"Criza gunoaielor". S-a închis rampa de la Pata Rât. Ce soluţie temporară s-a găsit

După ce luni firma Salprest Rampă a notificat Primăria Cluj-Napoca că nu mai poate depozita deşeuri menajere pentru că a fost depăşită capacitatea de stocare, marţi dimineaţa, la Prefectura Cluj, a avut loc o şedinţă cu factori responsabili de la Garda de Mediu, Ministerul Mediului, Agenţia de Mediu, Primăria Cluj şi CJ Cluj, pentru a se găsi o soluţie de deblocare a situaţiei.


Prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, a declarat, la finalul şedinţei de marţi dimineaţa, că oficialii de la instituţiile de protecţie a mediului au fost de acord să se deblocheze un depozit autorizat temporar lângă vechea rampă, dar au pus şi o condiţie.

Potrivit prefectului, aceştia au cerut ca cei 170.000 de metri cubi de deşeuri care au fost depozitaţi peste capacitatea vechii rampe să fie neutralizaţi până pe 15 iulie anul curent.

Această nouă rampă, autorizată temporar,t ar putea prelua 42.000 de metri cubi de gunoaie. Dacă şi această groapă va fi umplută până la data de 15 iulie, soluţiile pentru depozitarea în continuare ar fi două, potrivit preşedintelui interimar al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

„Ar fi varianta să terminăm prima celulă de depozitare de la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor sau , dacă acest lucru nu va fi posibil, să cerem noi înfiinţarea unei rampe temporare de depozitare până la finalizarea centrului ecologic", a afirmat Vakar Istvan.

Preşedintele interimar al CJ Cluj mai spune că în acest moment nu există nici un motiv pentru care gunoaiele să nu fie depozitate în rampa temporară cu capacitatea de 42.000 de metri cubi.

Cu toate acestea, marţi în jurul prânzului, reprezentanţii celor două firme care colectează gunoiul menajer nu ştiau ce vor face cu gunoaiele.

Directorul firmei Rosal Cluj, Sergiu Hossu ne-a declarat că pe sectorul în care operează firma Rosal au fost adunate deşeuri menajere în camioanele speciale dar nu au fost transportate iar o parte din gunoaie au rămas neridicate de la cetăţeni. Acesta a mai spus că aşteaptă veşti de la proprietarul rampei pentru a vedea dacă şi unde se vor putea duce gunoaiele.

Ioan Zlati, directorul firmei Brantner Vereş, celălalt operator care ridică gunoiul menajer din municipiu, a declarat şi el pentru Ziua de Cluj că autospecialele firmei au fost încărcate dar nu ştie încă unde va duce deşeurile colectate şi că aşteaptă o soluţie de la proprietarul rampei şi de la autorităţi.

Reprezentantul Salprest Rampă (proprietarului rampei de gunoi), Adriana Vădean, a afirmat deasemenea marţi, în jurul prântului, că se află la Primăria Cluj unde discută cu reprezentanţii municipalităţii clujene şi că va vorbi cu noi după ieşirea de la primărie. Ulterior nu a mai răspuns la telefonul mobil. Şi nici altcineva de la sediul firmei.

Nici primăria Cluj-Napoca nu a comunicat mai mult pe această temă, deşi Biroul Mass Media anunţase că instituţia va da un comunicat de presă. Potrivit mediafax.ro, primarul Emil Boc a declarat că "cel mai important mesaj este că locuitorii municipiului Cluj-Napoca şi cei din judeţ vor avea gunoaiele ridicate".

Primarul Emil Boc a mai spus, citat de mediafax.ro, că toţi cei care au depozitat deşeuri pe rampa de la Pata Rât, nu pe rampa temporară, trebuie să le ducă la noul depozit care se construieşte de către CJ Cluj sau în altă parte.

Marea problemă este pe banii cui vor fi transportate aceste gunoaie? Aici ar trebui să cadă de acord proprietarul rampei şi primăriile care au depozitat acolo gunoaiele. Există riscul ca locuitorii Clujului să mai plătească încă o dată din banii lor transportul acestora?

Rămâne de văzut. Primarul Emil Boc a participat şi el la şedinţa de la Prefectura Cluj, iar problema pare a fi conştientizată de autorităţile locale.

La o discuţie privind bugetul din 2015, Emil Boc a menţionat că municipalitatea trebuie să aloce fonduri suplimentare care să permită în orice moment să existe fonduri pentru eventualele probleme care ţin de rampa de gunoi sau de costurile suplimentare pe care închiderea acestui punct le-ar putea provoca. De asemenea, edilul a menţionat că spera să aiba parte de sprijin din partea autorităţilor centrale şi ca acestea să fie înţelegătoare.

UPDATE ora 17,40

Directorul societăţii Brantner Vereş a declarat că firma a început să transporte gunoiul menajer către noua rampă cu capacitatea de 42.000 de metri cubi, după ce camioanele au stat încărcate ore bune, în aşteptarea unei soluţii, după închiderea vechii rampe.

 

 

 

Comenteaza