, instituţie prin intermediul căruia s-a derulat respectivul program, pentru a primi cei 15.000 de euro, valoarea maximă a subvenţiei acordate prin programul de subvenţionare a construcţiei de locuinţe lansat de MDRAP în 2006. Clujeanul a menţionat că Primăria Cluj-Napoca i-a pus beţe în roate încă de la început, în momentul în care a aplicat în program. "Am avut numai probleme de când am aplicat în cadrul acestui program. Am greşit şi eu la execuţia proiectului casei, dar şi primăria m-a purtat pe drumuri. Funcţionarii sunt unşi cu toate alifiile. Dacă lucrezi cu Primăria Cluj-Napoca, eşti la mâna oamenilor ei. Cei care s-au ocupat acum câţiva ani de program m-au luat peste picior. Au zis că ei stau la bloc şi cum se poate ca eu să îmi fac casă şi să mai primesc şi bani. Am terminat casa în 2012, cu recepţie făcută de primărie. Aceasta pentru că au fost probleme la execuţie. Constructorul a prevăzut geamuri în plus, cei de la primărie n-au făcut decât să-mi pună beţe în roate. Până la urmă, în 2012, luna iulie, s-a semnat procesul verbal de recepţie. Primăria a trimis dosarul la Ministerul Dezvoltării abia în ianuriarie 2013. De atunci, nimic. Trebuia să primesc cei 15.000 de euro, adică să fie viraţi băncii cu care am lucrat, BRD. De atunci, nimic, nu mi-au dat niciun răspuns. Eu am fost declarat eligibil înainte de a se sista programul", a atras atenţia Istafie Creţ.

Potrivit reprezentanţilor MDRAP, clujeanul nici nu va primi cei 15.000 de euro. „În prezent, în baza de date a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu există nici o solicitare de decontare a subvenţiei transmisă de Primăria Municipiului Cluj-Napoca pentru domnul Creţ Istafie.
Prin aprobarea OUG nr. 95/2011 privind unele măsuri de aplicare a Programului naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală nu se mai acordă subvenţii de la bugetul de stat conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2006. Pentru solicitările înregistrate de autorităţile publice locale până la intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 95/2011 respectiv 18.11.2011, rămâne obligativitatea decontării de la bugetul de stat a subvenţiilor respective", a informat Serviciu de Comunicare al MDRAP.

Procedura de acordare a subvenţiei era foarte simplă. Solicitanţii din raza administrativ-teritorială în care sunt amplasate terenurile pentru construcţiile de locuinte adresau cererea către primărie. Consiliile locale transmit MDRAP solicitările de subvenţii în vederea decontării acestora de la bugetul de stat. Decontarea subvenţiilor de la bugetul de stat se realizează prin intermediul consiliilor locale, care la rândul lor fac plăţi în contul beneficiarilor. Subvenţia se acordă la finalizarea şi predarea locuinţelor către beneficiari. Plata subvenţiei se face pe baza procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, în contul beneficiarilor, deschis pentru finanţarea construcţiei locuinţei prin credit ipotecar la instituţia financiar-bancară care i-a acordat creditul respectiv.

Adică primăria Cluj-Napoca trebuie să înainteze dosarul la Minister, înainte ca sigurul clujean eligibil să-şi termine casa, iar apoi acesta primea subvenţia de la bugetul de stat de 30 % din valoarea locuinţei construite, adica maxim 15.000 euro, la finalizarea construcţiei şi recepţionarea acesteaia de către administraţia locală.


Dacă pentru Cluj-Napoca, MDRAP nu a decontat niciun leu în cadrul ambiţiosului program de stimularea a tinerilor pentru a-şi edifica case, în alte oraşe din ţară, programul chiar a funcţionat.
„Până în prezent au fost decontate subvenţii de la bugetul de stat pentru un număr de 661 locuinţe finalizate, în sumă de 27.521.848 lei", au mai precizat reprezentanţii MDRAP.

Primăria a mai eliminat alţi doi clujeni de pe lista subvenţiilor de câte 15.000 de euro

Încă doi clujeni care au fost admişi în cadrul programului, au fost scoşi de pe lista de subvenţionare în 2009, potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Cluj-Napoca. Nicolae Florin Dascălu şi Damian Ovidiu Rauca au fost declaraţi eligibili în 2008 pentru acordarea subvenţiei de 15.000 de euro destinată construcţiei unei locuinţe proprietate personală, conform programului derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Cele două persoane au lucrat însă cu o societate care nu avea ca obiect de activitate construcţia de locuinţe, aşa că, reprezentanţii Direcţiei Generale Construcţii Locuinţe şi Reabilitare Termică din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale au informat primăria că subvenţia de 15.000 de euro nu se poate acorda fără ca antreprenorul să fie înregistrat ca persoană juridică în domeniul construcţiilor civile. Primăria s-a conformat şi i-a scos de pe lista eligibililor. Potrivit Biroului mass-media al Primăriei Cluj-Napoca, în 2008, pe masa comisiei au fost 25 de cereri în cadrul programului de subvenţionare a construcţiei de locuinţe. Celor mai mulţi dintre solicitanţi li s-au respins dosarele, deoarece nu au îndeplinit condiţia principală din respectivul program - să aibă contractat un credit ipotecar pentru construcţia casei. Despre cererea şi cazul Istafie Creţ, reprezentanţii municipalităţii nu au oferit nicio informaţie.

Program sistat în 2011 pe fondul crizei

Ministerul Dezvoltării anunţa, în toamna lui 2011, că nu va mai acorda subvenţii în cadrul programului de sprijinire a construirii de locuinţe proprietate personală, din cauza constrângerilor bugetare provocate de criză. Cu toate acestea, MDRAP preciza că va deconta doar subvenţiile pentru beneficiarii care au depus cereri şi au fost declaraţi eligibili, înainte de sistarea programului. Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personală a fost aprobat prin Ordonanta de Urgentă 51/2006, modificată ulterior, si viza subventionarea de la bugetul de stat cu 30% (dar nu mai mult de 15.000 de euro) a pretului de metru pătrat din suprafata construită (în limita a maximum 81 mp arie desfăsurată construită).Principala conditie era ca beneficiarii să fi încheiat un contract de construire a unei locuinţe prin credit ipotecar după data intrării în vigoare a legii.

 

Comenteaza