Video Foto Proiectele mari ale Clujului costă 1,5 miliarde de euro. Clujenii, invitaţi să stabilească priorităţile (Banca Mondială)

Proiectele mari ale Clujului costă 1,5 miliarde de euro. Clujenii, invitaţi să stabilească priorităţile (Banca Mondială)

Clujenii sunt provocaţi să aleagă cele mai importante investiții pentru județ, în cadrul unei campanii a Băncii Mondiale, intitulată "Alege prioritățile orașului tău”.

Valoarea estimată a proiectelor Clujului - 1,5 miliarde euro

"Clujul și zona metropolitană au proiecte cu un buget mai mic și investiții mai diversificate. Peste 50% din suma proiectelor propuse merge pe infrastructură rutieră și de sănătate, urmând ca restul proiectelor să fie pentru centură, transport public, aeroport, infrastructură culturală și de afaceri", se arată pe site-ul citat. 

  • Autostrada Transilvania (tronsoane Nădășelu - Mihăiești și Topa Mică - Zimbor) - 200 mil. euro 
  • Spitalul Regional Cluj-Napoca - 377 mil. euro 
  • Construirea Centrului Cultural Transilvania - 65 mil. euro 
  • Electrificarea și modernizarea căii ferate Cluj - Episcopia Bihor - 477 mil. euro 
  • Drumul de legătura A3 - DN1 (Tureni) - 30 mil. euro 
  • Construcția unui centru expozițional - 25 mil. euro 
  • Construcția unui spital monobloc de pediatrie - 60 mil. euro 
  • Trenul metropolitan Nădășelu - Dej - 25 mil. euro 
  • Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Avram Iancu - 125 mil. euro 
  • Drumul TransRegio Feleac (Centura Cluj Sud: Gilău - Apahida) - 150 mil. euro 

Proiectele mari ale Clujului costă 1,5 miliarde de euro! Clujenii, invitaţi să stabilească priorităţile (Banca Mondială)

Un proces de consultare unic pentru orașele din România și pentru prioritățile lor de dezvoltare: 41 de municipii, 372 de proiecte strategice și 72 de miliarde de euro.

Conform Băncii Mondiale (BM), cele mai mari opt orașe din România concentrează 22% din populație și generează 53% din produsul intern brut al țării. Este clar că pentru a atinge un anumit nivel de dezvoltare, pentru a crește economic ca țară, trebuie să încurajezi și să stimulezi comunități și orașe.

Provocǎrile sociale și economice curente cer soluţii rapide și directe. Doar prin niveluri nou-definite de putere pentru orașe și cetǎţeni putem sǎ gǎsim aceste soluţii. Orașele trebuie sǎ clǎdeascǎ o viziune care să își aibă rădăcina în caracterul lor distinct și sǎ caute o versiune unicǎ a propriei existenţe.

În acest sens, BM și UrbanizeHub România, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice subnaționale, au identificat o serie de proiecte cu impact metropolitan pentru București și pentru cele 40 de reședințe de județ.

Cetățenii și actorii locali sunt invitați, în perioada 22 ianuarie – 22 martie, să ierarhizeze proiectele din orașele lor, în funcție de importanța acestora pentru comunitatea locală. 

Votează prioritățile orașului tău, AICI!

Comenteaza