Răsare soarele la CMID? Se caută constructor pentru terminarea lucrărilor aferente zonei tehnice

Răsare soarele la CMID? Se caută constructor pentru terminarea lucrărilor aferente zonei tehnice
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj anunţă demararea procedurii de atribuire a contractului de lucrări pentru continuarea şi terminarea lucrărilor aferente zonei tehnice a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID).

În acest sens, în urma avizului favorabil al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, reprezentanţii forului administrativ judeţean au publicat pe SEAP documentaţia de atribuire a contractului vizând proiectarea şi execuţia acelor lucrări.

Obiectul contractului constă în continuarea şi terminarea lucrărilor aferente zonei tehnice a CMID, cunoscute şi ca „fidic galben", care constau în realizarea unei staţii de sortare şi a unei staţii de tratare mecano-biologică, respectiv în construirea drumurilor din incintă, a unor platforme, reţele şi împrejmuiri.

În mod concret, în cadrul staţiei de sortare vor fi ridicate o hală de sortare cu o suprafaţă de 5.040 mp şi o hală de depozitare temporară de 560 mp, în timp ce în cadrul staţiei de tratare mecano-biologice vor fi amenajate o zonă de recepţie deşeuri în suprafaţă totală de 1534 de mp, o zonă de pre-tratare/ tratare mecanică de 1.410 mp deservită de două unităţi de tratare a aerului poluat pentru reţinerea prafului şi două biofiltre pentru dezodorizare, alături de o platformă de compostare/ tratare biologică de 11.300 mp, o zonă de rafinare de 347 mp, respectiv o clădire administrativă de 83 mp.

Valoarea estimată fără TVA a acestui contract este de 35.509.541,84 lei, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut, termenul limită de depunere a ofertelor fiind data de 18 noiembrie, la ora 9:00.

Oficialii CJ Cluj precizează că în ceea ce priveşte edificarea Depozitului ecologic de deşeuri şi a facilităţilor conexe, ca parte integrantă a CMID, documentaţia de atribuire a acestui contract este în curs de finalizare, urmând a fi încărcată în SEAP şi transmisă spre validare către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice în cursul săptămânii viitoare.

SMID - proiect "blestemat": s-a lovit de obstacole peste obstacole

Proiectul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) a fost demarat în 2010, în timpul mandatului de preşedinte al CJ al lui Alin Tişe, însă de-a lungul timpului s-a lovit de nenumărate obstacole, legate mai ales de construirea celui mai important obiectiv, Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de pe teritoriul comunei Feleacu.

Ridicarea acestui centru a început prost încă din 2010, când a fost organizată prima licitaţie pentru selecţia constructorului. Rezultatele acesteia, organizată la începutul anului 2011, au fost contestate atât la CNSC, cât şi în instanţă, ceea ce a dus la o întârziere de peste un an.

În cele din urmă, în 2012, noul câştigător al contractului de execuţie a fost anunţat consorţiul de firme având ca lider societatea Confort din Timişoara, societate ce a intrat rapid în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma italiană Atzwanger.

În februarie 2013, asocierea condusă acum de Atzwanger a subcontractat lucrarea către o altă asociere de firme condusă de Napoca Construcţii, iar în toamna aceluiaşi an echipa de implementare a proiectului a avut primele suspiciuni cu privire la alunecarea digului care trebuia să susţină celula de depozitare a deşeurilor. Firmele constructoare, respectiv Atzwanger, ca lider, şi Napoca Construcţii, ca subcontractor, au reclamat greşeli de proiectare, însă acestea au fost respinse de proiectant.

În ianuarie 2014, oficialii CJ Cluj au constatat că constructorul ar fi excavat o mare cantitate de pământ pe care ar fi transportat-o la Aeroportul Cluj, unde aceeaşi firmă - Napoca Construcţii - avea o altă lucrare majoră, realizarea noii piste a aeroportului.

CJ a făcut în aprilie 2014 o plângere penală pentru furt de pământ şi lucrări neautorizate, care după mai bine de un an de zile, în iulie 2015, s-a concretizat într-un dosar penal, urmând ca procurorii şi poliţiştii să investigheze ce s-a întâmplat în acest caz.

De asemenea, în ianuarie 2015 CJ Cluj a făcut o plângere penală la DNA îndreptată împotriva titularilor contractului de execuţie a CMID, împotriva membrilor asocierii subcontractante, a societăţii care trebuia să supervizeze contractele de lucrări şi a celorlalte persoanele vinovate de săvârşirea unor fapte penale faţă de aspectele sesizate. 

Până la acel moment s-au plătit pentru proiectul centrului de deşeuri circa 62 de milioane de lei din totalul de peste 100 milioane, cât era valoarea întregului contract. De altfel, din toamna anului trecut nu s-a mai lucrat nimic pe şantier, partea celulei de depozitare fiind realizată doar 25%, pe când lucrările la zona tehnică (staţiile de sortare şi de tratare mecano-biologică) sunt finalizate în proporţie de 75%.

Comenteaza