Un consilier local vrea modernizarea site-ului primăriei: "se adresează unor oameni cu studii medii dintr-un oraș industrial"

Un consilier local vrea modernizarea site-ului primăriei:
Un consilier local cere modernizarea site-ului Primăriei Cluj-Napoca, susţinând că formatul actual este demn cel mult de un oraş industrial şi nicidecum de Capitala Europeană a Tineretului.

Liberalul Ioan Bîldea consideră că platforma online a municipalităţii este învechită şi se axează într-o proporţie prea ridicată pe informaţii legate de diverse servicii, în condiţiile în care accentul ar trebui pus pe informații legate de cultură, turism, tineret sau sport.

"Impresia pe care ți-o creează site-ul este că formatul se adresează unor oameni cu studii medii dintr-un oraș industrial, care se luptă cu probleme care pentru un oraș cu statut de capitală regională ar fi trebuit depășite de mult timp. Site-ul arată și conține multe informații despre salubritate/ deratizare, tot felul de servicii suport care sunt implicite pentru un oraș de mărimea Clujului. Ar trebui scoase în evidență alte informații de interes general - cultură, turism, tineret, sport, acțiuni civice, activități de timp liber, iar partea administrativă să fie separată", susţine Bîldea.

În acest context, el a elaborat o listă de zece propuneri prin care putea fi îmbunătățit site-ul actual, astfel încât să fie mult mai simplu de folosit.

În primul rând, Bîldea cere implementarea unui design nou „resposive", care să permită înărcarea site-ului în orice condiţii. "Site-ul actual nu este făcut „responsive", are dimensiune fixă, nu se adaptează după rezoluția disponibilă a dispozitivului. În plus, accesarea site-ului de pe dispozitive cu ecran tactil (tablete, smartphone-uri, phablet-uri) poate fi catalogată drept cel puțin dificilă", afirmă el.

O altă prioritate ar fi traducerea secțiunii „Cluj-Napoca Ghid multicultural" în cele patru limbi indicate pe prima pagină prin drapele și mutarea sa în secțiunea „Turism", care în prezent nu conține niciun fel de informație.

De asemenea, Bîldea vrea conectarea site-ului cu reţelele sociale, regruparea meniului și a secțiunilor, regândirea arhivei de comunicate, optimizarea secțiunii „Căutare", introducerea a două noi adrese de e-mail, una dedicată sesizărilor, iar alta propunerilor, şi adăugarea unei secţiuni de investiţii, unde informațiile pentru sectorul privat, public şi individual să fie evidențiate. Printre propunerile sale se umără şi implementarea unui calendar cu evenimentele din oraș, care să le integreze atât pe cele organizate de Primărie, cât și pe cele iniţiate de alte instituții.

La final, liberalul cere atașarea pozelor consilierilor locali la secțiunea corespunzătoare lor, împreună cu toate datele aferente (date de contact, comisia în care activează, declarațiile de avere şi rapoartele de activitate).

În acelaşi timp, consilierul solicită municipalităţii locale dezindexarea vechiului site, www.primariacj.ro, neactualizat din 2009. "La o simplă căutare pe internet, indiferent de motorul de căutare folosit, folosind cuvintele cheie „Primăria", „Cluj" și „Napoca" (sau „Cluj-Napoca") se afișează două adrese web: prima www.primariaclujnapoca.ro și a doua www.primariacj.ro. Ambele site-uri sunt oficiale, doar că cel de-al doilea, www.primariacj.ro, nu mai este actualizat din 2009. La unele tipuri de căutări specifice, primul rezultat este chiar din site-ul vechi, inducând în eroare pe cei care caută date online despre primărie", a specificat el.

În opinia sa, Clujul ar trebui să ia exemplul Sibiului, a Sectorului 1 din Bucureşti, a Barcelonei, a oraşelor Seattle (SUA) şi Graz (Austria), toate cu platforme online moderne.

Comenteaza