Soluţia prefecturii pentru Palocsay

Soluţia prefecturii pentru Palocsay
Oficialii de la Cluj ai Guvernului susţin şi cercetarea clujeană dar şi foştii proprietari care îşi cer înapoi terenurile din fosta livadă Palocsay.

Prefectura clujeană a militat la Bucureşti prin-o serie de adrese transmise în ultima perioadă pentru ştergerea datoriilor de peste 6 milioane pe care le are Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj. „Avem semnale că se poate, dar procedura mai durează", a declarat subprefectul Mihnea Iuoraş.

Oficialul de la Prefectura Cluj a explicat pentru ZIUA de CLUJ că instituţia susţine atât funcţionarea staţiunii pe amplasamentul actual de 366 de hectare în intravilanul oraşului, dar şi punerea în posesie a foştilor proprietari. Potrivit subprefectului Iuoraş, staţiunea de cercetare ar trebui să treacă fără datorii la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

"După ce angajaţii au protestat în faţa prefecturii pentru că nu şi-au luat salariile de peste un an de zile, noi am cerut Ministerului Educaţiei şi Ministerului de Finanţe să intervină pentru deblocare situaţiei. Să de facă preluarea staţiunii de cercetare de către Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi să se şteargă datoriile de peste 6 milioane de lei pe care această structură le are. Cu Georgescu (Florin, ministrul de Finanţe - n.red) nu se prea poate negocia, dar există posibilitatea ştergerii datoriilor. Se obţine o amistie fiscală pentru că mare parte din sumă o reprezintă penalităţi şi penalităţi la penalităţi. Au mai fost cazuri de acest gen, dar cei de la Finanţe sunt foarte birocratici şi se mişcă mai greu", a menţionat subprefectul de Cluj.

Mihnea Iuoraş a declarat că cercetarea clujeană este foarte importantă şi că, sub umbrela USAMV, există şanse foarte mari de obţinere de bani europeni, asta dacă nu vor mai exista datoriile amintite. Pe de altă parte, subprefectul spune că instituţia susţine şi punerea în posesie a revendicatorilor terenurilor administrate în prezent de staţiunea din Cluj (din fosta livadă Palocsay). "Mare parte a terenului de 366 de hectare este revendicat. Însă nu poţi muta staţiunea de acolo, pentru că acolo există plantele, baza de cercetare. Ceea ce poţi face, dacă oamenii cer terenuri în natură şi aceasta este şi situaţia acestor revendicatori, să le dai un alt amplasament. Adică tot un teren intravilan la aceeaşi valoare. Cum, foarte simplu. Identifici o suprafaţă liberă de sarcini, o introduce în intravilan şi îi pui în posesie, Chiar dacă politica primăriei pe noul PUG este ca intravilanul să nu se mărească, acesta este un caz de maximă importanţă şi s-ar putea pune în practică", a atras atenţia subprefectul clujean.

În ciuda punctului de vedere al prefecturii, Primăria clujeană a înaintat şi ea o adresă prin care cere Parlamentului (Camerei Deputaţilor) şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să modifice anexe din Legea nr. 45/2009 privind organizarea sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi insdustriei alimentare. Adică să treacă în domeniul privat al statului peste 75 de hectare din Trupul Centru Sere al staţiunii de la Cluj, în aşa fel încât să se poată onora sentinţele definitive şi irevocabile obţinute de proprietari, dar şi deciziile luate de comisiile locală şi judeţeană de fond funciar.

"Toate hotărârile judecătoreşti, acţiunile în intanţă şi Hotărârile Comisiei Judeţene de Fond Funciar vizează terenuri situate în zona denumită Trup Centru Sere. Există sentinţe judecătoreşti definitive prin care instanţa dispune restituirea în natură, pe vechiul amplasament a acestor terenuri. Pentru a evita chetuielile de judecată ce cad în sarcina Comisiei Municipale de Fond Funciar , vă solicităm să aveţi în vedere posibilitatea modificării şi completării Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Sişeşti şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturiii industriei alimentare, potrivit anexelor ataşate prezentei (cu suprafaţa totală de peste 75 de hectare la care sunt îndreptăţiţi revendicatorii -n.red.)", se arată în adresele semnate de Boc, viceprimarul Ana Horvath şi secretarul municipiului Aurora Ţărmure.

 

Comenteaza