Se dă startul lucrărilor pentru Oraşul Comoară. Circulaţia va fi restricţionată

Se dă startul lucrărilor pentru Oraşul Comoară. Circulaţia va fi restricţionată
Luna octombrie aduce începerea lucrărilor de modernizare a căilor de acces spre centrul istoric al oraşului. Patru artere vor scăpa de gropi, crăpături şi borduri desprinse, după ce a fost desemnat în instanţă câştigătorul contractului pentru lucrări.

Patru artere din centrul istoric vor scăpa de gropi, crăpături şi borduri desprinse, după ce a fost desemnat în instanţă, la sfârşitul lunii septembie, câştigătorul contractului pentru lucrări de modernizare.

Marţi au fost demarate lucrările la proiectul „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acces spre centru", I. C. Brătianu fiind prima stradă din acest proiect, urmând să fie reabilitate şi alte trei artere importante din centrul oraşului: Memorandumului, Calea Moţilor şi Avram Iancu. În perioada lucrărilor, se va închide circulaţia autovehiculelor şi se vor desfiinţa parcările aferente zonei.

Concomitent cu lucrările de modernizare, se vor efectua şi cele de înlocuire a reţelei de gaze naturale şi de realizare a canalizaţiei subterante pentru relocarea cablurilor aeriene în subteran.
Lucrările se vor termina la finalul lunii noiembrie, în funcţie şi de condiţiile meteorologice.

În prima etapă se va închide tronsonul cuprins între străzile Baba Novac şi Hermann Oberth şi se va restricţiona accesul dinspre Piaţa Ştefan cel Mare, iar în etapa a doua se va închide restul arterei, până la strada Universităţii. Toate restricţiile de circulaţie vor fi semnalizate prin indicatoare rutiere, anunţă reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

În proiectul „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acces spre centrul istoric" sunt cuprinse străzile Memorandumului, Moţilor, Avram Iancu şi I. C. Brătianu. Licitaţia pentru proiect a fost iniţial câştigată de societatea Viarom Construct, cu o ofertă de 16,9 milioane de  lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), sumă cu 7,3 milioane mai mică decât valoarea estimată a proiectului, de 24,2 milioane de lei, fără TVA, însă a fost contestată.

Pentru această licitaţie au fost depuse cinci oferte, însă doar două au fost admisie. Au concurat Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări (ARL) Cluj, Viarom Construct, Construct Perom, respectiv asocierile Diferit - Kiat Group Construct şi SCC Napoca - Imob Lux Construct.

Oferta celor de la Napoca - Imob Lux Construct a fost respinsă ca inacceptabilă din cauza nerespectării prevederilor hotărârii de guvern nr. 925/2006 (garanţia de participare a fost emisă pentru ofertantul SCC Napoca, fără a reflecta faptul că ofertant este asocierea Napoca SA cu Imob Lux Construct). Ofertele firmelor ARL Cluj şi Construct Perom au fost respinse, de asemenea, din cauza nerespectării cerinţelor caietelor de sarcini.

Criteriul de atribuire al licitaţiei a fost preţul cel mai scăzut, aplicat doar asupra ofertelor admisibile. Astfel, au fost luate în calcul doar Diferit - Kiat Group Construct, cu o ofertă de 19,7 milioane de lei, fără TVA, şi Viarom Construct, cu 16,9 milioane, fără TVA, ultima fiind declarată drept câştigătoare.

După primele rezultate, Diferit a depus o contestaţie, în urma căreia Consiliul Naţional pentru Soluționarea Contestațiilor a dispus anularea rezultatului licitației adjudecate către Viarom Construct, însă primăria s-a adresat instanţei clujene pentru a decide situaţia.

În 23 septembrie, magistraţii au hotărât anularea deciziei Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) prin care a fost anulat rezultatul licitației pentru reabilitarea celor patru străzi din oraș. În consecinţă, firma care a fost desemnată de primărie, Viarom, a fost declarată câştigătoare.

Străzile în cauză au suferit în ultimii ani doar lucrări de întreţinere, altfel spus de plombare, dar nu şi de modernizare. Pe Memorandumului nu s-au mai realizat lucrări din 1998, însă şi atunci modernizarea a vizat doar o anumită porţiune. 

Primăria este obligată să grăbească aceste lucrări, pentru că anul viitor oraşul va fi Capitală Europeană a Tineretului, însă noul titlu onorific ar putea găsi municipiul paralizat de lucrări. Având în vedere faptul că durata de execuţie a proiectului este de 14 luni, există mari şanse ca 2015 să prindă centrul oraşului în pline lucrări de modernizare.

Comenteaza