Spitalul Regional de Urgenţă, în balanţă între Tetarom şi Floreşti

Spitalul Regional de Urgenţă, în balanţă între Tetarom şi Floreşti
Investitorii CBC: imobilul va fi extins, se pretează unei unităţi medicale. Arafat: “Clujul are nevoie de un spital regional de anvergură, care să reunească toate specialităţile.” Tişe: “Dacă vor în continuare spital acolo, foarte bine, ar putea intra într-un parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.”
Clădirea CBC Development din parcul industrial Tetarom I din Cluj-Napoca nu e potrivită în această formă pentru un spital regional de urgenţă, a transmis după prima vizită la faţa locului subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat. De cealaltă parte, investitorii de la CBC Development îşi menţin oferta făcută Consiliului Judeţean (CJ). Omul de afaceri Nicolae Badiu spune că imobilul poate fi extins, astfel încât să se preteze unui spital regional.

Preşedintele CJ, Alin Tişe, a cerut expertiza Ministerului Sănătăţii cu privire la cădirea CBC Development din parcul industrial Tetarom I. Proprietarul clădirii, CBC Development, s-a aliat cu două companii internaţionale, Vamed din Austria şi Manutencoop Facility Management din Italia, şi a propus administraţiei judeţene să intre într-un parteneriat pentru realizarea unui spital regional de urgenţă. “Înainte de a începe orice negociere în acest sens, am ţinut să le cerem celor de la Ministerul Sănătăţii să se pronunţe, pentru că, până la urmă, un astfel de spital va putea funcţiona numai prin circuitul medical administrat de ei. Astfel că, în urmă cu câteva zile, am primit vizita subsecretarului de stat Raed Arafat. Acesta ne-a transmis că în nici un caz clădirea din Tetarom nu e potrivită pentru un spital regional de urgenţă. Nu are capacitatea necesară, nici în ce priveşte fluxul de pacienţi, nici în ce priveşte numărul de paturi sau numărul de secţii medicale. Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai CBC Development, aşa încât au putut să audă şi ei acelaşi lucru”, a spus Alin Tişe.

El a adăugat că, în cel mai bun caz, clădirea CBC ar putea adăposti un centru medical de urgenţă de nivel local. “Dar noi nu suntem interesaţi de aşa ceva. Nu ţine de competenţa noastră, a CJ, să construim un spital local. Noi trebuie să mergem pe proiectul nostru, cel precizat în memorandumul transmis guvernului, de a realiza un centru de urgenţe care să asigure servicii la nivel regional, iar în sensul acesta avem nevoie de un partener care să ne asigure o investiţie de capacităţi mai mari”, a declarat Alin Tişe, pentru ZIUA de CLUJ.

Reprezentantul CBC Development, omul de afaceri clujean Nicolae Badiu, spune că nu există nici un impediment pentru ca actuala clădire din Tetarom să nu poată fi adaptată la cerinţele Ministerului Sănătăţii, astfel încât spitalul regional de urgenţă să poată funcţiona fără probleme. “Pentru un spital regional sunt solicitate în jur de 750-800 de paturi. Noi putem asigura în actuala clădire 400 de paturi şi avem deja un proiect de extindere a clădirii, astfel încât vom mai putea adăuga 400 de paturi. Cred că este un proiect extrem de important şi o oportunitate pe care CJ nu ar trebui să o rateze. I-am cooptat pe cei mai buni specialişti în servicii medicale: Vamed şi Manutencoop Facility Management.

Ei au participat la proiecte de spitale similare în străinătate. Pentru ei nu ar fi nici o problemă să doteze clădirea noastră conform celor mai exigente standarde. De aceea vom menţine oferta lansată CJ. În final, sper că o va accepta, pentru că soluţii mai bune şi mai rapide nu sunt”, a precizat Nicolae Badiu, pentru ZIUA de CLUJ. Omul de afaceri a mai apreciat că pentru un proiect de spital de urgenţă realizat “de la zero”, cum ar fi cel de la Floreşti, costurile şi timpul pierdut ar fi mult mai mari, fiind puţin probabil ca cineva să îşi permită investiţii de sute de milioane de euro. În propunerea avansată administraţiei judeţene de CBC, costurile pentru un spital de urgenţă se ridicau la circa 81 de milioane de euro.

Preşedintele CJ afirmă că, în condiţiile date astăzi, oferta CBC nu va putea fi acceptată. “Ei ne spun că acum am primi un corp de clădire, dar cine ştie când mai fac unul. Nu putem accepta aşa ceva. Trebuie să mergem pe un proiect care să ne asigure toate serviciile medicale implicate într-un spital regional”, a spus Alin Tişe. Acesta a mai precizat că, imediat ce Ministerul Sănătăţii va trimite răspunsul scris cu privire la clădirea din parcul Tetarom I, îi va anunţa oficial şi pe investitori. “Dacă vor în continuare spital acolo, foarte bine, ar putea intra într-un parteneriat cu Ministerul Sănătăţii sau cu altcineva. Să concentreze acolo serviciile medicale de la nivel local. Dar şi pentru asta ar trebui să aibă acordul medicilor din spitale. Pentru că tot cu ei va trebui să lucreze. În ce ne priveşte, am mai spus, nu ţine de atribuţiile noastre să administrăm un spital de factură locală”, a mai declarat liderul CJ Cluj.

În aceste condiţii, ar putea fi continuat proiectul demarat pe amplasamentul din Floreşti. “Cred că vom putea demara licitaţia undeva prin martie, imediat după ce se vor publica normativele Legii parteneriatului public-privat”, a mai afirmat Alin Tişe. El a completat că, în privinţa mutării depozitului de muniţie de pe amplasamentul unităţii militare din Floreşti vizat pentru spitalul regional de urgenţă, s-au găsit soluţii financiare mai ieftine. “Am vorbit la Ministerul Apărării şi ni s-a comunicat că există o tehnică de mutare care ne va costa cam 500.000 de euro şi nu 1.500.000, aşa cum ni s-a spus iniţial. Sper ca o parte din bani să-i asigure Ministerul Apărării, pentru că noi dispunem de 200.000 de euro în buget. În caz contrar, vom împărţi această cheltuială cu investitorul pe are îl vom coopta pentru construcţia spitalului”, a explicat preşedintele CJ.

R. Arafat: “Clădirea CBC nu poate fi decât o soluţie tranzitorie”

Contactat de ZIUA de CLUJ, subsecretarul de stat Raed Arafat a confirmat poziţia Ministerului Sănătăţii: “Clădirea din parcul industrial nu poate înlocui soluţia finală, doritul spital regional. Ea nu poate reprezenta decât o soluţie tranzitorie, dacă se doreşte”, a precizat doctorul Arafat. Potrivit acestuia, motivele pentru care imobilul CBC nu s-ar potrivi unui spital regional sunt numărul mic de locuri, posibilitate redusă de extindere şi probleme cu accesul.

“Pentru spitalul regional de la Cluj sunt prevăzute 700-800 de paturi, dar imobilul care mi-a fost prezentat nu poate acomoda mai mult de 300 şi ceva de paturi. În plus, mai există şi alte proiecte de ordin tehnic, domeniu în care nu sunt specialist. Un spital regional ar trebui să aibă posibilitate de acces facil din mai multe direcţii şi posibilitatea de extindere majoră”, a precizat Raed Arafat. Subsecretarul de stat a explicat problema Clujului din punct de vedere al organizării unităţilor medicale: “Problema Clujului sunt multitudinea de spitale pavilionare. Nu e normal ca toate specialităţile să fie împrăştiate în diverse clădiri aflate la distanţă una de alta. Aşa încât îngrijirea bolnavului este extrem de dificilă. Este şi motivul pentru care Clujul are nevoie de un spital regional de anvergură, care să reunească toate specialităţile”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Raed Arafat. (M. MOGA)

Comenteaza