Tensiuni la aeroport. Sindicaliştii şi forul judeţean nu ajung la un acord

Tensiuni la aeroport. Sindicaliştii şi forul judeţean nu ajung la un acord
Situaţia garantării creditului de 50 de milioane de lei rămâne încă incertă. După mai bine de două ore de discuţii mediate de ministrul pentru Dialog Social, reprezentanţii sindicatelor şi cei ai Consiliului Judeţean Cluj nu au reuşit să ajungă la un consens. David Ciceo, directorul aeroportului, se teme că situaţia poate să afecteze imaginea judeţului şi să alunge investitorii.

Dicuţiile tensionate cu privire la situaţia Aeroportul Internaţional Cluj iau amploare. În timp ce Oleleu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, susţine că nu există vreun pericol ca aeroportul să fie închis, sindicaliştii se tem că situaţia este mai gravă decât pare.

După ce ieri sindicaliştii au scandat în stradă mai bine de două ore, în cursul zilei de astăzi reprezentanţii sindicatelor, alături de conducerea aeroportului, s-au întâlnit cu Ioan Oleleu, vicepreşedintele CJ, cu Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului şi cu Aurelia Cristea, ministrul pentru Dialog Social, pentru a găsi împreună soluţii. Motivul care îi îngrijorează pe sindicaşiştii este reprezentat de garantarea unui credit de 50 de milioane de lei privind investiţia pentru pista de 2.100 m a aeroportului.

Vezi şi: Angajaţii aeroportului au protestat în faţa Consiliului Judeţean Cluj. Aceştia se tem că vor rămâne fără locuri de muncă

"Nu are nimeni interesul să pună în pericol stuația de la Aeroport. S-a dispus un audit asupra acelor bilete la ordin, astăzi va avea loc o întâlnire la consiliul Județean între reprezentanții aeroportului, un sindicalist, conducerea CJ Cluj și reprezentanții băncii și se încearcă o rezolvare a situației. Îl voi informa și pe prim-ministrul Victor Ponta cu privire la această problemă", a declarat ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.

David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj, a declarat că în acest situaţia tensionată în care se află aeroportul poate afecta negative imaginea Clujului şi poate duce la decredibilizarea instituţiile, iar liniile aeriene şi posibilii investitori îşi pun deja semne de întrebare ar putea avea reticenţe faţă de ce se întâmplă la Cluj.

"Noi, aeroportul, susținem și colaborăm să se finalizeze această investigație a procurorilor. Însa investigația nu poate să stopeze un demers al CJ de garantare a creditului. Bineînțeles că exisă prezumția de nevinovăție și că aeroportul nu este implicat direct în această investigație. Biletele la ordin au fost o mișcare a CJ. Vrem să vă rugăm să punem pe primul loc interesele Clujului. Deja suntem în întârziere, băncile deja sunt îngrijorate, avem bilete la termen care ne vor bloca conturile. Se decredibilizează instituţia şi se aduc prejudicii judeţului Cluj, pe lângă blocarea conturilor. În momentul de față băncile, investitotrii, companiile aeriene își pun semne de întrebare, pentru că, dacă CJ nu își ține promisiunile, se decredibilizează Clujul", a declarat David Ciceo.

Ioan Oleleu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj spune că Aeroportul Internaţional Cluj este un obiectiv foarte important pentru Cluj, declarând că se doreşte deblocarea de urgenţă a situaţiei.

"Pentru că e nevoie să luăm în ordine să desemnaţi o comisie mixtă care să analizeze toate aspectele şi semnele de întrebare care se ridică.
Regret că s-a ajuns în această situaţie, respect opiniile angajaţilor şi vă asigur că acest obiectiv deosebit de important nu va fi afectat în vreun fel şi va funcţiona în continuare în condiţii bune"
, a declarat Oleleu.

Sindicaliştii se declară nemulţumiţi de discuţiile susţinute astăzi la Prefectura din Cluj.

"Părerea mea este că iarăşi se bate apa în piuă, se caută rezolvări prin numirea altor comisii şi verificări care nu îşi mai au sens şi nu ştiu ce o să se întâmple, nu e nimic concret. Nu există nicio garanţie că se va rezolva ceva şi o să vedem ce se întâmple când plăţile vor fi scadente", a declarat Gabriel Ene, reprezentantul Federaţiei Sindicatelor Aeroportuare.

Aurelia Cristea, ministrul pentru Dialog Social a fost prezentă pentru a mijloci discuţiile şi a încercat, în cele două ore de discuţii, să sublinieze faptul că toţi cei prezenţi au intresul ca situaţia să se rezolve şi lucrurile să se desfăşoare corect şi transparent.

"Problema ridicată atât de sindicat, cât şi de conducerea aeroportului este faptul că nu a fost aprobată încă solicitarea garantării sumei de 50 de milioane de lei şi pentru care există o hotărâre de aprobare, dar urma într-o altă hotărâre a CJ. Evident că în acest moment sunt nişte instrumente de plată puse în circulaţie care pot afecta disponibilităţile băneşti ale aeroportului. Am solicitat tuturor părţilor implicate să inventarieze acele instrumente de plată, să inventarieze sumele şi beneficiarii care au de încasat sume, să regurgă la reconcilieri şi la un audit dacă au suspiciuni pentru anumite lucrări, dar în maniera în care să acopere un flux şi o activitate constantă a aeroportului, adică să nu fim în situaţia ăn care, printr-un ordin, să fie cumva executate conturile şi să nu aibă disponibilităţi băneşti", a declarat Aurelia Cristea, ministru pentru Dialog Social.

Reprezentanţii Aeroportului, dar şi cei de la Consiliul Judeţean Cluj au anunţat pe această cale că vor avea o nouă întâlnire la sediul CJ Cluj în decursul zilei de astăzi, în încercarea de a găsi o rezolvare pentru situaţia dată.

 

Comenteaza