Primarul Emil Boc, acuzat că a abandonat metroul de Cluj. "O abordare cu totul şi cu totul diletantă"

Primarul Emil Boc, acuzat că a abandonat metroul de Cluj. "O abordare cu totul şi cu totul diletantă"

Preşedintele PSD Cluj, Horia Nasra, susține că Emil Boc ar fi neglijat proiectul metroului din Cluj, că nu și-ar fi respectat promisiunile ce privesc infrastructura şi că nu ar fi luat în seamă proiectele propuse de social-democraţi pentru Cluj-Napoca.

În cadrul primei conferinţe de presă din 2019, preşedintele Horia Nasra, deputat, şi consilierul local Dan Morar au contestat modul în care primarul Clujului tratează proiectele de infrastructură.

Liderul PSD Cluj susţine că se aştepta la paşi concreţi din partea lui Emil Boc în vederea introducerii metroului în Cluj şi îl acuză pe primar de abandonarea acestuia, având în vedere că proiectul pentru metrou este încă în stadiul de studiu de prefezabilitate şi nu a înaintat prea mult în 2018.

“În decursul acestui an, eu mă aşteptam să facă ceva concret. Eu cred că dumnealui a îngropat proiectul. Este inadmisibil ca pentru un an de zile să spui că susţii un proiect de o asemenea anvergură, dar să ai o abordare cu totul şi cu totul diletantă. În primăvara anului trecut, eu m-aş fi aşteptat să vedem cine sunt japonezii ăştia. Există, nu există? Să vedem exact în ce constă acest interes. E o modalitate total neprofesionistă cu care a tratat acest subiect. Emil Boc omoară proiectul “metrou Cluj” prin faptul că nu comunică cu primarii din comunele limitrofe, pentru că este demagog şi nu vine cu japonezii, americanii sau cu cei anunţaţi anul trecut; pentru că nu face acea comisie specială formată din consilieri locali, din ingineri proiectanţi, din geologi, din arhitecţi, care să se ocupe şi care să viziteze reţele de metrou similare. Este singurul proiect mare care poate decongestiona traficul din Cluj în următorii 20-30 de ani”, a declarat Nasra în cadrul unei conferinţe de presă la sediul PSD Cluj.

Primarul Emil Boc declara, în aprilie 2018, la Realitatea FM că de metroul de la Cluj sunt interesați investitori din Japonia. ”Avem niște japonezi interesați să poarte o discuție cu primăria pe tema metroului. Ne-au trimis o scrisoare de intenție, i-am invitat la o discuție, dar este una pe termen lung, 10-15 ani”, afirma Emil Boc.

Japonezii nu au venit până acum, însă primăria a făcut, totuşi, anul trecut primul. Municipalitatea a trimis către SICAP (Sistemul Informatic Colaborativ pentru Achizițiile Publice) la începutul lunii noiembrie documentația pentru licitația privind realizarea studiului de prefezabilitate al proiectului.

Nasra despre "promisiunile mincinoase"  ale primarului

Preşedintele PSD Cluj l-a acuzat pe Emil Boc de promisiuni mincinoase şi a cerut o mai mare deschidere a primarului faţă de politicienii din Cluj: “S-a promis pasarela Tăietura Turcului – Tudor Vladimirescu. Nu mai ştiu nimic de ea. Din 2016 s-au promis pasajele Mărăşti, Tăietura Turcului. Sunt pe undeva realizate? Nu sunt. A promis asfaltarea a 400 de străzi. Unde sunt? Avem foarte multe proiecte. Primăria şi Consiliul Judeţean le prezintă în conferinţe de presă, prin comunicate de presă, dar faptic nu se întâmplă nimic”.

“Noi suntem deschişi dialogului, dar dacă domnul primar participă la anumite emisiuni singur şi monologhează şi refuză orice dialog, cu oricine din societatea politică, normal că nu poţi să rezolvi problemele de infrastructură din Cluj-Napoca”, a precizat Horia Nasra.

Probleme cu proiectele finanţate de Guvern

Liderul PSD Cluj a condamnat faptul că nu au fost modernizate Podul Garibaldi şi Podul Porţelanului, pentru care Guvernul PSD a alocat fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

De asemenea, consilierul local Dan Morar şi-a exprimat indignarea cu privire la faptul că proiectele propuse de PSD Cluj care s-au regăsit în bugetul municipalității din 2018 nu au fost finalizate. “Niciun proiect din cele 19 ale PSD-ului acceptate în bugetul primăriei nu au fost realizate”, a susţinut Morar.

Cele 19 propuneri pe care PSD Cluj spune că primăria le-a acceptat, dar nu le-a realizat:

  • Realizarea unor pasaje pietonale subterane, pe modelul celor existente în oraşele occidentale aglomerate, în intersecţiile intens circulate, aşa cum sunt, spre exemplu, cele din P-ţa Mihai Viteazu, P-ţa Lucian Blaga, P-ţa Avram lancu sau P-ţa Mărăşti.
  • Demararea unei analize in vederea cumpărării/preluării platformei C.U.G., în scopul construirii unui centru de afaceri, vama liberă etc.
  • Lărgirea str. Mărginaşă prin expropriere atât în partea de jos, lângă USAMV, cât şi în partea de sus, cu ieşire directă pe str. Pajiştei. Astfel se poate lega cartierul Zorilor de Calea Mănăştur.
  • Amenajarea Izvorului Sfântului loan, a podeţului şi a zonei adiacente.
  • Reabilitarea tuturor busturilor (inclusiv a soclurilor) şi a monumentelor deteriorate din zona centrală a oraşului, cu relevanţă pentru istoria şi cultura naţională, în contextul Centenarului Marii Uniri. Spre exemplu, bustul poetului Octavian Goga (înrolat voluntar în Primul Război Mondial şi susţinător fervent al Marii Uniri), amplasat în Parcul Central, se sprijină pe un soclu pe care se distinge, încă, numele poetului Lucian Blaga.
  • Identificarea unor terenuri pentru realizarea de parcări tip „park and ride" şi demararea procedurilor de achiziţionare a acestora, spre exemplu, lângă viitoarea Centură de Sud.
  • Îngradirea parcurilor pentru copii de pe raza municipiului Cluj-Napoca şi implementarea unui sistem de supraveghere video în acestea, în vederea creşterii siguranţei celor mici.
  • Construirea şi igienizarea toaletelor publice în toate cartierele oraşului.
  • Realizarea unei treceri de pietoni pe strada Teodor Mihaly, în momentul de faţă existând o trecere la doi kilometri.
  • Realizarea de treceri de pietoni pe traseul gară-autogară, în acest moment fiind inexistente trecerile de pietoni la intersecţia podului cu inelele ocolitoare, în ciuda faptului că circulaţia pietonală e intensă.
  • Amenajarea unei zone comerciale (chioşcuri pentru comerţ stradal) în jurul Cluj-Arena, compatibilă funcţional şi estetic cu locaţia.
  • Alocarea sumei de 700.000 RON pentru lucrări de reparaţii/reamenajare a clădirii Casei de Cultură a Studenţilor, deţinută de Primăria Cluj-Napoca, având în vedere că această clădire-simbol a oraşului nu a mai beneficiat de fonduri în acest sens de o perioadă îndelungată de timp, dar şi faptul că măsura este oportună în contextul reamenajării întregii Pieţe Lucian Blaga.
  • Intervenţii specializate la platforma de depozitare a gunoaielor Pata Rât, în vederea combaterii rozătoarelor şi a păsărilor care se hrănesc de acolo, ţinând cont de faptul că păsările migrează cu uşurinţă, riscând să pună în pericol sănătatea locuitorilor municipiului.
  • Dotarea fiecărui sediu al Primăriei, care are ghişee pentru public, cu un xerox la care să aibă acces, contra-cost, orice cetăţean.
  • Amplasarea în zona centrală, în perioada primăvară-toamnă, a unui sistem de parcare pentru motociclete şi scutere, pe modelul marilor capitale europene.
  • Asumarea publică de către primarul Emil Boc a rezolvării dificile a elevilor de la şcoala „Iuliu Haţieganu", situaţie reclamată de mai bine de patru ani, prin rezolvarea problemei juridice a terenului şcolii şi demararea unei construcţii de două-trei etaje destinate sălilor de clasă şi două-trei niveluri de parcare subterană, în cazul în care negocierile în vederea achiziţionării clădirii limitrofe unitaţii de învăţământ vor eşua.
  • Prezentarea punctuală a modului în care a fost respectat planul de investiţii pentru anul 2017, prin menţionarea fiecărui punct din listă cu status.
  • Detalierea proiectului Cluj Innovation City (total sume cheltuite până în prezent, total fonduri necesare pentru finalizarea proiectului)

Articol de Claudiu Pop

Comenteaza