Tot mai mulţi străini vin la Cluj. Din ce ţări provin majoritatea şi câţi refugiaţi au ajuns aici

Tot mai mulţi străini vin la Cluj. Din ce ţări provin majoritatea şi câţi refugiaţi au ajuns aici
Un raport al Serviciului pentru Imigrări Cluj arată că numărul cetăţenilor străini aflaţi la sfârşitul anului 2015 pe raza judeţului a crescut uşor faţă de finele lui 2014.

În evidenţele serviciului se aflau înregistraţi 6.758 cetăţeni non-Uniunea Europeană şi cetăţeni ai statelor membre ale UE, ai Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene. Spre comparaţie, în 2014 în evidenţe erau înregistraţi 6.171 cetăţeni străini.

Aceştia provin din 108 ţări ale lumii, cei  mai mulţi fiind din Franţa (1098), Italia (758), Germania (534), Republica Moldova (454) şi Ungaria (292). În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost depuse 142 de invitaţii, dintre care 121 admise, iar 21 respinse. Tot pe linia admisiei, au fost înregistrate şi aprobate 21 cereri pentru reîntregirea familiei.

"Potrivit competenţelor, în anul 2015 au fost primite 72 de cereri pentru emiterea de avize de muncă pentru lucrători angajaţi sau detaşaţi. Din totalul cererilor depuse, 64 au fost aprobate şi au fost emise avize de muncă, iar opt au fost respinse", au transmis reprezentanţii Serviciului pentru Imigrări Cluj.

În perioada analizată au fost primite 2.650 de cereri prin care s-a solicitat prelungirea dreptului de şedere temporară sau permanentă, înregistrarea rezidenţei temporare, aprobarea rezidenţei permanente în România, schimbarea reşedinţei sau cereri de reîntregire a familiei.

Dintre acestea, 1.479 au fost pentru state terţe, iar 1.171 pe spaţiul UE şi SEE. Ca urmare, au fost emise 2.796 de documente (146 reprezentând cereri din 2014) care atestă rezidenţa pe teritoriul României.

În activitatea de prevenire şi combatere a şederii ilegale şi a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini pe raza de competenţă, precum şi a actelor care pot aduce atingere siguranţei naţionale, au fost depistaţi cu şedere ilegală 105 de străini.

Dintre aceştia 60 au fost puşi în legalitate, 27 au fost îndepărtaţi de pe teritoriul României (dintre care 6 cu escortă), iar 18 persoane au solicitat o formă de protecţie internaţională în ţara noastră şi au fost însoţiţi la Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Şomcuta Mare, în vederea procesării cererilor.

Persoanele depistate în situaţii ilegale au fost sancţionate contravenţional, după caz, cu avertismente sau amenzi, valoarea acestora fiind de 69.700 de lei. În 13 cazuri s-a dispus măsura interzicerii intrării în România pentru perioade cuprinse între 3 luni şi 5 ani.

Comenteaza