Sindicaliştii din administraţia publică nu se lasă: pregătesc greva generală

Sindicaliştii din administraţia publică nu se lasă: pregătesc greva generală
Exasperaţi de indolenţa Guvernului României, care a rămas rece la solicitările şi doleanţele exprimate de funcţionarii din administraţia publică, sindicaliştii se pregătesc să declanşeze greva generală pe termen nelimitat.

În acest sens, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Federaţia Sindicatelor din Administraţia Locală (SED LEX), Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică (PUBLISIND) şi Federaţia Sindicatelor Pro Administraţie din România (FSPAR) s-au coalizat şi au încheiat un protocol de colaborare pentru organizarea în comun a acţiunilor de protest în vederea soluţionării revendicărilor salariaţilor din administraţia publică locală, cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sectorul bugetar.

Astfel, miercuri a avut loc o întâlnire a preşedinţilor acestor federaţii, ocazie cu care s-a notificat Guvernul, solicitând respectarea procedurilor legale privind organizarea concilierii în vederea soluţionării revendicărilor.

"Guvernul României prin nepăsarea şi indiferenţa manifestate faţă de problemele salariaţilor din administraţia publică locală a reuşit să unească organizaţiile sindicale din acest sector de activitate! Situaţia disperată în care se află aceşti salariaţi i-a determinat pe mulţi dintre ei să ia decizia de a recurge la o formă de protest extremă - greva foamei în faţa Guvernului României", susţin liderii federaţiilor. 

Revedicările sindicaliştilor vizează corelarea prevederilor Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice cu legislaţia specifică funcţiei publice şi legislaţia muncii, respectiv punerea în aplicare a acesteia în regim de urgenţă în 2015. De asemenea, ei cer reacordarea drepturilor suspendate, precum plata orelor suplimentare, a premiilor şi a salariilor de merit, alături de cea a drepturilor abrogate, cum ar fi acordarea celui de-al 13-lea salariu şi prima de vacanţă. Nu în ultimul rând, vor dreptul la negociere colectivă.

În cazul în care nu se va ajunge la un acord privind revendicările federaţiilor semnatare, în termenele prevăzute de Legea dialogului social, organizaţiile vor proceda la organizarea şi declanşarea grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică locală din România.

Conflictul colectiv de muncă a fost declanşat în ianuarie, membrii FNSA înştiinţând Guvernul României despre acest lucru, iar la sfârşitul lunii a fost organizată prima formă de protest, o grevă de avertisment care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora de pe întreg teritoriul ţării. La sfârşitul lui aprilie a fost organizată o grevă generală, de o zi, iar la finele lunii mai un miting la Bucureşti.

Comenteaza