Staţiile de încărcare pentru maşini electrice, din centrul Clujului, inaugurate la toamnă

Staţiile de încărcare pentru maşini electrice, din centrul Clujului, inaugurate la toamnă

Două noi staţii de alimentare pentru automobilele electrice vor fi date în funcţiune în această toamnă la Cluj. La ora actuala, pe raza municipiului exista 8 statii de încarcare.

Primarul Clujului, Emil Boc a anunţat, în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj de miercuri, 22 august 2018, că alte două staţii de încărcare a maşinilor electrice vor fi date în funcţiune în acestă toamnă. Una va fi amplasată în parkingul de pe strada Moţilor (Parkingul Primăriei, n.red.), iar alta în zona parcării cu barieră din Piaţa Unirii: "Vom avea două staţii de încărcare pentru automobile electrice: una la Primărie şi una în Piaţa Unirii. Vor intra în funcţiune în această toamnă, după parcurgerea procedurilor legale, pentru că trebuie să emitem o Hotărâre de Consiliu Local, care va intra în dezbatere publică, pentru a putea suporta de la bugetul local costurile necesare alimentării", a declarat dilul Clujului.

Amplasarea noilor staţii de încărcare pentru maşinile electrice este menită să promoveze folosirea mijloacelor de transport electrice în Cluj, mai adaugă Emil Boc: "Pe această cale dorim să încurajăm în continuare, transportul nepoluant în oraş".

Conform caietului de sarcini, citat de ZIUA de CLUJ încă din 2017, staţiile vor trebui să fie cu putere normală, cu putere înaltă curent alternativ şi cu putere înaltă curent continuu. Criteriile minimale sunt cel puţin două prize, una cu încărcare rapidă şi una cu încărcare lentă. Cerinţele tehnice pentru staţii, potrivit caietului de sarcini: încărcare lentă şi rapidă, putere absorbită maximă şi posibilitate de achitare cu cardul şi cash. 

Ambiţiile Primăriei nu se opresc aici. „Vom solicita ca proiectele pentru noile parkinguri ale oraşului să conţină şi staţii de încărcare. Ne-am gândit să amenajăm staţii şi în garajele existente, însă în acest fel se pierde din spaţiu. E nevoie de loc pentru ca maşinile să poată parca şi încărca bateria", a spus viceprimarul Dan Tarcea, în martie 2017. Va exista şi o limitare în timp. O maşină nu va putea sta la încărcat mai mult de două sau trei ore.

Primarul Emil Boc a propus, cu mai multe ocazii, ca maşinile electrice să poată circula pe banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun.

Specialiştii spun că investiția într-o stație de acest tip costă 3.500 de euro, dar ea poate să ajungă și până la 30.000 de euro pentru o stație Fast Charge, cu încărcare în 20 de minute.

Veşti bune pentru prorietarii de maşini electrice: 2 noi staţii de alimentare intră în funcţiune la Cluj

În acest moment, în Cluj-Napoca, există 8 staţii de încărcare a maşinilor electrice.

Prima a funcţionat cea de la Liberty Technology Park, apoi au fost amplasate şi la Romstal, Kaufland Mărăşti, Cora, Lol et Lola Hotel, Univers T, Golden Tulip Ana Dome Hotel şi Grand Hotel Napoca. Mai multe detalii AICI. 

Clujul nu stă prost, dar nici nu e lider naţional. La Timişoara există treisprezece astfel de staţii, iar la Braşov şi Poiana Braşov, şapte. Bucureştiul este lider cu cele peste 50 de staţii de încărcare a maşinilor electrice.

Președintele Honda, Takahiro Hachigo, a prognozat anul trecut că mașinile electrice vor reprezenta până în 2030 două treimi din vânzările mondiale ale companiei. Conform unui studiu Bloomberg, până în 2025 mașinile electrice, acum foarte scumpe, vor costa cât cele cu combustibil fosil.

VEZI ŞI 

Clujul, primul oraş din România cu autobuze electrice

Clujul inițiază prima mașină electrică “made in Romania”. Cu cât se vinde

Clujul mai bifează o premieră. Maşină electrică pentru şcoala de şoferi

Comenteaza