Tetarom V, cu un pas mai aproape de realitate. Terenul de 115 ha, predat societăţii

Tetarom V, cu un pas mai aproape de realitate. Terenul de 115 ha, predat societăţii

Pas important pentru înfiinţarea parcului industrial Tetarom V. Consiliul Local Luna trece terenul de 115 hectare în proprietatea societăţii.

Terenul pus la dispoziţie de comuna Luna are valoarea de peste 4,3 milioane de lei. 

"Art. 3 (1) Se aprobă majorarea capitalului social al societăţii Tetarom S.A. cu aportul în natură adus de Comuna Luna în valoare de 4.361.630 lei, constând în terenul identificat la art. 2, în condiţiile renunţării la dreptul de preferinţă al celorlalţi acţionari, cu privire la subscrierea şi vărsarea de aporturi pentru păstrarea cotelor de participare la capitalul social", se arată în proiectul de hotărâre.

Mai mult, proiectul prevede majorarea capitalului societăţii cu 58,5 milioane de lei a Tetarom de către Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, bani care vor fi achitaţi în următorii trei ani.

"(2) Se aprobă majorarea capitalului prin aport în numerar al Județului Cluj la capitalul social al societății Tetarom cu suma de 58.500.000 lei, în condiţiile renunţării la dreptul de preferinţă al celorlalţi acţionari, cu privire la subscrierea şi vărsarea de aporturi pentru păstrarea cotelor de participare la capitalul social.

(3) Se aprobă transferarea sumei de 58.500.000 lei, reprezentând aportul în numerar la majorarea capitalului social al societății Tetarom, în termen de trei ani: 30% din valoarea nominală a acțiunilor se va achita la data subscrierii, 20% din valoarea nominală a acțiunilor se va achita până în decembrie 2020, 50% din valoarea nominală a acțiunilor, până în decembrie 2021", potrivit proiectului de hotărâre.

Ca urmare a celor două transferuri, structura acţionariatului societăţii Tetarom se modifică astfel:

  • Judeţul Cluj deţine 94,2330% din capitalul social
  • Comuna Luna deţine 4,3218% din capitalul social
  • Municipiul Cluj-Napoca - 1,3584% din capitalul social
  • Municipiul Dej - 0,0014% din capitalul social
  • Municipiul Gherla - 0,0782% din capitalul social
  • Municipiul Turda - 0,0002% din capitalul social
  • Municipiul Câmpia Turzii - 0,0056% din capitalul social
  • Oraşul Huedin - 0,0014% din capitalul social

Proiectul va fi supus la vot în şedinţa CJ Cluj de miercuri, 30 octombrie. 

Drumul de acces către Tetarom V

Amintim că, în urmă cu o lună, CJ Cluj a desemnat câștigătorul licitației pentru contractarea serviciilor de elaborare a documentației tehnico - economice și a asistenței tehnice în vederea realizării drumului de acces spre Parcul Industrial Tetarom V. Firma câștigătoare a licitației este DP Cons, valoarea contractului fiind de 898.000 lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). (Mai multe detalii, aici!)

Investiție de 23 milioane lei, pe 115 hectare

Decizia realizării unui nou parc industrial în partea sudică a județului a fost luată ca urmare a interesului ridicat al investitorilor pentru inițierea sau dezvoltarea de afaceri în zonă și a dorinței CJ de a impulsiona dezvoltarea acestei regiuni și de a oferi locuitorilor din municipiile Turda - Câmpia Turzii și celor din localitățile limitrofe posibilitatea obținerii unui loc de muncă, cu toate avantajele ce decurg de aici.

În iulie 2019, plenul reunit al CJ Cluj a aprobat contractul de asociere al județului cu municipiul Câmpia Turzii și cu comuna Luna, în vederea realizării Tetarom V, din comuna Luna. Contractul de asociere stabilește drepturile și obligațiile fiecăreia dintre părți, CJ revenindu-i rolul de a asigura managementul implementării proiectului.

Forul administrativ județean va întocmi toate documentațiile tehnice, economice și de urbanism necesare înființării Tetarom V și va realiza efectiv infrastuctura parcului, din bugetul județului, sens în care CJ a alocat, în iulie 2018, suma de 23,1 milioane de lei.

Pe lângă terenul de 115 ha pe care îl pune la dispoziție, Primăria Luna va încasa de la viitorii rezidenți ai parcului toate taxele, impozitele şi celelalte obligații prevăzute de legislație care se fac venit la bugetul local. Primăria Câmpia Turzii va înființa o linie de transport public de persoane care să lege municipiul de parcul industrial și va  finanța realizarea unei investiții de tip „spin-off”.

Similar cazului celorlalte parcuri industriale publice din județ, gestionarea și administrarea viitorului parc se va realiza de către societatea comercială Tetarom, entitate la care CJ Cluj este acționar majoritar. Demararea efectivă a lucrărilor este preconizată pentru sfârșitul anului 2019 - începutul anului 2020.

Comenteaza