Reguli pentru viaţa de apoi: morminte cu “etichetă” şi amenzi pentru ţinută sumară

Reguli pentru viaţa de apoi: morminte  cu “etichetă” şi amenzi pentru ţinută sumară
Administraţia locală a pus la punct un nou regulament pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor din oraş. Materialul va fi dezbătut de consilierii locali la şedinţa ordinară de astăzi.

Ultimele modificări ale regulamentului pentru cimitire s-a făcut în mandatul administraţiei Apostu şi au vizat stoparea speculei cu locuri de veci prin introducerea unor prevederi privind transcrierea locurilor de veci nu prin donaţie ci prin succesiune. Opoziţia din forul local spune, după o primă lectură, că noul regulament propus nu seamănă cu niciunul din ţară şi că ar avea şi o componentă cu dedicaţie care bate înspre "rezervarea" Cimitirului Central pentru etnicii maghiari.

Activitatea de organizare şi funcţionare a cimitirelor este reglementată prin două hotărâri de Consiliu Local, HCL nr. 158 din 2008, modificată prin HCL nr. 75 din 2010. Noul regulament propus de Direcţia Tehnică prin Serviciul Administrare Cimitire aduce elemente noi pe partea de drepturi şi obligaţii ale beneficiarilor de concesiuni pentru locuri de veci, inclusiv să-şi marcheze numele, în calitatea de titular al concesiunii, dar şi sancţiuni, aplicabile la călcarea pe morminte, la accesul cu animale de companie sau ţinută sumară până la producerea de zgomot, consumarea de alcool sau nerespectarea condiţiilor de executare a monumentelor funerare. Sancţiunile sunt de la 300 până la 1.600 de lei. De asemena, conţine pevederi pentru conservarea cimitirului central unde există peste 300 de monumente funerare aflate pe lista monumentelor istorice. Cimitirul central trebuie să primească plăcuţa de monument istoric, iar administraţia şi beneficiarii au fixate obligaţii de consevare a monumentelor din acest cimitir.

Potrivit referantului care însoţeşte proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi, noul regulament pentru cimitire vine în întâmpinarea solicitărilor şi nevoilor reale ale cetăţenilor şi permite administraţiei să răspundă motivat şi cu celeritate solicitărilor cetăţenilor.

Unul dintre liderii consilierilor locali USL, Claudia Anastase, a menţionat că noul regulament nu seamănă cu niciunul din ţară şi chiar trezeşte suspiciuni că este făcut cu dedicaţie pentru o anumită etnie. "În primul rând lipseşte o fundamentare clară a noului regulament de compartimentul de specialitate. Se spune că răspunde necesităţilor cetăţenilor dar nu se înţelege cum. Nu poţi prezenta un material fără să aduci argumente în sprijinul său. Cu siguranţă vom face propuneri după discuţiile de mâine (astăzi - n.red.) din comisii. Poate chiar va fi necesară amânarea discutării unui asemena proiect până când se lămuresc toate chestiunile" a spus Anastase, tocmai pentru ca forul local să nu întărească suspiciunile deja vehiculate în presă că cimitirul central va fi rezervat doar pentru o anumită comunitate.

Viceprimarul Ana Horvath nu a dorit să dea nicio declaraţie referitoare la noul regulament propus pentru cimitire, deşi activitatea care ţine de această latură se află în subordinea sa. Omul său în relaţia cu presa, Zoltan Kinizsi a precizat că sunt într-o şedinţă motiv pentru care nu se pot face precizări legate de noul regulament propus pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor din oraş.

Liderul consilierilor PDL, Radu Moisin, a afirmat că nu a citit noul regulament, motiv pentru care nu poate preciza nici ce aduce nou, nici de ce este necesar. "În timpul mandatului meu la Primărie a fost nevoie de o modificare a regulamentului pentru cimitire, în sensul stopării speculei cu locuri de vechi. Prevederile adoptate au restrâns vânzările locurilor de veci. În privinţa investiţiilor pe care primăria trebuie să le facă în toate cimitirele din subordine, pot spune că în ultima vreme s-a investit în cimitirul de pe strada Pometului. În cimitirul central sau cel din Mănăştur este foarte dificil de făcut amenajări pentru că acestea sunt deja configurate. Vom avea un cimitir model în Borhanci, pentru că acesta va fi făcut de la zero", a menţionat Moisin.

În primăvară, oficialii primăriei declarau că se lucrează la elaborarea unui nou regulament pentru cimitire. "Sunt cerinţe noi, pe care le impune legea. Să avem un punct de informare, instalaţii de răcire în capelă şi alte dotări de cimitir-parc. Noi vrem să ne adaptăm cerinţelor şi vom interveni în cimitirele pe care le administrăm. În prezent, în oraş mai avem trei cimitire private, în zona Căii Baciului şi două în Mănăştur. Acestea vor trebui, de asemenea, să respecte noile cerinţe", susţineau aceştia.

Primăria clujeană administrează în acest moment patru cimitire - Central, de pe strada Avram Iancu nr. 28, Mănăştur de pe Govora fn, Crişan, de pe strada Mecanicilor nr. 22, şi cimitirul de pe Valea Chintăului, situat pe strada Pomet FN.

 

 

Comenteaza