Traficul din Baciu, paralizat după darea în folosință a tronsonului de autostradă Gilău – Nădășelu

Traficul din Baciu, paralizat după darea în folosință a tronsonului de autostradă Gilău – Nădășelu

Blocajele în trafic în Baciu sunt la ordinea zilei, însă inaugurarea celor 9 km ai tronsonului Gilău – Nădăşelu, din Autostrada Transilvania, creează o nouă problemă: maşinile de mare tonaj care merg către Moldova și Maramureș ies de pe A3 şi tranzitează comuna clujeană, paralizând circulaţia auto. 

Edilul comunei Baciu, Ioan Florin Mureşan, face un apel către instituţiile abilitate pentru a rezolva problema şi propune două soluţii: limitarea accesului pentru traficul care vine pe autostradă, în special în zilele lucrătoare, şi direcționarea sa pe autostradă către Turda, cu direcția Turda – Vâlcele – Centura de ocolire a Clujului.

Mai jos, scrisoarea integrală a primarului din Baciu

Către:
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere
Prefectura Județului Cluj
Inspectoratul de Poliție județean Cluj
Primăria Cluj Napoca

​Stimați conducători responsabili ai instituțiilor mai sus menționate!

În calitatea mea de primar al comunei Baciu vă adresez acest apel disperat pentru a interveni de urgență în scopul salvării de la sufocare și paralizie a comunității noastre, formate din 12.000 de locuitori. Demersul nostru, cu caracter de urgență, survine în urma unui fenomen pe care l-am anticipat și asupra căruia am tot avertizat autoritățile competente că se va produce și va afecta grav siguranța circulației și calitatea vieții pe raza comunei noastre.

Este vorba de transferul traficului greu care merge către Moldova și Maramureș prin comuna noastră, după darea în folosință a tronsonului de autostradă Gilău – Nădășelu. După cum arată și imaginile făcute în dimineața zilei de 1 octombrie, traficul spre Cluj-Napoca este paralizat și de multe ori blocat din cauza faptului că șoferii camioanelor și mașinilor de mare tonaj ies de pe autostradă pentru a tranzita comuna Baciu, intrând în Cluj-Napoca și traversând municipiul prin zona Bd. Muncii, direcția centura Muncii – Apahida.

Alegerea acestui traseu, indicat inclusiv de GPS, pentru că e mai scurt, generează efecte grave asupra poluării comunității noastre cu noxe și cu gaze de eșapament; blochează traficul auto și pietonal al cetățenilor și al ocuitorilor noștri, mai ales în cursul dimineții, și va conduce la provocarea unor accidente rutiere, care sperăm să nu-i rănească pe oameni.

Iată de ce vă solicităm, stimați conducători responsabili ai instituțiilor mai sus menționate:

1. să dispuneți de urgență limitarea, în intervalul orar 07:00–09:00, în zilele lucrătoare, a accesului traficului care vine pe autostradă, de la Nădășelu către Gilău.

2. să direcționați acest trafic pe autostradă către Turda, cu direcțiaTurda – Vâlcele – Centura de ocolire a Clujului.

Fac un apel către domnul primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, să se alăture apelului nostru, întrucât toată viziunea și strădania domniei sale de protejare a cetățenilor clujeni de efectele nocive și periculoase ale traficului greu prin oraș sunt anulate în acest moment.

Poluarea, riscurile și provocările traficului greu îi afectează în aceeași măsură pe băceni și pe clujeni, iar autoritățile alese de cetățeni au datoria să-și unească eforturile pentru a le satisface interesele. Sunt convins că apelul nostru va fi ascultat și soluționat ca atare.

Clujul are 61 km de autostradă 

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au recepționat, vineri, 28 septembrie, lucrările de la podul Gilău peste Someșul Mic și au deschis traficul pe încă 9,6 km de autostradă. Este vorba despre autostrada de lângă Cluj-Napoca, parte a A3. 

Podul, în lungime de 320 m, face legătura între Gilău și Nadășelu, astfel că odată cu deschiderea traficului pe acest sector de autostradă, conducătorii auto pot circula pe 61 km, între Câmpia Turzii și Nădășelu. Tronsonul dintre Gilău și Nădășelu are 9,6 km, care se adaugă la cei 774 km de autostradă existenți.

Sectorul de autostrada deschis recent circulației face parte din proiectul construirii Autostrăzii Transilvania, început în 2004, în baza unui contract semnat cu firma Bechtel Internațional. În 30 iulie 2018, a mai fost deschisă circulația pe 29 km din Autostrada Sebeș – Turda.

Comenteaza