Primăria schimbă furnizorul de energie electrică

Primăria schimbă furnizorul de energie electrică
Într-un răspuns trimis consilierului local Ioan Bîldea, primăria anunţă că, de luna viitoare, va schimba furnizorul de energie electrică.

Liberalul Ioan Bîldea a trimis, în 4 februarie, o solicitare către primăria clujeană, în care informa municipalitatea că piaţa energiei electrice s-a liberalizat şi că energia se poate achiziţiona la preţuri mai mici.

De la 1 martie, primăria se desparte de Electrica Furnizare Transilvania Nord

Primăria Cluj-Napoca foloseşte curent electric furnizat de SC Electrica Furnizare Transilvania Nord. Piaţa de energie electrică din România este total deschisă încă de la 1 iulie 2007, iar, până la 1 ianuarie 2014, conform legii nr. 123/2012, toate ofertele primite de clienţii business proveneau din piata concurenţială.

„Subsemnatul Ioan Bîldea, consilier local, în contextul liberalizării pieței de furnizare a energiei electrice, vă rog să analizați ofertele existente pe piață în cazul în care nu ați făcut deja un asemenea studiu. Urmare a liberalizării pieței de furnizare a energiei electrice, se poate achiziționa energie la preţuri mai mici decât cele oferite în prezent de unicul furnizor de până acum, Electrica Furnizare Transilvania Nord. În cazul în care veți constata că există oferte mai bune decât cele ale Electrica Furnizare, dacă acestea corespund din punct de vedere tehnic și calitativ, vă rog să luați în considerare lansarea unei proceduri de achiziție a serviciilor de furnizare a energiei electrice. Solicit acest lucru deoarece, din ce am constatat, la ora actuală există furnizori pe piață care au prețuri mai mici decât Electrica Furnizare Transilvania Nord și deja o serie de administrații locale au achiziționat de pe piață energie la preturi cu până la 27% mai mici. În contextul în care instituția primăriei s-ar asocia cu celelalte instituții aflate în subordine sau coordonare (școli, regii, companii, spitale etc.), cred că s-ar putea obține un preț mult mai bun decât prețul practicat de Electrica Furnizare, iar economia la bugetul local ar fi importantă. În cazul în care ați făcut deja o asemenea analiză, vă rog să îmi comunicați care este concluzia acesteia", a scris Bîldea.

Răspunsul a venit luni. Într-un document semnat de directorul tehnic al primăriei, Virgil Poruţiu, se arată că, de la 1 martie, furnizorul de energie electrică al obiectivelor municipalităţii va fi compania RCS&RDS.

„În perspectivă se analizează forma juridică în care va fi posibilă asocierea şcolilor şi serviciilor de interes local în vederea organizării unei proceduri comune de achiziţie publică", se mai arată în comunicat.

Image and video hosting by TinyPic

Pentru schimbarea furnizorului, documentaţia a fost realizată de Direcţia Tehnică internă. Primăria a făcut o mică economie, prin procedura de licitaţie: estimarea costului anual cu consumul era de 1.751.367,66 lei, iar cea pentru care s-a semnat contractul, de 1.738.328,75 lei, ceea ce înseamnă că peste 13.000 de lei rămân în conturile municipalităţii. Asta în condiţiile în care consumul estimat pentru clădirile primăriei şi pentru iluminatul public este de 12.726,05 MW.

Municipalitatea a lansat în decembrie o procedură de achiziţie publică în vederea realizării caietului de sarcini pentru o altă licitaţie privind achiziţia de energie de pe piaţa iberă, în care să fie cuprinse toate instituţiile şi companiile din subordine. A câştigat asocierea Universitatea Tehnică - Centrul de Resurse pentru Eficienţă Energetică, cu o valoare a ofertei de 47.149,83 lei fără TVA. Principalul obiectiv al acestui contract va fi însă autorizarea ca manager energetic pentru localitatea Cluj-Napoca (obligație conform Legii Energiei), colectarea datelor de consum din obiectivele la care energia electrică este achitată din buget local, analiza acestor date și formularea unor priorități de investiție pe baza lor.

Ce trebuie să știi despre schimbarea furnizorului de energie electrică

Şi consumatorii casnici pot să îşi schimbe furnizorul de energie electrică. Iată câteva informaţii despre procedură:

  • se realizează conform "Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrică de către clientul final", aprobate prin Ordinul președintelui ANRE nr. 105/2014
  • nu presupune înlocuirea contorului sau modificarea instalaţiei de racordare și nu implică niciun cost suplimentar de conectare sau contractare
  • poate duce la scăderea preţului energiei electrice pentru beneficiar, datorită faptului că poate beneficia de un preț mai mic pentru energia electrică activă comparativ cu prețul plătit către actualul furnizor, acest lucru înseamnă o valoare mai mică a facturii pentru energia electrică furnizată.

 

Comenteaza