Primăria promite, din nou, patinoar pe lacul Chios. Alte două se pregătesc în cadrul unor noi investiţii

Primăria promite, din nou, patinoar pe lacul Chios. Alte două se pregătesc în cadrul unor noi investiţii

Primaria Cluj-Napoca revine asupra intentiei de a realiza un patinoar pe lacul Chios din Parcul Central. Alte doua vor fi amenajate in cadrul unor noi proiecte de modenizare a unor zone din oras.

'Vom reveni cu propunerea pentru lacul de la Chios, Comisia de Monumente e mai deschisa si mai creativa, toti spun ca acolo e locatia ideala. Toti clujenii stiu ca acolo e. Vom reveni in comisie cu aceasta propunere. De anul acesta, daca ne vom comporta responsabil, vom reveni si cu cel din Piata Unirii', a declarat edilul la ZIUA LIVE.

Municipalitatea anunţase, in 2015, că doreşte să realizeze un patinoar artificial pe locul unde, vara, funcţionează lacul de agrement. Asta ar fi însemnat alegerea unor soluţii foarte complicate din punct de vedere tehnic. RADP, care administrează lacul, venise, in 2017, cu soluţia unor pontoane plutitoare, care ar fi costat foarte mult.

În şedinţa CTATU, Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, a dat peste cap lucrurile. Acesta a venit cu propunerea ca patinoarul să fie mutat lângă stadion, pe locul unde acum se află parcul de joacă pentru copii. Iar asta fără ca micuţii să se simtă nedreptăţiţi. Membrii CTATU au îmbrăţişat rapid propunerea arhitectului. De altfel, mai mulţi dintre ei erau sceptici în legătură cu amplasamentul ales de Primărie. Aceştia considerau că realizarea patinoarului pe lac era o soluţie invazivă. De atunci insa, lucrurile pentru aceasta investitie nu au mai evoluat.

Luciul de apă din Parcul Central a fost utilizat ca patinoar de aproape 150 de ani. În anul 1871, Asociația de Patinaj a închiriat lacul din parc, iar în 1877 a construit un pavilion de lemn pe insula din mijloc. „Iniţial, moda de la Viena dicta, de fapt, ca lumea bună să danseze pe gheaţa din Parcul Central pe muzică, de aceea nobilimea clujeană a amenajat lacul din parc, iar o orchestră cânta de două trei ori pe săptămână, astfel încât pe gheaţă se făceau baluri mascate, exista un rege şi o regină a gheţii, era absolut fabulos", explicau organizatorii unei expoziții foto cu tematica iernilor de altădată ale Clujului.

Inca doua patinoare ar urma sa fie realizate in municipiul Cluj-Napoca, odata cu finalizarea a doua noi investitii, unul in Baza La Terenuri din Manastur si altul pe platoul Salii Sporturilor.

Comenteaza