RATUC a devenit istorie

RATUC a devenit istorie
Compania de Transport Public Cluj a fost năşită, ieri, de consilierii locali care au aprobat reorganizarea Regiei Autonome de Transport Urban Călători a Primăriei.

Societatea de transport nou înfiinţată preia cei peste 1.400 de angajaţi ai regiei şi va fi condusă de un Consiliul de Administraţie, numit politic, format din reprezentanţi ai partidelor din forul local dar şi din consilieri locali.

Actualii şefi ai RATUC vor conduce şi noua Companie de Transport Public Cluj pentru înfiinţarea căreia consilierii locali şi-au dat ieri votul în plenul şedinţei ordinare. Proiectul de înfiinţare a acesteia prin organizarea RATUC a fost amendat de Comisia juridică a consilierilor care a făcut o serie de propuneri referitoare la modul de funcţionare a noii societăţi, la conducere şi la componenţa Consiliului de Administraţie (CA). Toate amendamentele au fost acceptate.

Director general a fost nominalizat actualul şef RATUC, Liviu Neag. În Consiliul de Administraţie au fost nominalizaţi şapte membri - patru propuşi de PDL şi câte unul de PSD, PNL şi UDMR. Potrivit voinţei forului local, în CA-ul noii societăţi de transport a primăriei au fost validaţi Liviu Neag, Mihaela Suciu, Loredana Pop, Marcu Valter, Maria Florica Macrea, Vasile Daniel Rad şi Szabolcs Guttmann. Mai precis, apropiaţi ai partidelor din forul local, unii dintre ei cu funcţii publice, alţii cu funcţii în partid, însă toţi, după cum au explicat liderii consilierilor locali, cu exprienţă în gestionarea unei societăţi comerciale. Mandatul acestora va fi de un an de zile. Forul local va fi reprezentat în AGA noii companii de cinci consilieri locali: Florin Gliga şi Constantin Tomoş de la PDL, Ovidiu Chifor - PSD, Dan Tarcea - PNL şi Olah Emese - UDMR.

Acţionar majoritar la noua societate va fi primăria clujeană, capitalul social fiind de 159 de milioane de lei, din care 1 milion de lei vărsaţi în natură, iar restul format din mijloacele fixe. O acţiune la noua companie este 1.000 de lei, deci primăria va avea 159.000 de acţiuni. Din punct de vedere al personalului, nu se schimbă nimic, noua companie preluând angajaţii RATUC, peste 1.400 de oameni.

Transformarea în societatea comercială a regiei de transport a Consiliului Local este gândită tocmai pentru ca aceasta să poată presta servicii de transport în Zona Metropolitană. Administraţia locală a înfiinţat şi o Asociaţie de Transport în Zona Metropolitană din care fac parte, tot începând de ieri când a fost acceptată şi comuna Feleacu, şase administraţii locale, pe lângă Cluj-Napoca. Asociaţia este o formă juridică gândită pentru a putea atragem fonduri europene în direcţia modernizării şi extinderii transportului în comun. SA-ul de transport a fost înfiinţat pentru a putea opera curse în cele şase comune parte a asociaţiei, Floreşti, Baciu, Apahida, Chinteni, Ciurila şi Fleacu.

Cum stă financiar fosta regie a primăriei

Potrivit bilanţului pe anul tecut, RATUC a avut venituri totale de peste 105.326.000 lei şi cheltuieli totale de 105.288.000, rezultând un profit brut de 38.000 de lei. Activitatea de exploatare a constat în transport public de călători, ca activitate de bază, deţinând o pondere de 94,57% şi activităţi diverse în proporţie de 5,43 %. Pentru deservirea activităţii de bază regia a exploatat un parc mediu de mijloace de transport public format din 190 de autobuze, 96 troleibuze şi 35 de tramvaie. Activităţile diverse au constat în reclamă şi publicitate pentru terţi, reparaţii şi întreţinere clădiri şi instalaţii, reparaţii auto şi inspecţii tehnice pentru terţi, confecţii şi recondiţionări piese de schimb, rebobinări motoare electrice, diverse confecţii metalice, examinări psihologice pentru terţi, comerţ cu amânuntul la bufetele din incintă, vânzări materiale rezultate din casări. În 2012, regia a transportat peste 137 de milioane de călători din care 13,6% cu bilete, 84,4% cu abonamente, 1,9 % curse speciale şi 0,06% călători rauduloşi depistaţi. Totalul creanţelor la finalul anului trecut au fost de peste 8,4 milioane de lei iar al datoriilor de peste 32 de milioane de lei, din care credit pe termen lung, peste 15,8 milioan de lei. RATUC a contactat o linie de credit de la BCR de peste 8 milioane de lei pentru efectuarea la timp a plăţilor. Regia are peste 1.400 de salariaţi iar salariul mediu brut lunar este de peste 2.400 de lei.

 

Comenteaza